Vrijdag 27/11/2020

Lezersbrieven

Lezers reageren: "Francken eigent zichzelf steeds meer het recht toe om asielzoekers een bolwassing te geven"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.Beeld photo_news

Regelmatig vindt u online een selectie lezersbrieven. Op deze pagina leest u de ingezonden brieven van het afgelopen weekend.

Vechtpartij (1)

Er werd gevochten in een opvangcentrum in Leopoldsburg. Afghanen gingen op de vuist met Syriërs en Irakezen. Het maakt nogmaals veel gevoelens los, er worden vragen gesteld over de problemen die gelinkt zijn aan culturele verschillen, aan de moeilijkheid om aan vreemdelingen in onze contreien onze normen en waarden uit te leggen, aan het gevaar van een cultuur die door ons gepercipieerd wordt als agressief.

Dat er moet worden ingegrepen als een meningsverschil tot brutale agressie leidt, is evident. Dat er duidelijk moet worden gemaakt dat ieder individu recht heeft op eigen keuzes, dat er respect moet zijn voor de meningen en overtuigingen van anderen laat geen twijfel. Deze begrippen moeten wij dus duidelijk kunnen maken, het respecteren ervan moeten wij kunnen afdwingen en het niet respecteren ervan afstraffen. Dit zowel voor de bewoners van een opvangcentrum als voor de supporters van een Antwerpse voetbalclub.

Suzanne Van Well, Antwerpen

Rellen in opvangcentrum

Na rellen in het opvangcentrum in Leopoldsburg zijn vorige week er in totaal 30 asielzoekers verwijderd. "Zij moeten hun recht op opvang permanent kunnen verliezen", reageerde staatssecretaris Theo Francken.

Vechtpartij (2)

Ik ben op zijn zachtst gezegd geen fan van de N-VA en hun nationalistische ideologie, maar ik ben niet te beroerd om toe te geven dat Theo Francken de vluchtelingencrisis vorig jaar efficiënt en rechtvaardig heeft aangepakt en dit gezien de uitzonderlijke situatie.

Maar stilaan begint de staatssecretaris blijkbaar te vergeten dat hij een regeringslid is dat enkel door regeringsbeslissingen een beleid kan uitzetten. Meer en meer lijkt het er op alsof Francken zich persoonlijk het recht toe-eigent om asielzoekers al of niet asiel te geven of hen persoonlijk een bolwassing te geven als ze zich misdragen.

Dit weekend vond ik dat Francken eerder aan het spreken was op een verkiezingsmeeting van zijn partij dan een evenwichtig commentaar te geven op de recente gebeurtenissen in het opvangcentrum in Leopoldsburg waarbij tientallen asielzoekers met elkaar op de vuist gingen. Die gevechten zijn absoluut af te keuren en de reden waarom des te meer. Er moet tegen opgetreden worden en een navenante sanctie is niet meer dan normaal.

Maar dan ging Francken echt kort door de bocht door te stellen dat hij die mensen permanent bed-bad-brood wou ontzeggen. En dan vooral met de zinnetjes "dat ze hun plan maar trekken" en "waarom zouden we daar zoveel geld insteken". Twee zinnen die bijna letterlijk de laatste slogan van het Vlaams Belang parafraseren: "Stop met het geven van asiel in plaats van te besparen op sociale zekerheid".

Die zinnen bevestigen de heersende opinie van sommige autochtonen dat asielzoekers allemaal vechtersbazen en verkrachters zijn. Het neemt alle steun voor aanvaarding van die nieuwkomers en hun integratie in onze maatschappij weg. In plaats daarvan was het voor een verantwoordelijk regeringslid gepast geweest om enige nuance aan de gebeurtenissen toe te voegen. De overgrote meerderheid van die asielzoekers zijn namelijk géén vechtersbazen. Sanctioneer de rotte appels, maar gooi de hele mand goede appels niet weg.

Stel overigens dat we het bed-bad-brood voor die vechtersbazen zouden afschaffen, wat voor soort mensen zouden we dan loslaten in onze samenleving, denk je? Juist: criminelen. Want zonder integratie en ondersteuning zullen zo'n figuren geen andere keuze krijgen dan hun geluk te zoeken in de misdaad. Als maatschappij hebben we er dus alle belang bij dat zoiets niet gebeurt.

Peter Switsers

Elitescholen (1)

In De Morgen gaf staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken een warrig pleidooi ten beste voor de oprichting van zogenaamde elitescholen. Ik ben migrantenzoon en heb deels op eigen kracht, deels door een katholieke lagere school (Sint Willibrordus, Eisden, Maasmechelen) het Nederlands uitstekend onder de knie gekregen.

Die lagere school legde de grondslag voor mijn latere studie, Germaanse Filologie. Een school die hoge maatstaven legde maar tegelijk zeer inclusief was, een school die álle kinderen aanvaardde en waar als vanzelfsprekend de islam werd onderwezen naast de katholieke godsdienst. Een school waar naast de portretten van de koning en koningin, heiligen en pausen ook bijvoorbeeld een foto hing van Martin Luther King. Een school waar de leerstof hoogstaand was, elitair zo u wilt, maar die mensen gelijkwaardig behandelde, ongeacht hun initieel taalniveau, afkomst, kleur of religie.

Ik vermoed dat een dergelijke school weinig uitstaans heeft met die zogenaamde op uitsluiting gebaseerde elitescholen van de heer Francken. Intussen heeft het leven me geleerd dat ook mensen uit elitescholen niet immuun zijn voor stompzinnigheid, dogmatisch denken en kleingeestigheid.

Kanakaris Stavros, Groot-Bijgaarden

Elitescholen

Theo Francken hield vorige week een pleidooi voor elitescholen. "Een school voor de allerbesten, wat is daar mis mee?"

Elitescholen (2)

Hiermee wil ik graag reageren op het artikel 'Een school voor de allerbesten, wat is daar mis mee?' (DM 20/2). In dat artikel zegt Theo Francken dat ieder mens evenveel aanzien verdient. Maar termen als 'best', 'meest begaafd' en 'elite' reserveert hij wel voor de kinderen en jongeren met de grootste cognitieve intelligentie. Andere soorten intelligentie en talent zijn dus blijkbaar toch van een lagere orde. Een mooi voorbeeld van wij-zij-denken.

Het wij-zij-denken zit ingebakken in de mens. Sommige politici spelen daar graag op in: (luie) Walen versus (hardwerkende) Vlamingen, (profiterende) uitkeringstrekkers versus (uitgemolken) ondernemers, elitescholen (voor de 'meest begaafden') versus gewone scholen (voor de 'leerlingen met uitdagingen').

De geschiedenis leert ons echter dat een echte leider iemand is die het wij-zij-denken helpt overstijgen, iemand die groepen verbindt of dat ten minste probeert. Misschien zetten we dus beter eerst eens in op dat soort scholing. Om te beginnen door jongeren met verschillende soorten talent méér met elkaar in contact te brengen in plaats van ze te scheiden. Onbekend maakt onbemind. En een gevarieerd onderwijsaanbod is inderdaad noodzakelijk om de verschillende soorten talent te laten ontplooien. Maar er bestaan ondertussen vast wel slimmere en creatievere manieren om dat te realiseren dan elitescholen.

Erika Vander Putten, Zandbergen

Jan De Cock

De vulkanische uitbarsting van Jan De Cock wijst op ongenoegen in de kunstwereld, een wereld vol grote ego's. Niet ongewoon. Mark Twain, die een betere pen had, schreef rancuneus: "The trade of critic is the most degraded of all trades".

De Cock wil spreken voor kunstenaars die in de kou worden gelaten door een onverschillige overheid en onbekwame kunstcritici. Maar zijn betoog wordt geleid door te veel 'sturm und drang'. Zijn actie herinnert aan Newton Minow, voorzitter van een mediaraad onder president Kennedy die de TV-wereld "a vast wasteland" (een groot braakland) noemde omdat deze te weinig handelde 'in the public interest' en te veel op basis van kijkcijfers, die slaaf en niet meester in de media moesten zijn. De donderpreek van Minow had geen effect. De bom van De Cock zal een blindganger blijken te zijn.

Roger Vyverman, Ninove

Jan De Cock

Kunstenaar Jan De Cock sleept de pers voor de rechter. De Cock beklaagt zich over "een permanente uitsluiting van cultuurverslaggeving in de pers".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234