Maandag 21/10/2019

Economie

Levert het spaarboekje weer wat op? BinckBank biedt 1 procent rente via Europese banken

BinckBank biedt in Nederland al lucratievere spaarboekjes uit Tsjechië en Oostenrijk aan. Binnenkort volgt ook België. Beeld BELGA

BinckBank wil de Belgische spaarder een rendement van ruim 1 procent aanbieden, via lucratievere spaarboekjes in Tsjechië en Oostenrijk. Een hemelsbreed verschil met het wettelijke minimumtarief bij de Belgische grootbanken.

Belgen zijn een volk van spaarders. Op de verzamelde Belgische zicht- en spaarrekeningen staat maar liefst 330 miljard euro geparkeerd. De (groot)banken zitten op een enorme berg cash. Nochtans zijn die spaarboekjes niet zo aantrekkelijk. Ze hebben al geruime tijd een bedroevend laag rendement. De grootbanken hanteren het wettelijk minimumtarief van 0,11 procent, waarin al een getrouwheidspremie van 0,10 procent zit vervat. Dat wordt enkel uitbetaald voor het bedrag dat 12 maanden onafgebroken op die rekening staat.

Weinig sexy, maar voor spaarders die hunkeren naar een tikje meer rendement, schijnt er licht aan het einde van de tunnel. De Nederlandse BinckBank biedt nu, in eigen land, spaarrekeningen aan met
 meer dan 1 procent rendement. Dat doet het via rekeningen bij partnerbanken in Centraal-Europa: de Tsjechische J&T Banka en de Euram Bank uit Oostenrijk. Beide hebben een bankvergunning en vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Dat betekent dat spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro wordt geschermd door Europa. Met deze ingreep probeert Binck nieuwe klanten aan te trekken en halen de Europese partnerbanken nieuwe spaarders binnen. In Nederland is het aanbod al een feit, in ons land komt dat nog, al is er nog geen concrete timing. 

Het kan, het mag

Ambitieuze plannen, maar mag en kan het zomaar. Wettelijk lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Sterker nog: het bestaat zelfs al in ons land. "Er is een kleine, lokale bank die iets gelijkaardigs doet", zegt Geert Sciot, woordvoerder van de Nationale Bank. "Bovendien heeft BinckBank in ons land het statuut van bijbank. Dat betekent dat ze onder Nederlands toezicht staat. Volgens de Europese regels mag die ook in de rest van de eurozone actief zijn. Uiteraard zullen we het aanbod van Binck bestuderen, als het ook bij ons wordt aangeboden. Sowieso roepen we de consumenten op om zich goed te informeren: welke extra kosten komen erbij, is het een overeenkomst op lange of korte termijn... Dat soort vragen zijn belangrijk."

De Nederlanders lijken vrij baan te hebben om ook in België hoge(re) spaarrendementen aan te bieden. En dat kan interessant zijn. "Hier hanteren banken de minimumrente van 0,11 procent, waarvan een getrouwheidspremie van 0,10 procent. In de praktijk kan je, door zo'n buitenlandse rekening te openen, honderd keer meer verdienen aan je spaargeld dan hier", zegt Pascal Paepen, docent 'Bank en Beurs' aan de Thomas More Hogeschool en de KU Leuven. 

Vertrouwen

Honderd keer meer, dat klinkt als muziek in de oren. Zal het ook in de praktijk een grote impact hebben, eens Binck haar aanbod ook in België lanceert? Als de Belg een zaakje kan doen, waarom zou hij het dan laten? Worden de Oostenrijkse en Tsjechische spaarrekeningen een ernstige concurrent voor de Belgische grootbanken? Onze terughoudenheid lijkt dat in de weg te staan.

"De Belgische spaarder klaagt graag en veel, maar verhuist niet snel", zegt Paepen, die de vrijgemaakte energiemarkt als voorbeeld gebruikt. Die werd al in 2007 vrijgemaakt, tien jaar later is slechts één op vijf weggetrokken bij Electrabel. En dan is er nog de factor vertrouwen.

"Mensen staan weigerachtig tegenover banken die ze niet kennen. Neem nu de Spaanse Banco Santander. Die staat bekend als zeer betrouwbaar en is in België online actief. Toch komt die hier maar moeilijk van de grond", zegt Paepen. "Eén procent is interessant, zeker naar onze normen. Maar voor de bescheiden spaarder is het misschien niet de moeite om over te stappen. Er zullen zeker Belgen op deze rekeningen intekenen, maar een leegloop wordt het niet voor de grootbanken. Zij hebben niets te vrezen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234