Vrijdag 23/10/2020

Levende garnalen en een kip met zwarte poten

Om de twee jaar strijden topchefs uit de hele wereld voor de prestigieuze Gouden Bocuse. De finale is pas volgend jaar in Lyon, de Europese voorronde is volop bezig in Brussel. Een première voor ons land.

Groot kabaal in paleis 5 van de Heizel in Brussel. Mocht er iemand aan twijfelen waar zich de wedstrijd voor de Gouden Bocuse afspeelt, dan moet die maar zijn oren volgen. Helemaal achteraan staan, geconcentreerd, tien chefs onder hun nationale vlag te koken, zij aan zij, ieder in zijn identiek minikeukentje. Iets meer dan vijf uur hebben ze om een vis- en een vleesschotel te bereiden die indruk zal maken op een jury van internationale topchefs. Op de schouders van Ronald Wissels (35) rust de zware taak om de Belgische driekleur te verdedigen.

Op de internationale wedstrijd, die werd gecreëerd door de mythische chef Paul Bocuse in1987, heeft België nog nooit goud behaald, wel meerdere zilveren en bronzen medailles. Een primeur is dat ons land niet deelneemt met een sterrenchef, maar met een kok van een grootkeukenbedrijf. Wissels werkt bij Belgocatering, en zijn bazen hopen dat met zijn talent wordt bewezen dat catering niet minderwaardig is. Het bedrijf investeerde 150.000 euro in de voorbereiding van de wedstrijd.

Jury met aanzien

Op de publieke tribune wordt, aangespoord door de speakers, luidkeels gesupporterd voor de kandidaten. "Vorige keer ben ik naar Lyon geweest om de ambiance te voelen", vertelt Wissels, "als je niet voorbereid bent en je ziet daar ineens 500 mensen die op je handen zitten te kijken, dan blokkeer je." Er wordt met vlaggetjes gezwaaid, op toeters geblazen. Het Belgische vak is goed gevuld, dat van Hongarije ook. Maar opvallend: van Frankrijk zijn er nauwelijks supporters afgezakt. Nochtans wordt hun kandidaat in de wandelgangen al genoemd als een finalist, samen met de Belg.

Van op de tribune kun je de bewegingen van de deelnemers volgen op een scherm. Joyce De Troch geeft commentaar. Wanneer rond tweeën de juryleden aantreden, stuk voor stuk in smetteloos wit koksjasje en hoge muts, flakkert de aandacht op. Elk land stuurt een prominente kok. In het midden tronen erevoorzitter Pierre Wynants, voorzitter Yves Mattagne die Peter Goossens vervangt, en de Braziliaan Alex Attala. Zij mogen alles proeven, maar niet stemmen.

Op een wedstrijd moet je visueel direct indruk maken. Ik zie miniatuurboompjes, visgraten, korfjes, rolletjes passeren, de meeste plateaus lijken een schaal vol petitfours. "Is dat eigenlijk nog eten", vraagt een Franstalige collega zich hardop af. "Is zo'n wedstrijd nog wel van deze tijd?", vraagt een andere zich af. Kortom, de aanwezige Belgische pers heeft enig voorbehoud. Daar komt het visgerecht van Wissels. Hij liet zich inspireren door niemand minder dan Karl Lagerfeld: "Ik heb naar de shows van Chanel gekeken en gezien dat daar ook alles wit was."

Onderwaterlandschap

In glaasjes dartelen levende garnalen, ik meen een onderwaterlandschap te herkennen. Zijn vleesgerecht krijgt bijval in de press room. Zijn Bressekip is gereconstrueerd tot twee machtige bouten, waar de zwarte poten - het speciaal vervaardigde bestek van Antoine Van Loocke - uitsteken. De kip zit in een groot ei, en er omheen staan gevulde eierdopjes. De juryleden bewaren evenwel hun stalen uitdrukking.

Voor de deelnemende chefs is de Bocuse een spannende zaak. Voor België zou het een mooie pluim op de hoed van Belgocatering zijn mocht Ronald Wissels het podium halen. Maar zo ver zijn we nog niet. Vandaag komen de tien volgende landen aan de beurt en vanavond wordt bekendgemaakt wie er volgend jaar naar de finale in Lyon mag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234