Zaterdag 19/10/2019

Lezersbrieven [smartphone]

Smartphone

Zelfs tooghangen is niet meer hetzelfde... Blij dat ik nog een gsm heb die alleen belt, sms't en als wekker fungeert. Bovendien alleen als het nodig is. Ze mogen hem stelen voor mijn part, ik zal er geen traan om laten. Al dat ostentatief vertroetelen van peperdure elektronica gemaakt door de uitbuitchinees en de Congolese grondstoffenguerilla voor het oog van de medemens, ik vind het meer dan behoorlijk zielig. Vreemd misschien, maar de barman kan je ook vertellen welk nummer opstaat.

Het jammere vind ik dat beleidsmakers het vaak een evidentie vinden dat je zo'n ding hebt. Mij hoor je niet zeggen dat er geen nuttige toepassingen zijn van een smartphone, integendeel, allicht zijn er te veel. Hoewel het ding onze efficiëntie kan verhogen, waarvan ik de noodzaak al niet helemaal onderschrijf, blijkt vaak in de praktijk dat mensen zich verliezen in oeverloos geflikflooi met debiliserende toepassingen. Ten koste van geheugen, oriëntatievermogen, sociale vaardigheden,...

Robert G. Mehlman, via de website

Smartphone (2)

Ik heb dezelfde ervaring. Ik heb de HTC Wildfire afgedankt, een iPod gekocht en mijn oude gsm van 29 euro weer in gebruik genomen. Ik kan mijn iPod thuislaten en toch nog bereikbaar zijn. Die hoeft niet overal mee naar toe. De iPod is er voornamelijk om de computer op reis te vervangen en dan nog alleen waar er gratis wifi is. Geen 3G of 4G voor mij.

René Van Eynde, via de website

Smartphone (3)

Ik heb veel genot van mijn iPhone. Ik twitter niet en val ook geen vrienden lastig. Op dode momenten is het een handig informatie-instrument. Verder zijn er enkele heel goede applicaties. Maar om 20 uur gaat hij uit. Voor mijn kleinkind ligt de nieuwe 5 al klaar onder de kerstboom.

W. Dhaese, , via de website

Smartphone (4)

De voordelen van de Smartphone zijn legio: cinematicket aangekocht op het web moet niet meer afgeprint worden en je hoeft ook nooit meer verloren te lopen, je vindt altijd de stadsfietsen, om er maar een paar te noemen. En het gebruik heb je volledig zelf in de hand, gewoon een beetje zelfbeheersing. Groot gemak.

Marie Christine Demuynck, , via de website

Smartphone (5)

Zelfs een gsm is aan mij niet besteed en terwijl ik dit briefje tik, besef ik dat deze pc ook mijn ding niet is. Leve de radio, het dagblad, het boek enz. Zelfs al ken ik het niet, wellicht kun je Facebook en alle andere nonsens nooit vervangen door een bruin café.

Gerrit Defreyne, via de website

Smartphone (6)

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Ik heb een smartphone maar ook een hekel aan mensen die voortdurend met hun neus op dat schermpje zitten. Ik behoed me er dus voor om dit niet te doen en sociaal niet te vervreemden. Tijdens saaie lesmomenten kan ik me echter wel in stilte met iets anders bezighouden. Alles kan, maar met mate. Wanneer de mate problemen geeft is het tijd om te weren. Je dochters zullen er gelukkiger voor zijn. Mooi stuk van Gert Goeminne.

Shari Zaman, via de website

Smartphone (7)

Ik ben zo intens met computers bezig dat ik er niet moet aan denken om ook nog eens oppas te spelen voor zo'n digitaal onding. Je kan er nuttige dingen mee doen, maar je ziet zoveel mensen (n)ergens zijn terwijl ze met dat ding bezig zijn. De vraag is: wat is de werkelijke kwaliteit van het hebben van zo'n toestel buiten die keren, en ze zijn er inderdaad, dat je inderdaad behoefte hebt aan informatie. Mijn smartphone heeft er nog nooit over geklaagd dat ik hem straal negeer.

Eugeen De Vijlder, website

Smartphone (8)

De meesten onder ons zijn meutemensen: willen hebben wat een ander heeft, niet willen achterblijven in het 'voorwaarts' hollen. Tot mijn grote innerlijke rust heb ik daar geen last van, voor mij geen smartphone en ook geen (a)sociale media die mijn kostbare tijd opvreten met 95 procent nonsens.

Peter Verelst, via de website

Smartphone (9)

Het is zielig om te zien, hoe jonge mensen vanaf de leeftijd van pakweg tien jaar opgroeien met een venster op de wereld, niet groter dan een paar vierkante centimeter. En zeg eens eerlijk, wat is eigenlijk de toegevoegde waarde? Is ze reëel of ons alleen opgedrongen door gladde reclamemensen? Ik geloof er niet in. En nu is het tijd voor een stevige wandeling door velden en bossen. Zonder iDing....

Rafael Lefever, via de website

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234