Zaterdag 16/01/2021

Lewinsky onthult details over 'seks van een bepaalde soort'

Congres stelt minister van Justitie Reno in staat van beschuldiging over kiesgeldschandaal

NEW YORK.

VAN ONZE MEDEWERKER

Monica Lewinsky heeft donderdag onder eed een gedetailleerde beschrijving gegeven van haar vermeende seksuele relatie met president Bill Clinton. Nog dezelfde dag verhoogde een Congres-comité de druk op het schandaalfront door de minister van Justitie te beschuldigen van 'smaad aan het Congres' in een poging om haar te dwingen een nieuwe onafhankelijke onderzoeksrechter te benoemen.

De langverwachte ondervraging van Lewinsky voor de 'grand jury' greep in het geheim plaats, maar onvermijdelijk lekte een en ander toch uit. In haar bijna zeven uren durende getuigenis vertelde de 25-jarige vrouw hoe haar relatie met Clinton begon. In een periode van anderhalf jaar zou ze, in Clintons privé-studio naast zijn kantoor, "meer dan een dozijn keren" met hem "seks van een bepaalde soort" hebben gehad. Dat is de term waarmee orale seks op de Amerikaanse televisie zedig wordt omschreven.

Omdat er geen copulatie was, zouden ze geen "seksuele betrekkingen" hebben gehad, zo zou de president gezegd hebben toen hij en Lewinsky praatten over hoe ze het gebeurde verborgen konden houden. Ze zouden overeengekomen zijn om hun ontmoetingen geheim te houden, maar Clinton zou haar niet expliciet gezegd hebben dat ze moest liegen. Hij zou haar wel gevraagd hebben om haar nachtelijke bezoeken aan het Witte Huis, nadat ze daar niet meer werkte, uit te leggen als bezoekjes aan zijn privé-secretaresse Betty Curie.

Lewinsky werd ook ondervraagd over de beruchte jurk die met Clintons sperma bevlekt zou zijn. Over het resultaat van het lab-onderzoek van de jurk, dat beslissend kan zijn voor de afloop van het schandaal, is nog steeds niets uitgelekt. "Ik heb sinds lang naar deze dag uitgekeken," zei Clinton terwijl Lewinsky getuigde. Hij had het niet over haar ondervraging maar over de bijeenkomst van indianen waar hij te gast was. Zodra hij was uitgesproken, begonnen de Indiaanse trommels oorverdovend te roffelen, zodat reporters geen vragen konden stellen. Hetzelfde scenario speelde zich af op andere openbare gelegenheden waar Clinton het woord voerde: de president wil voorlopig met geen woord over de zaak reppen.

Intussen stelde een onderzoekscomité van het Huis van Afgevaardigden minister van Justitie Janet Reno in staat van beschuldiging wegens 'smaad aan het Congres' omdat zij weigert om twee interne memoranda te overhandigen. De memoranda gaan over de inbreuk die de Democraten in 1996 zouden hebben gepleegd tegen de wet op de financiering van kiescampagnes. Ze zijn geschreven door FBI-directeur Louis Free en Charles La Bella, hoofd van de werkgroep binnen het ministerie die het schandaal onderzocht.

Beiden concludeerden dat de minister van Justitie wettelijk verplicht is om een nieuwe onafhankelijke onderzoeksrechter te benoemen om na te gaan of regeringsleiders de wet hebben overtreden. Reno heeft dat tot nu toe geweigerd. Zowel Free als La Bella vroegen het Congres-comité de memoranda niet op te vragen, uit vrees dat er details zouden uitlekken waardoor het onderzoek in het gedrang zou komen. Volgens La Bella is nog maar 'de top van de ijsberg' over het schandaal bekend.

Het comité sloeg hun raad in de wind, ondanks protest van de Democratische comité-leden. Reno bestempelde de actie als een poging tot politieke inmenging in een juridisch onderzoek. De regering is allesbehalve toeschietelijk geweest in het kiesgeld-schandaal. Meer dan honderd getuigen zijn het land uitgevlucht of hebben een beroep gedaan op het vijfde grondwetsamendement, dat hen het recht geeft te weigeren vragen te beantwoorden als ze daardoor zichzelf kunnen compromitteren.

Tom Ronse

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234