Woensdag 14/04/2021

Lezersbrieven

undefined

Raveel

Op Radio 1 hoorde ik dat Raveel zou gezegd hebben dat hij het 'geel' gevonden had waarnaar Matisse heel zijn leven zocht. Pure poëzie toch? Daar word je stil en bescheiden van. Ik vind dat zo knap: een leven lang naar een kleur zoeken!!! Hoeveel vreugde moet die vondst Raveel hebben gebracht. En ik, als leek, ben er waarschijnlijk domweg voorbij gelopen. Daar steekt mijn leven schril bij af, af en toe zoek ik mijn gsm.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Raveel (2)

Grof en verontwaardigend te lezen hoe Luc Tuymans zich overmatig uitlaat over het overlijden van een van onze meest begenadigde en eigenzinnige naoorlogse kunstschilders (DM 31/1). Het verwijt dat Raveel een dorpsschilder zou zijn geweest, is hemeltergend. Alsof Antwerpen superieur zou zijn aan Zulte, hetzelfde dorp waar een andere beroemdheid, Gerard Reve, jarenlang woonde en nu in de buurt van Raveel zal rusten. Het is nog de vraag in welke mate Tuymans' onderwerpen (koloniaal verleden met koning Boudewijn en Lumumba, Vlaams-nationalisme en jezuïeten, de portretten van Himmler, Condoleezza Rice en koningin Beatrix) universeler zouden zijn dan het artistieke concept van Raveel. De figuratie bij Tuymans zou weleens als anekdotischer kunnen worden ingeschat. Kunnen als herkenbaar stijlmiddel Tuymans' vale kleuren Raveels typische witte vierkant artistiek evenaren?

Jonas Wille, Brussel

Gedichtendag (1)

Wat een krachtig standpunt van Yves Desmet (DM 31/01) als reactie op (weer eens) een N-VA- verwijt richting kunstenaars. Krachtig door weinig woorden, sterk door de beelden die deze oproepen (met dank aan B. Moeyaert). Laat dat ook de les zijn voor de toekomst. Niet telkens weer uitvoerig reageren op provocaties. Reageren doen we best door uit te gaan van onze eigen kracht. Ons antwoord ligt in ons werk en het effect dat het teweegbrengt. Zij die niet willen lezen of horen hebben ook geen boodschap aan onze repliek, laat staan witboek.

Guy Joosten, operaregisseur, Brussel

Gedichtendag (2)

Een mens die graag gedichten leest is waarschijnlijk een gelukkig mens of gelukkig mens in wording. Ik acht mij gelukkig met het standpunt verwoord in 'Gedichtendag' dat aan de kaak stelt dat dichters (en bij uitbreiding alle kunstenaars) zouden moeten in dienst staan van een politiek programma. We weten wat dit in het verleden heeft opgeleverd.

Hector De Cock, Merelbeke

Gedichtendag (3)

Stadsdichter? Het is crisis! Ik kan honderd nuttiger zaken bedenken om dat geld aan uit te geven. Zoals een extra agent in de wijk waar ik woon en waar het afgelopen jaar in 17 woningen is ingebroken, zes wagens beschadigd zijn (bekrast, spiegels afgebroken), voorgevels bespoten zijn met graffiti, en wildplassers en softdrugdealers een ware plaag zijn.

Els Jansen, via de website

Vriendelijk verzoek

Zullen we na tien jaar stoppen met te praten over het 'homo-huwelijk'? Dat bestaat niet. Er is een huwelijk of er is géén huwelijk. Er is ook geen 'vrouwen-snelweg' of 'hoogbegaafden-trein'. Er is een snelweg, een trein en een huwelijk.

Alexander van Bergen, Berlaar

Koning Bolleke

In Nederland discussieert men momenteel hoe de aanstaande koning van zijn bijnaam Prins Pils af moet raken. Ten eerste is hij straks geen prins meer en hij wil natuurlijk ook niet meer geassocieerd worden met dat drankje. Een van de vele titels die Beatrix voert is burggravin van Antwerpen. Willem-Alexander zal haar daarin opvolgen. Het heerlijke Antwerpse amberbier zal de prins zeker niet ontgaan zijn in de laatste decennia, ook daar dit tegenwoordig in Holland ook uit menige tapkraan vloeit.

Als eerbetoon aan zijn nieuwe titel én aan brouwerij De Koninck stel ik dan ook voor om als nieuwe bijnaam Koning Bolleke in te voeren, een begrip dat ook nog enigszins zijn postuur dekt.

Harry Kayser, Keerbergen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234