Maandag 21/10/2019

Verkeer

Levenslang ongeschikt om te rijden? Na zes maanden kan dat alweer worden opgeheven

Beeld thinkstock

Wie door een politierechter levenslang rijongeschikt verklaard is, kan dat oordeel voortaan al na een half jaar laten opheffen. Al worden de voorwaarden om opnieuw achter het stuur te kruipen wel strenger.

Drugs- en alcoholverslaafden, maar ook epilepsiepatiënten die na een verkeersongeval veroordeeld worden, riskeren via het zogeheten artikel 42 onmiddellijk hun rijbewijs te moeten inleveren wanneer de politierechter hen fysiek of mentaal ongeschikt vindt om te rijden. "Een beveiligingsmaatregel, waardoor die persoon per direct uit het verkeer verdwijnt", legt politierechter Kathleen Stinckens uit.

Maar levenslang is in de praktijk vaak maar twee jaar en binnenkort wordt dat zelfs zes maanden, zo weet Het Laatste Nieuws. Al zal er wel een grondige screening aan te pas komen om de beslissing van de rechter ongedaan te maken.

Een goede zet, volgens Stinckens. "De bal ligt nu echt in het kamp van wie rijongeschikt verklaard wordt", vertelt ze. "Hij moet bewijzen dat hij niet langer verslaafd is of een medisch probleem zoals bijvoorbeeld epilepsie heeft. Dat zoiets voortaan veel sneller kan, is een extra stimulans om bijvoorbeeld een verslaving snel en goed aan te pakken. In het verleden zagen we dat die periode van twee jaar soms tot uitstelgedrag leidde of mensen met een medische aandoening te fel benadeelde."

Rijverbod

De wetsaanpassing zorgt er ook voor dat chauffeurs die vroeger 'tijdelijk' rijongeschikt bevonden werden, ook dezelfde tests moeten ondergaan. "Want wie vroeger een jaar ongeschikt verklaard werd, kon na dat jaar zijn rijbewijs zonder enig bewijs van behandeling ophalen", klinkt het.

Naast de fysieke en of mentale ongeschiktheid spreken de rechters vaak ook een rijverbod uit. "Maar zelfs als er beroep aangetekend wordt tegen het rijverbod, blijft artikel 42 altijd overeind", vertelt Stinckens. "Het rijbewijs blijft ingetrokken, ook al moet er nog een tweede keer geoordeeld worden over de eigenlijke straf."

Ook het verkeersveiligheidsinstituut VIAS vindt dat een levenslange rijongeschiktheid na een half jaar herbekeken kan worden. "Het is niet zo dat iedereen na zes maanden sowieso rijgeschikt verklaard zal worden", zegt woordvoerder Stef Willems. "Dat zal afhangen van de aandoeningen. In sommige gevallen zal zes maanden zeker te kort zijn. De screening is cruciaal."

Het VIAS hamert er wel op dat die screening door een onafhankelijke expert moet gebeuren. "De voorwaarde is dat een dokter zich hierover buigt", zegt Willems. "Het kan niet dat iemand zichzelf genezen verklaart en dat daarmee de kous af is. Maar als iemand met een alcoholverslaving zes maanden clean is en een dokter verklaart dat die persoon opnieuw achter het stuur mag, dan lijkt ons dat geen probleem."

Wie na een half jaar weer geschikt wordt bevonden om een voertuig te besturen, moet wel nog een eventueel uitgesproken rijverbod ondergaan voordat hij zijn rijbewijs terugkrijgt. De wetsaanpassing gaat eerstdaags in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234