Justitie
Leven na de gevangenis: eerste transitiehuis vangt vanaf september gedetineerden op
Vijftien gedetineerden die het einde van hun straf naderen, zullen vanaf 1 september samenwonen in het eerste 'transitiehuis' in Mechelen. Daar kunnen ze hun re-integratie verder voorbereiden.
"Het is een pilootproject van G4S Care en Exodus Nederland", vertelt justitieminister Koen Geens (CD&V). "De bedoeling is om intensief aan de terugkeer in de maatschappij te werken. De gedetineerden worden voorbereid om na afloop van hun straf zelfstandig te wonen, te werken en opnieuw te functioneren in een maatschappij die door hun lange detentie intussen fel veranderd kan zijn." De gedetineerden worden gescreend voor het nieuwe project en ook Wallonië krijgt op termijn een transitiehuis.
Het Mechelse project omvat twee aanpalende woningen die vroeger gebruikt werden voor daklozenopvang en krijgt een budget van 900.000 euro. "Iedereen krijgt een gewone kamer en de gedetineerden zullen in een gemeenschap samen leven tot wanneer ze vrij kunnen komen", klinkt het.
Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) is blij met het nieuwe project. "Als je mensen begeleidt en zelfredzaamheid aanleert, verklein je de kans op recidive."