Zondag 20/06/2021

lezersbrieven

Lezers reageren: "Staan de media dan echt zo ver van de bewoners van de Dorpstraat?"

Een beeld uit de Pano-uitzending. Beeld © VRT
Een beeld uit de Pano-uitzending.Beeld © VRT

De Panoreportage over Tremelo, de meerwaardebelasting of Joël De Ceulaers pleidooi tegen studentendopen: ze beroerden de afgelopen dagen en weken allen de gemoederen. Ook bij onze lezers, die massaal in de pen kropen. Een selectie van hun brieven leest u hier. "Moeten we nog eens 113 jaar wachten voor Rutten en Van Overtveldt uit hun coma ontwaken?"

Beschaamd

Wat mij het meest verwondert is dat iedereen verwonderd blijkt over de reacties van een significante groep inwoners van Tremelo op de komst van het "moslim"-koppel. Staan de media en aanverwante opiniemakers dan echt zo ver van de bewoners van de "Dorpstraat"?

Wat ik vrijwel dagelijks hoor op plaatsen waar mijn werk me brengt - ik ben vrachtwagenbestuurder - en lees op de FB-pagina's van dezelfde beroepsgroep, is soms op het walgelijke af. "De jungle in Calais moet men", klinkt het, "of bombarderen of met een machinegeweer onder vuur nemen". Een vrachtwagenbestuurder die, zoals onlangs gebeurde, iemand uit dat kamp doodrijdt wordt geprezen. Kreeg van iemand een 10/10. Om maar te zwijgen over wat Oost-Europese chauffeurs naar het hoofd geslingerd krijgen. De quasi copy-paste VB-taal van veel ondervraagden was opmerkelijk. Ik ben eens te meer beschaamd Vlaming/ Belg te zijn.

Alex Michiels, Dendermonde

Westerse waarden

Wat heb ik geconcludeerd bij het zien van Pano? Dat wij Vlamingen racisten zijn. Het was een erg eenzijdige reportage. Ik ben geen raciste en ben pro multiculturaliteit, een overtuigde vrijwilligster in een ngo waar ik met vele nationaliteiten in contact kom. Vaak moet ik vaststellen dat onze Westerse waarden en identiteit met de voeten worden getreden. Elke cultuur heeft zijn fierheid en zijn wetten, is het te veel gevraagd om met respect ook ònze gevoeligheden te aanvaarden?

Pano, maak ook een reportage met een Vlaams koppel dat in een moslimgemeenschap een winkel opent. Dat zal - hopelijk - een wederzijds probleem aan de kaak stellen.

Nicole Lauwaert, via e-mail

Meerwaardebelasting

Terwijl Gwendolyn Rutten en Johan Van Overtveldt zich hardnekkig verzetten tegen een rechtvaardige fiscaliteit en niet willen dat ook de 5% rijksten een faire meerwaardebelasting op hun aandelen betalen, lees ik een boek van Bellamy uit 1887 waarin het hoofdpersonage na 113 jaar in 2000 uit een coma ontwaakt in een wereld van vrijheid en gelijkheid voor iedereen. Beschaamd vraagt hij zich af wat hij vroeger gedaan heeft om het onrecht te verkleinen. Moeten we nog eens 113 jaar wachten voor Rutten en Van Overtveldt uit hun coma ontwaken?

Peter Claes, Antwerpen

Een studentendoop in Antwerpen. Beeld Eric de Mildt
Een studentendoop in Antwerpen.Beeld Eric de Mildt

Studentikoze tradities

Beste Joël,

Wij willen u eerst en vooral bedanken voor uw oprechte bezorgdheid over het welzijn van de studenten in uw opinie in De Morgen op 3 oktober 2016.

Als vereniging van studenten en oud-studenten die de studentikoze tradities - zoals de dopen - niet alleen actief tracht over te dragen, maar ook te beschermen, vielen wij wat het overige deel betreft toch van onze spreekwoordelijke stoel. De studentikoze traditie is, om te beginnen, geen monolithisch gegeven. Tal van verenigingen hebben eigen tradities. Ook aan onze Alma Mater, de Vrije Universiteit van Brussel, maken wij ons sterk dat wij er een eigensoortige, humanistische traditie op nahouden. Een traditie die, zo blijkt, bescherming nodig heeft.

In uw eigen opinie verwijst u vooral naar Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De parallellen die dan getrokken worden, zijn werkelijk de realiteitszin voorbij. U meent dat de lijst van voorbeelden eindeloos is: "stierenpenis in de mond, cocaïne snuiven, seksspeeltjes in de anus, toiletwater drinken, ...". Bent u zeker dat u de film Ad Fundum niet verwart met De SM-Rechter?

Alles, maar werkelijk álles wat u in uw open brief aankaart, is iets wat wij hier nog nooit hebben mogen zien of meemaken. Als u natuurlijk een probleem heeft met een beetje eigeel in het haar (men zegt dat het tegen kaalheid helpt), dan willen wij graag met u een petitie starten tegen de Chiro. Het moet maar eens uit zijn met die vunzigheid!

Natuurlijk heeft u gelijk dat studenten "nee" moeten durven zeggen. Als gedoopte en vrijzinnig humanistische (oud-)studenten hebben wij dat goed geleerd. Wij zeggen dan ook "nee" aan dogma's, vooroordelen, stereotypes, halve waarheden en kromme vergelijkingen. Nu goed, we kunnen het u ook niet echt kwalijk nemen. Wij hebben vernomen dat u vroeger niet "ja" durfde zeggen. En dat moet ook niet. Sta ons toe om in elk geval aan te geven dat het eveneens misplaatst autoritair is om een bepaald denkbeeld te willen opleggen aan mensen, zonder te weten waar u het over heeft. Scientia vincere tenebras.

Laat nu net dát hetgene zijn waar wij ons het meeste aan storen. Er wordt geschoten op een fenomeen, door iemand die (klaarblijkelijk) niet weet waar het over gaat. Een gemakkelijk doelwit, die lawaaierige luiwammesen die ons belastinggeld kosten. Begrijp ons niet verkeerd, beste Joël. We hebben geen enkel probleem met kritische vragen of opmerkingen. Integendeel. Die krijgen we elk jaar van de schachten, die voor zichzelf uitmaken deel te nemen aan iets.

Het zou in elk geval beter zijn, mocht u zich beperken tot de (gebruikelijke) kritiek op de vrijmetselaars. Op zijn minst bestaat er een boek "Vrijmetselarij voor dummies" waaraan u kan refereren.

Getekend,

De Folklore Academie

Fratres Coniuncti

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234