Woensdag 25/05/2022

Binnenland

Levenloos geboren kinderen voortaan ook officieel deel van de familie

Annelies Maes aan de 'herinneringstafel' voor haar stilgeboren zoontje Tibo. Beeld Sven Ponsaerts
Annelies Maes aan de 'herinneringstafel' voor haar stilgeboren zoontje Tibo.Beeld Sven Ponsaerts

Ook levenloos geboren kinderen zullen voortaan een officiële naam en registratie bij de burgerlijke stand kunnen krijgen. Voor vele ouders is dit belangrijk om hun doodgeboren kindje een plaats te kunnen geven in hun familie en leven. “Wij hebben ons kind in de armen gehad, toch was het altijd alsof hij nooit heeft bestaan. Dat is enorm pijnlijk.”

Sven Ponsaerts

Vanaf 1 januari wordt het mogelijk een levenloos geboren kind een volledige naam te geven, én het te laten registreren in de databank van akten van de burgerlijke stand. Vandaag kan een ‘sterretje’ enkel een symbolische voornaam krijgen, en dat pas vanaf 180 dagen zwangerschap.

“Zestien jaar geleden werd ons eerste kindje Tibo ‘stil geboren’”, vertelt ‘sterretjesmama’ Annelies Maes (43). “Na het eerste grote geluk bleek na zes maanden zwangerschap tijdens een echo-onderzoek echter dat ons zoontje niet levensvatbaar was. Tibo overleed, zoals verwacht, tijdens een ingeleide, natuurlijke bevalling. De hemel viel op ons hoofd, maar de opvang in het ziekenhuis was schitterend: er werden voet- en handafdrukjes genomen en de dagen erna konden we nog uitgebreid afscheid nemen. Voor de buitenwereld bleek Tibo echter gewoonweg niet te bestaan.”

10 vingertjes en 10 teentjes

Omdat doodgeboren kindjes geen achternaam, en dus ook geen geboorteakte, konden krijgen, konden Annelies en haar man Nik Tibo niet in het geboorteregister inschrijven. “Zonder naam, geboorteakte, vermelding in het trouwboekje of de stamboom geniet ons kind eigenlijk totaal géén erkenning. Iets wat we als ouders tot vandaag nog als enorm pijnlijk ervaren”, verzekert Annelies.

“De wereld vraagt zich ook af waarom je zo’n verdriet hebt, want er is toch ‘niks’? Volgens de wet heeft Tibo zelfs gewoonweg nooit bestaan. De maatschappij zwijgt hem letterlijk dood. En dat terwijl hij voor ons toch al deel uitmaakte van het gezin. “Tibo was een kindje, met tien vingertjes en tien teentjes. Wij hebben hem in de armen gehad, toch was het altijd alsof hij nooit heeft bestaan. Dat is enorm pijnlijk.”

Door de wetswijziging kunnen kinderen die na zes maanden zwangerschap werden geboren, zoals Tibo, voortaan een familienaam krijgen. Nieuw is eveneens dat ook voor kinderen die vanaf 140 dagen na de bevruchting overlijden de registratie kan worden aangevraagd. Zij zullen hun kind enkel een voornaam kunnen geven. “De termijn van 180 dagen is in het licht van de neonatologie achterhaald”, klinkt het bij het kabinet van bevoegd minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Volgens de recente medische wetenschap kan een kind na een zwangerschapsduur van ten minste 140 dagen levensvatbaar worden geboren.”

Terugwerkende kracht

De nieuwe wet zal met terugwerkende kracht gelden: ouders van vóór 2019 levenloos geboren kinderen krijgen vanaf 1 januari een jaar lang de tijd om hun kind volgens dezelfde voorwaarden een voor- en eventueel ook familienaam te geven. Daarvoor volstaat een aangifte bij de burgerlijke stand (met medisch attest indien geboren vóór 180 zwangerschap).

Lies en Nik gaan Tibo van zodra mogelijk nu ook officieel zijn achternaam geven. “Nauwelaerts, zoals - ondanks niet wettig - tóch reeds op zijn grafsteen staat.”

Na Tibo kreeg het koppel nog drie kinderen. “Die weten dat ze nog een broertje hebben. Ons gezin telt dus geen drie, maar wel vier kinderen. Al blijft het naar de buitenwereld toe wel voortdurend vechten, opdat ons zoontje niet zou vergeten worden. Daarom ook dat die erkenning zo belangrijk is.”

Volwaardig geboorteakte

De vereniging ‘Met lege handen’, die al ruim 25 jaar voor een wetswijziging ijvert, reageert gematigd positief. “Als vereniging blijven we ijveren voor een volwaardige geboorteakte voor ieder kind”, weet Maes, al jarenlang bestuurslid van de vzw. “Zelf blijf ik hopen ooit nog een geboorteakte voor Tibo te mogen ontvangen. Enkel op die manier zijn al onze kinderen gelijk, en zullen ze ook alle vier in hun eventuele stamboom verschijnen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234