Woensdag 20/11/2019

'Levensproject' moet jonge asielzoekers houvast geven

Met een uitgekiend 'levensproject' wil Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, niet-begeleide minderjarigen beter wapenen voor de toekomst. Francken maakt van een menselijker beleid voor deze kwetsbare minderjarigen zijn hoofdbekommernis.

Waar haalt Francken de inspiratie ?

Niet in het buitenland, wel dicht bij de deur, in de asielcentra van Arendonk en Bovigny. Daar loopt sinds september van dit jaar een proefproject dat de staatssecretaris erg aanspreekt. Veel concreter kan hij nog niet ingaan op het 'levensproject' dat hij voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen of 'NBMV', zoals ze in officiële teksten heten, voor ogen heeft. Dat moet in de komende maanden nog ingevuld worden.

Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen komen hier toe zonder ouders of andere verwanten. De meesten onder hen zijn tussen zestien en achttien jaar oud en komen uit Afghanistan, Algerije, Marokko, Guinee en Congo. Het gaat om kwetsbare tieners die vaak in handen vallen van mensenhandelaars. Zij krijgen in ons land een voogd toegewezen die hen door hun asielprocedure loodst. Francken zit binnenkort samen met de vereniging van deze voogden om hun verzuchtingen te aanhoren.

Het is geen geheim dat Francken de aanpak van zijn voorgangster Maggie De Block (Open Vld) van deze diverse en ontheemde groep jongeren te hardvochtig vond. In het parlement viel hij haar daar ook meermaals over aan.

Wat maakt het proefproject in Arendonk en Bovigny uitzonderlijk?

Het proefproject spitst zich toe op de jongeren die een negatieve beslissing hebben gekregen of zelfs nooit een asielaanvraag hebben ingediend. In beide gevallen zullen ze hier dus niet kunnen blijven. Fedasil gaf dit initiatief de naam 'My Future'. In andere landen lopen er gelijkaardige trajecten, maar geen enkel heeft dezelfde omvang. De asielinstantie broedde al veel langer op een dergelijk project.

Wat biedt 'My Future' de jongeren aan?

De twee centra hebben een samenwerking opgezet met scholen in hun buurt waar de jongeren een intensieve opleiding kunnen volgen. Die opleidingen zijn erg uiteenlopend, van kinderverzorgster tot thuishulp of landbouwer, en beslaan een periode van zes maanden.

Boven op hun lesuren krijgen de jongeren een intensieve begeleiding van coaches. In individuele en collectieve sessies krijgen ze te horen wat een vrijwillige terugkeer naar hun land betekent, hoe een leven in de illegaliteit eruitziet en hoe ze op zoek kunnen gaan naar hun familie in het buitenland. Ook de voogd, de vertrouwenspersoon van de jongeren, speelt een belangrijke rol in het traject.

Hoeveel volgen er nu een opleiding?

Dertien. Zowel jongens als meisjes kunnen deelnemen aan dit experiment, vanaf hun zestiende tot kort voor hun zeventiende verjaardag. Ze doen dit geheel vrijwillig. Het proefproject loopt nog tot het einde van dit schooljaar, dan volgt er een uitgebreide evaluatie door Fedasil.

Hoe helpt dit deze jongeren?

Waar de jongeren ook terechtkomen, Fedasil wil hen via een opleiding beter voorbereiden op de toekomst. In de periode tussen hun negatieve beslissing en hun meerderjarigheid zitten deze jongeren nu vaak in een niemandsland: ze mogen hier blijven, maar hun mogelijke terugkeer verlamt hen. "Deze opleiding biedt hen een houvast en maakt het einde van hun verblijf in ons land zinvoller", zegt Mieke Candaele, woordvoerder van Fedasil.

Is dit een ommezwaai in de behandeling van niet-begeleide minderjarigen?

Nee. Dit project biedt geen 'happy end' voor de Scott Manyo's of Parwais Sangari's die de komende jaren nog in ons land zullen opduiken. Beide jongens, de één een populaire scoutsleider, de ander een gewaardeerd lasser, haalden in 2012 alle journaals omdat ze goed geïntegreerd waren, maar toch werden teruggestuurd naar hun geboorteland. Daar verandert dit 'levensproject' niks aan.

De dertien jongeren in Arendonk en Bovigny kunnen dan nog zo hun best doen op school, vanaf hun achttiende verjaardag kunnen ze uitgewezen worden. Francken wil dan wel dat deze jongeren een menselijker behandeling krijgen, aan de wet wijzigt er niks. Ook deze staatssecretaris zal dus voortdurend geconfronteerd worden met de pijnlijke levensverhalen van uitgeprocedeerde minderjarigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234