Vrijdag 09/12/2022

Leven binnen de krijtlijnen

Hoewel er inzake de opvoeding van koningskinderen en toekomstige troonopvolgers geen specifieke regels of wetten bestaan, ligt de toekomst van Elisabeth toch al in grote lijnen vast. Volgens Guy Van Oost, hoofdredacteur van het tijdschrift Royals, zal heel haar opvoeding in het teken staan van het latere koningschap.

Brussel

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Voor Elisabeth zelf betekent dat weinig vrijheid en een militaire opleiding. Prins Filip kondigde al meteen aan dat de opvoeding van zijn dochter hedendaags en modern zal zijn. Toch hoeven we ons daar volgens Van Oost niet veel van voor te stellen. "Het zal zeker niet de meest bruisende opvoeding zijn", nuanceert hij. "Met hedendaags wordt eerder niet-wereldvreemd bedoeld. De opvoeding zal sowieso gebed zijn in de traditie van het hof. Daarnaast blijven enkele principes van de adel belangrijk. Elisabeth zal zeker gelovig zijn en sociaal geëngageerd zoals alle leden van de adel. Zo heeft de zus van Mathilde, Elisabeth, een eigen stichting en is Mathilde lid van de Orde van Malta. Elisabeth zal later zeker toetreden tot een orde of zich ergens in engageren. Er zal ook veel belang worden gehecht aan cultuur. Elisabeth zal dus zeker geen rebelse prinses worden zoals Zara, dochter van prinses Ann van Engeland, die met een piercing door het leven gaat."

Net zoals de kinderen van koningin Paola en prinses Astrid krijgt Elisabeth een nanny toegewezen. Welke dame die eer krijgt, is nog niet duidelijk. "Het is een privé-beslissing van Mathilde zelf. Waarschijnlijk zal ze haar keuze maken met behulp van de koninklijke familie. De dame in kwestie hoeft zeker niet van adel te zijn. Dat was ook niet het geval bij de gouvernante van koning Boudewijn. Maar de vrienden van Elisabeth die over de vloer komen in Laken, zullen dat wel zeker zijn. Tussen de diverse Europese adellijke families zijn er immers zeer gesloten contacten. De jongeren worden al op jeugdige leeftijd door hun ouders bij elkaar gebracht."

Van Oost vermoedt dat de prinses lager onderwijs zal volgen in een Brussels college. Ook Astrid en haar kinderen, Laurent en Filip, gingen naar een gewone school. "Na of tijdens het middelbaar zal ze naar het buitenland trekken", zegt Van Oost. "Daardoor doen ze kennis op van de wereld. Prins Filip studeerde in de Verenigde Staten en prinses Astrid stuurde haar zoon naar Kent. Voor de prinsenkinderen is dat meestal de periode waarin ze toch enige vrijheid hebben. Als toekomstige koningin heeft Elisabeth bijna geen vrijheid in haar doen en laten. Ze zal moeten leven volgens het protocol en worden voorbereid op het koningschap. Het is zeker geen geschenk om koning of koningin te zijn. De tweede geborene zal het al veel beter hebben, kijk maar naar prins Filip en Laurent." Aan de universiteit zal Elisabeth zich niet beperken tot één bepaalde richting. Volgens Van Oost hebben kroonprinsen en -prinsessen immers zeker twee à drie diploma's, zoals rechten en geschiedenis. Elisabeth mag ook zeker een militaire opleiding verwachten. "De koning is het hoofd van de strijdkrachten. Het leger is enorm belangrijk voor het hof. Dat merk je bijvoorbeeld aan het jaarlijks defilé en de talrijke bezoeken aan activiteiten van het leger. Ook prinses Astrid volgde een militaire opleiding toen in '91 een troonopvolging voor vrouwen mogelijk werd", besluit de royaltywatcher.

'Het is zeker geen geschenk om troonopvolger te zijn'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234