Vrijdag 15/11/2019

Lezersbrieven

Israël en Gaza

"De Israëlische ambassadeur in België, Jacques Revah, haalt hard uit naar de federale regering" (DM 1/8). Daar wordt hij dan ook voor betaald. Maar in zijn plaats zou ik in de grond kruipen van schaamte, schaamte voor het onmenselijke gedrag van Israël.

Natuurlijk, de plicht om de producten uit de bezette gebieden te labelen had al 40 jaar geleden van kracht moeten zijn. Israël heeft Gaza, de Golan en de Westelijke Jordaanoever in 1967 al bezet. Toen werd het veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om zich terug te trekken uit de bezette gebieden (resolutie 242). Ook de jaren daarna werd Israël diverse malen veroordeeld, en was het duidelijk dat het zich daar niets van zou aantrekken. Toén moest men de invoer van producten uit die gebieden kordaat verbieden.

Israël gedraagt zich als een verwend joch dat altijd zijn zin heeft mogen doen. Nu er eens iemand een vermanende vinger opsteekt, gaat het krijsen en stampen op de grond.

De remedie: stop dat joch in het kolenhok zonder eten (handelsembargo), laat het eens hard krijsen, tot het belooft dat het zich fatsoenlijk (humanitair) zal gedragen.

Pol Van den Plas, Gent

WOI niet zinloos?

In een interview in Terzake (1/8) stelde professor Sophie de Schaepdrijver tot twee keer toe zeer nadrukkelijk dat de Eerste Wereldoorlog niet zinloos is geweest. "Toch niet voor ons land", voegde ze eraan toe. Een land zou het recht hebben om zich te verweren. En dan nog?

De Schaepdrijver is blijkbaar nog niet tot het simpele inzicht gekomen dat elke oorlog in wezen destructief is en nooit bijdraagt tot een werkelijke oplossing. Daarom zijn alle oorlogen per definitie zinloos. Wat WOI betreft: niets kan de moord op miljoenen medemensen en de talloze verwoeste levens van hun nabestaanden rechtvaardigen, noch de gigantische verwoesting van woningen, monumenten en infrastructuur. Hecht de historica dan geen belang aan figuren als Mahatma Gandhi en Aung San Suu Kyi, naast anderen, die uiteindelijk wél resultaten boekten, zij het geweldloos?

Waar de ijskoude oorlogslogica van De Schaepdrijver toe leidt, zien we elke dag in de Gazastrook. Hoewel de gruwel en het lijden niet te overzien zijn, vinden zowel Hamas als Israël hun strijd gerechtvaardigd en dus 'niet zinloos'.

Luc Dewaele, Eggewaartskapelle

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234