Woensdag 23/10/2019

Wateroverlast

Leven met wateroverlast: goedkoper dan het op te lossen

Beeld BELGA

Vlaanderen zit in een catch 22: ofwel moeten er miljoenen worden geïnvesteerd in de aanleg van wachtbekkens en dijken, ofwel moeten we er vrede mee nemen dat om de zoveel tijd straten en huizen onderstromen.

Het was een uitzonderlijke situatie, de neerslag die we de voorbije dagen over ons heen hebben gekregen. Een hoosbui zoals in Geraardsbergen komt één keer in de 200 jaar voor. "In Lot, in het Pajottenland, noteerden we het record: er viel 88 liter water per vierkante meter in drie uur tijd. Dat is enorm: normaal valt er 60 liter per vierkante meter in één maand", zegt Katrien Smet van de VMM.

De gevolgen waren de voorbije week navenant: ondergelopen straten, tuinen, kelders en huizen. Dan rijst de vraag: hebben de wachtbekkens dan wel zin gehad? Want daar heeft de overheid massaal in geïnvesteerd na de overstromingen van 2010. Voor het Denderbekken - de streek rond Geraardsbergen - alleen al maakte minister Joke Schauvlieghe (CD&V) toen 25 miljoen euro vrij. En toch stroomde Geraardsbergen dinsdag opnieuw onder.

20 miljard liter water opgevangen

"Daar hadden ze vooral modderstromen en overgelopen riolen die voor problemen zorgden. De wachtbekkens stroomden niet eens vol", zegt Smet. "Vilvoorde en Machelen zijn niet ondergelopen, dankzij de wachtbekkens op de Zenne. Ook elders in Vlaanderen bleven de woonwijken grotendeels gespaard. Zonder die ingrepen was de schade nog veel groter geweest."

Uit de gegevens van de VMM blijkt dat 30 van de 47 wachtbekkens in hun beheer in Vlaanderen de afgelopen twaalf dagen volliepen. Op die manier kon zo'n 20 miljard liter water opgevangen worden.

Toch is nóg meer investeren in wateropvang om dit soort extreem weer de baas te blijven een moeilijke knoop, zegt overstromingsexpert Dominique Van Erdeghem: "Wachtbekkens helpen niet altijd: als het bekken vol zit, waar moet het overtollige water dan naartoe? Een wachtbekken aanleggen is bovendien duur: bij een kosten-batenanalyse blijkt vaak dat de aanleg van zo'n wachtbekken duurder is dan de mogelijke schade die een overstroming kan veroorzaken. Dat is economisch en politiek moeilijk te verantwoorden. Daarom is het beter om voor de weg van de minste schade te kiezen: bescherm je huizen beter tegen wateroverlast."

En ook: Vlaanderen staat vol met verkavelingen in laaggelegen gebieden - ooit neergepoot op goedkope gronden. Van Erdeghem: "Een historische fout die niet meer recht te trekken is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234