Vrijdag 02/06/2023

Lezersbrieven

Lazarus

In het briljante boek Het evangelie volgens Jezus Christus van José Saramago wordt Jezus gevraagd om Lazarus uit de doden op te wekken. Maar in tegenstelling tot in het Bijbelverhaal doet Jezus dit hier niet. Aan de ontgoochelde familie geeft hij hiervoor een reden die even eenvoudig, mooi als diepmenselijk is: "Niemand verdient het twee keer te sterven."

Een keer doodgaan is voor iedereen genoeg en toch, toch lijkt dat voor sommigen niet te volstaan. Als donderdag in Sierre de gedenkplaat voor de slachtoffers zal worden onthuld, dan zullen twee mensen een tweede keer sterven. En misschien ook een paar kinderen, uit schaamte.

Willy Vandenbrande, via e-mail

Titanic

De regering buigt zich over bijkomende maatregelen om het begrotingstekort onder de vermaledijde 2,15 procent te krijgen, op bevel van Europa. Buiten voltrekt zich ondertussen een klimaatramp. Wanneer gaan er miljarden ingezet worden voor een versnelde omschakeling naar een groene economie en, urgenter, een CO2-vrije mobiliteit?

Alain Markey, via e-mail

Onderzoeks-commissie

Indien het parlement meerderheid tegen oppositie beslist dat geen parlementaire onderzoekscommissie nodig is, dan heet dit democratie. En anders moeten we de regels daarover maar herschrijven. Maar ergens blijf ik wel nieuwsgierig naar de manier waarop de liberalen toentertijd gechanteerd zijn, zoals Karel De Gucht beweert en Gwendolyn Rutten ontkent. Wat hebben ze in ruil gehad?

Francis Grooten, via e-mail

VLAM reageert

In De Morgen van 11 maart lezen we: "Vlaamse regering bepaalt menu Dagelijkse kost". Het Laatste Nieuws van 12 maart 2013 herneemt deze titel en een deel van het artikel van De Morgen.

Deze titel is tendentieus en fout. VLAM is een privaatrechtelijke vzw met een overheidsopdracht die haar promotiecampagnes nagenoeg volledig financiert met sectorgelden. De verschillende productiesectoren bepalen volledig autonoom hun promotieprogramma en -uitgaven. De Vlaamse regering heeft hierin géén rol.

VLAM heeft de opdracht promotie te voeren voor de producten van de Vlaamse landbouw-, tuinbouw- en visserijsector en dit gebeurt hoofdzakelijk via klassieke promotiekanalen (tv, radio, kranten, magazines, folders). Daarnaast gaan we ook op zoek naar inhoudelijke partnerships om ook het verhaal achter de Vlaamse producten aan bod te kunnen laten komen. Zo heeft VLAM samenwerkingsverbanden met verschillende media.

In het geval van Dagelijkse kost levert VLAM inderdaad suggesties van producten die onder de aandacht kunnen worden gebracht. VLAM bepaalt echter geenszins de gerechten die Dagelijkse kost brengt.

Liliane Driesen, woordvoerder VLAM vzw - Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, Brussel

Chávez

De arme Venezolanen wenen hard om Chávez, en ze weten waarom. Ondertussen drinken de rijken champagne, want nu duurt het niet lang meer voor het oliegeld stroomt naar waar het blijkbaar thuishoort, in de zakken van Amerikaansgezinde kapitalisten.

Francis Wildemeersch, Gent

Witte rook?

De kerk zoekt geen politieke paus, maar wel een kerkleider die om kan met wereldpolitiek betoogt Hans Geybels (DM 12/3). Hm. Het Vaticaan is ook, via het Istituto per le Opere di Religione, een financieel imperium, dat de laatste decennia door zware schandalen geteisterd is (witwassen van maffiageld, belastingfraude, tot en met moorden en zelfmoorden). Volgens sommige vaticanologen is Benedictus zelfs afgetreden omdat hij er niet in slaagde hier een greep op te krijgen. Misschien ligt daar een prioritaire taak voor zijn opvolger.

Danny Devreese, via de website

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234