Woensdag 20/01/2021
Beeld Eleni Debo

Column

Leve de sensuele revolutie: pas als de kut bevrijd is, is haar bazinnetje vrij

Stella Bergsma (°1970) is een Nederlandse zangeres, dichteres, romanschrijfster en columniste.

These old men in power have a storm coming. The likes of which they cannot comprehend’, tweette Lorde op 29 januari 2017. Het begon met poezelig roze mutsenmutsjes en vervolgde met de grootste internationale solidariteitsbeweging ooit: #metoo. Eindelijk gebeurde waar vrouwen al sinds jaar en dag voor ijveren: seksuele intimidatie werd gehoord, gezien en serieus genomen. Storm! Omwenteling! Metoovolution. Zijvolutie! Vrouwvolutie!

Maar we zijn er nog niet. De echte revolutie moet nog komen. De sensuele revolutie. Want pas als de vrouw op ­seksueel gebied alles mag wat een man mag, kan ze ook alles wat hij kan. Pas als ze net zoveel recht op genot heeft als hij, is ze zijn echte gelijke. Pas als de kut bevrijd is, is haar bazinnetje vrij. De ­seksuele revolutie bediende maar de helft van de mensheid. Het is nu tijd voor de rest van ons.

Stella Bergsma.Beeld rv

Het seksueel domineren, vernederen en intimideren van vrouwen is eigenlijk altijd de manier geweest om hen ­eronder te houden. Klit eraf, doek erom, schaamte erin pompen en behoeftes beknotten. Vrouwen hebben het moeten stellen met bonsai-bevrediging ten opzichte van hun edel bedeelde wederhelften. De oorzaak is in mijn optiek even pijnlijk als prangend: onder onze sociaal wenselijk semifemivriendelijke buitenkant liggen primitieve driften.

Ergens, diep in hun wezen, zijn ­vrouwen altijd bang voor het fysieke overwicht van mannen. Op de achtergrond van hun achterhoofd speelt vaak vaag de gedachte aan verkrachting of…erger. Zoals Margaret Atwood het onnavolgbaar formuleerde: ‘Men are afraid that women will laugh at them. Women are afraid men will kill them.’ Zolang dat ­probleem niet is opgelost, zal de vrouw altijd een schijngelijke zijn.

Gelijkwaardigheid op een bedje van doodsangst.

Daarom zijn ze altijd bezig met lief, charmant en aardig zijn. Plezieren, pamperen, poederen, parfumeren, pijpen en nathouden is prioriteit. Zorgen dat hun gelijkwaardigere baas niet boos is. Puur lijfsbehoud. Het genot van de tweede sekse komt daarom altijd op de tweede plaats. Eerst overleven, kopjes geven, giechelen, spiegelen. Aftasten, aanhalen, aankijken, aanraken, aanvoelen, aankoeken, aankleven, aaien, paaien en verfraaien. In zo’n situatie is openlijke vrouwelijke seksualiteit nog altijd gevaarlijk. Het wordt gezien als beschikbaarheid en daarna genadeloos afgestraft. Aanranden en sletbeschamen zijn nog altijd uiterst beproefde machtsmiddelen. #metoo was de noodzakelijke opmaat naar een onvermijdelijke ommekeer. De vrouw had wapens nodig in een strijd die al heel lang gaande is en minstens zo lang ontkend wordt. Echte macht, niet de kleffe behaagkunst van de machteloze.

Voor het eerst hebben daden van daders consequenties. Dat is de enige manier waarop er echt iets kan veranderen. En de vrouw heeft eindelijk grenzen gekregen. Ze is een subject geworden met een eigen seksualiteit. Niet langer slechts het verlengstuk van mannelijke behoeften. Nu heeft ze dan de mogelijkheid om toe komen aan haar eigen bevrediging. Het is niet voor niets dat zoveel vrouwen tegenwoordig over seks praten en schrijven. Nu de bedreiging langzaam aan het verdwijnen is, moet er aandacht komen voor ­vrouwelijk genot. Er moet over onderwezen worden. Niet alleen de zaadlozing moet behandeld worden bij biologie, ook het orgasme van vrouwen. Hogere clitoriskunde voor lagere school.

Fysieke kracht zal steeds minder belangrijk ­worden in de ge­automatiseerde toekomst. Intelligentie en aanpassingsvermogen zijn de nieuwe waarden. Terwijl de man zichzelf opnieuw moet uitvinden, zullen ­vrouwen doorrazen en woeden. Stormen, de toekomst bestormen. Steeds meer ruimte opeisen, zelfs in hun eigen broekje, vooral in hun eigen broekje. Het is eind 2017 en Lorde had gelijk. Er was een storm en hij is nog niet gaan liggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234