Vrijdag 24/09/2021

Levenslijn wil 'motor van maatschappelijke vernieuwing' zijn

Met de sensibiliserings- en inzamelactie Levenslijn verzamelde VTM sinds 1990 1,14 miljard frank die besteed werd aan wetenschappelijk onderzoek van onder meer kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Vanaf 1 januari tot de slotshow op 1 april dingt de commerciële zender opnieuw naar de gulle hand van zijn kijkers, deze keer rond het thema 'astma en allergie'. Voor het eerst worden de ingezamelde fondsen niet enkel aan wetenschappelijk onderzoek, maar ook aan begeleidingsprojecten voor patiënten en hun families besteed. Die projecten worden door de Koning Boudewijnstichting geselecteerd.

Allergieën en astma zijn volgens wetenschappers in de westerse samenleving dé ziekteverschijnselen van de volgende eeuw, en dus moest VTM niet lang twijfelen over het thema van de nieuwe Levenslijn. "Momenteel heeft één op drie Vlamingen last van een allergie. Dat aantal is de laatste tien jaar met bijna de helft toegenomen. Zo wordt jaarlijks 2 procent van ons gezondheidsbudget besteed aan de behandeling van astma. Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van deze forse toename is dan ook dringend nodig om te kunnen ingrijpen", zegt professor Pauwels van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. De opbrengst van een televisie-inzamelactie als Levenslijn is volgens hem broodnodig naast de globale overheidssteun voor het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen, die zo'n 2,3 miljard frank bedraagt.

In 1994 verzamelde Levenslijn 190 miljoen frank voor astma en longziekten. Volgens professor Pauwels kan Vlaanderen momenteel door deze steun op wereldniveau meespelen op het vlak van het astmaonderzoek. Zo zijn nieuwe geneesmiddelen in ons land in volle ontwikkeling en weten onderzoekers beter hoe de huidige medicatie effectiever gebruikt kan worden.

Volgens VTM-journalist en voorzitter van het Levenslijn-comité Marc Dupain wil VTM dit jaar niet enkel de moeilijke opdracht aangaan om de kijkers warm te maken voor wetenschappelijk onderzoek, maar probeert de zender door de samenwerking met de Koning Boudewijnstichting ook van Levenslijn "de motor te maken voor een mentaliteitsverandering in de samenleving".

"Mensen die aan allergieën lijden, komen al te vaak in een maatschappelijk isolement terecht doordat ze aan tal van activiteiten thuis, op het werk of tijdens hun vrijetijdsbesteding niet kunnen deelnemen", zegt Dupain. "Daarom werkt Levenslijn voor het eerst samen met de Koning Boudewijnstichting, die projecten zal ondersteunen die het sociale leven van astma- en allergiepatiënten makkelijker zal maken."

Om net als de vorige Levenslijn-edities opnieuw zo'n 200 miljoen frank te kunnen inzamelen, past VTM het beproefde recept toe van lokale initiatieven overal te lande (zoals koekenbakken, fiets- en wandeldagen, de verkoop van de traditionele sticker en van allerhande producten) gecombineerd met de inzet van Bekende Vlamingen, die de activiteiten ondersteunen en die op het scherm de kijkers warm maken voor de problematiek. Koen Wauters, Ingeborg en Toots Thielemans namen een nieuwe versie op van 'Wonderful World' van Black onder de titel 'Wondere Reis'. Walter Grootaers presenteert in februari een speciale aflevering van Multimiljonair met bekende Vlamingen waarin het gewonnen geld volledig naar Levenslijn gaat.

'Meter' van de actie is VTM-nieuwsanker Kathy Pauwels, die naar eigen zeggen niet enkel als kersverse moeder, maar ook als journaliste bijzonder gemotiveerd is om de strijd tegen allergieën aan te gaan. "Vaak voel ik mij machteloos tegenover het negatieve nieuws dat ik dagelijks versla. Nu krijg ik de kans actief mee te werken om een probleem daadwerkelijk aan te pakken", aldus Pauwels.

Vanaf januari wordt niet enkel verslag uitgebracht van de Levenslijn-manifestaties, maar brengt journaliste Brigitte Balfoort in het VTM-middagnieuws ook reportages over de problematiek. Levenslijn wordt traditioneel besloten met een slotshow. Op 1 april maken Koen Wauters en Ingeborg de eindstand op. In tegenstelling tot de voorgaande edities van de inzamelactie wordt de televisiemarathon pas in de namiddag gestart. (KDM)

Naast wetenschappelijk onderzoek worden voor het eerst ook begeleidings-projecten voor patiënten ondersteund

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234