Lezersbrieven
De lessen van Ford Genk
Voor de vele werknemers van Ford Genk en haar toeleveringsbedrijven is het sluiten van de fabriek een regelrechte ramp. Er valt echter ook een grote les te leren uit dit gegeven. Hoeveel steunmaatregelen een regering ook te bieden heeft, we leven in een geglobaliseerde economie waarin bedrijven een grote mobiliteit en vrijheid genieten. Als het voor een firma om een of andere reden rendabeler is om een fabriek ergens te sluiten en de productie te verhuizen dan zal ze dat doen. Je kunt nog wel proberen onze loonkosten goedkoper te maken dan in Duitsland, maar als je dit gevecht aangaat met een land zoals China dan ben je op voorhand verloren. Het lijkt me dan ook een beter idee om onze eigen kmo's te steunen om rendabel te zijn en duurzaam, betaalbaar werk te creëren. Daarnaast moeten we inzetten op onderwijs dat beter aansluit bij de noden van onze bedrijven. Ten slotte dienen we te investeren in voldoende duurzame energie waar we heel het land mee kunnen bevoorraden. Dit zijn trouwens drie thema's die president Barack Obama in zijn laatste debat met presidentskandidaat Mitt Romney naar voor schoof om de economie weer aan te zwengelen in de Verenigde Staten.
Francis Wildemeersch, Gent
Het faillissement van het neoliberalisme
Ford Genk toont andermaal het faillissement aan van het ongebreidelde neoliberalisme als economisch systeem en de sociale onmacht van Europa dat zich alleen maar bezig houdt met begrotingsnormen en niets doet aan tewerkstelling. Ook geeft het aan dat het geen zin heeft om subsidies te verstrekken aan bedrijven die ermee dreigen het land te verlaten, direct nationaliseren waar dat mogelijk is. En ik vrees dat ook Bartje er niets aan zal kunnen doen. Nog rechtser stemmen dus : wie zaait oogst.
Danny Janssens, via de website
Spanje heeft zijn ziel verkocht
Weer is er een verdict uitgesproken door Ford (lees: door de aandeelhouders). Daar is maar één woord belangrijk dat ze bevalt en dat is 'winst' na belasting. Uiteraard valt dat percentage vennootschapsbelasting ook wel mee na alle legale trucs. Waarom? Heel simpel en ook wel erg cynisch, wij leven in de Europese Unie en een van deze landen, Spanje, heeft net zijn ziel verkocht aan Ford. Die zal dus ongetwijfeld subsidies krijgen, want dit bedrijf is een kampioen in het binnenhalen van veel gemeenschapsgelden. O ja, als Spanje zijn Europese gelden gaat ophalen, want veel landen staan weer klaar met een zak vol geld waaronder Belgie, dan betekent dit dus dat wij twee keer gerold worden door de Spanjaarden?
Leo Wols, Kalmthout
De koers van het aandeel telt
Ford Genk sluit zijn deuren. Dat was het verwachte maar daarom niet minder harde verdict dat de 4.500 werknemers en hun gezinnen gisteren te horen kregen op de dag dat ze hun jubileum hadden moeten vieren. Over het waarom zal nog veel inkt vloeien, maar feit is dat het met de economische zeden droevig is gesteld. We zitten met managers die alleen oog hadden voor winstmaximalisatie van hun onderneming, en daar viel zelfs nog iets voor te zeggen. Tegenwoordig laten bedrijfsleiders zich zelfs daar niet meer door leiden. Wat telt is enkel de koers van het aandeel, dat op zijn beurt in belangrijke mate wordt bepaald door de kwartaalcijfers. Die worden op hun beurt met het oog op die beurskoersen vaak gemanipuleerd om de waarde van het aandeel artificieel hoog te houden. Klonk de toekomst van Ford Genk eerder dit jaar nog vrij rooskleurig, dan tekende één slecht kwartaal het doodvonnis. "A business that makes nothing but money, is a poor business", stelde de legendarische oprichter van Ford, Henry Ford ooit.
Sven De Spiegeleer, Oudenaarde