Zaterdag 26/11/2022

Lezersbrieven

Het nieuws over de clash tussen de Belgische regering en Electrabel en het standpunt 'Juk' van hoofdredacteur Wouter Verschelden (DM 5/7) inspireerden onze lezers tot een fors aantal gepeperde reacties.

Het kalf is al ettelijke keren verzopen

Met belangstelling las ik het standpunt van Wouter Verschelden (DM 5/7). De rel met Electrabel is grotendeels door de regering veroorzaakt. Die heeft al sedert 2003 geen beleid gevoerd. Dat GDF Suez in zijn huidige positie is beland, ligt aan de regeringen die door besluiteloosheid, deels geïnspireerd door hun eigen zelfbehagen en deels door hun incompetentie, geen enkele maar dan ook geen enkele duidelijke maatregel heeft genomen. Nu gaat ze met snel-wetje(s) de boel proberen recht te trekken. Maar het kalf is al ettelijke keren verzopen.

William Pieters, via de website

Niemand legde Electrabel een strobreed in de weg

Wie heeft Electrabel gemaakt tot wat het nu is? Heel wat politici hebben of hadden een bestuursfunctie bij deze maatschappij en zaten maar wat graag mee aan tafel. Dat men op die manier een golem aan het creëren was die men later niet meer onder controle zou hebben, kwam toen niet in hen op. Geen enkele van die politici heeft ze destijds geen strobreed in de weg gelegd. De reden: "Never bite the hand that feeds you."

Chris Ysebaert, via de website

Kernuitstap en selectieve kritiek

Een aspect van het verhaal over de kernuitstap blijft in deze discussie verzwegen, zowel door voor- als tegenstanders van kernenergie. De stelling dat kerncentrales langer openhouden de investering in groene energie ontmoedigt, is natuurlijk maar een halve waarheid. Zelfs al blijft Tihange 1 langer open, dan is er in België tot 2022 een speelveld van meer dan 50 procent van de capaciteit voor groene energie. Maar dat is buiten die andere lobby (van steenkool en gas) en hun politieke belanghebbenden gerekend. Bovendien is een scenario met kernenergie én maximalisering van hernieuwbare energie voor veel voorstanders van hernieuwbare energie een horrorscenario. Het kernenergiedebat en het klimaatdebat worden zodoende strategisch uit elkaar gehouden. Maximalisering van hernieuwbare energie moet samengaan met een democratisch gestuurde confrontatie tussen kernenergie en fossiele brandstoffen, niet met ad-hoc politiek. Selectieve kritiek onderhoudt (het comfort van) de polarisatie. Foei.

Gaston Meskens, Antwerpen

Overdrijf het monopolie van Electrabel niet

Ik begrijp de stelling van Wouter Verschelden totaal niet. Ten eerste is het gevaarlijk om te stellen dat je niet met monopolisten mag onderhandelen.Ten tweede mag je het zogezegde monopolie van Electrabel ook niet overdrijven: Tihange is eigendom van Electrabel, SPE en Franse energiebedrijven, plus participaties o.a. door Luminus. Tihange is voor max. 50 procent volle eigendom van Electrabel. En voor zij die Electrabel een roversbende noemen: de helft van de factuur is voor de netwerkbeheerder.

Frank Van Steenkiste, via de website

De dreiging van Electrabel

Een schizofrene situatie, dat we in een energiemarkt zitten waar de winstprincipes gelden maar de bijhorende risico's en marktmechanismen niet. Ondertussen laaien de discussies op hoe we de im- en export van (overtollige) energie naar het buitenland beter kunnen organiseren. Moeten we eigenlijk niet de discussie voeren over hoe we ons land en onze economie minder afhankelijk kunnen maken van het buitenland en hoe we paal en perk kunnen stellen aan het commerciële elektriciteitsoligopolie? In de eerste plaats kunnen we dat door meer te investeren in kleinschalige en gedecentraliseerde, alternatieve energievoorzieningen. In de tweede plaats door de efficiëntie en het nut van een pseudogeliberaliseerde energiemarkt in vraag te stellen. Het is duidelijk dat er ons in de toekomst een energiecrisis te wachten staat. En als we één les kunnen trekken uit de huidige financiële crisis, is het dat we dan niet hoeven te rekenen op de solidariteit van het buitenland maar dat het elk land voor zich wordt. Als we het dan al willen hebben over onafhankelijkheid, kunnen we het misschien beter eerst hebben over een energieonafhankelijkheid.

Thomas Ducheyne, Brugge

Dreigingen zijn nog het minste kwaad

Dreigingen zijn nog het minste kwaad, en ook dat weten onze politici. Het rapport van de onderzoekscommissie over de kernramp van Fukushima luidt vandaag eensgezind: de banden tussen politiek en bedrijfswereld veroorzaakten de ramp. Een menselijke fout ligt aldus aan de basis van wat zich vorig jaar op het eiland heeft afgespeeld. (Of het rapport al dan niet de waarheid spreekt, laat ik hier in het midden.) Dat Japan zich niet zomaar tot een kernuitstap wil laten dwingen, doet alweer een nieuwe tussenkomst van enkele duistere figuren vermoeden. Ik ben benieuwd wie van onze regering binnenkort zonder wijsvinger in het spreekgestoelte verschijnt, en in wiens bed een afgesneden paardenkop opduikt. Er zijn alleszins voldoende mogelijkheden om onze regering wakker te schudden uit zijn machtsgeile droom en het sprookje van Electrabel een happy end te bezorgen.

Caroline De Neve, Gent

Straf die dreigtelefoontjes

Dhr. Mestrallet handelt als CEO van GDF Suez in principe in opdracht van zijn raad van bestuur. Voor zover als gekend herkent men hierin als belangrijkste aandeelhouders de Franse staat met bijna 36 procent en de Groep Bruxelles Lambert met kleine 6 procent. Met andere woorden: F. Hollande zou dhr. Mestrallet kunnen terugfluiten. Anderzijds toont de Electrabel affaire al langer aan dat de controle over zogenoemde diensten van openbaar niet bij private maatschappijen thuishoort. Straf die dreigtelefoontjes!

Francis Grooten, via de website

Vrije markt?

Ik ben nog altijd voor de vrije markt, maar die zou dan wel moeten leiden tot betere prijzen. Maar zo gauw één speler de markt domineert, loopt het altijd mis. De verkoop van Electrabel was niet verkeerd op zich, maar toen de deal werd gesloten heeft men blijkbaar alleen maar aan het voordeel van het moment gedacht. Gouverner c'est prévoir, zou je denken. Helaas merkten we daar nooit iets van in de politiek. Zie maar naar dossiers als Oosterweel en Uplace.

Roger Duyssens, via de website

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234