Donderdag 20/01/2022

Leuvense universiteit kent geen tweede mandaat toe aan rector Marc Vervenne

Vervenne rector af aan KU Leuven

Het mandaat van Marc Vervenne, huidige rector aan de KU Leuven, wordt na vier jaar niet verlengd. Dat heeft de Inrichtende Overheid van de Leuvense universiteit unaniem beslist na een maandenlange evaluatie.

door Kim Van de Perre

Leuven l Het verdict kwam niet helemaal als een verrassing. De voorbije weken vroeg studentenweekblad Veto verschillende professoren, decanen en rectoren naar hun oordeel over Vervenne. Daaruit bleek al dat de rector op management- en communicatievlak tekort schoot.

Het gebrek aan managementstalent lijkt Vervenne uiteindelijk ook zijn functie te hebben gekost. "Het profiel van de huidige rector bleek na grondige evaluatie niet overeen te stemmen met de wensen van de KU Leuven voor de komende vier jaar", zegt Jef Roos, ondervoorzitter van de Inrichtende Overheid. "Onze universiteit staat voor grote uitdagingen, zoals de associatievorming tussen de universiteit en hogescholen. Een dergelijk project vereist heel wat organisatietalent. De volgende rector moet over dezelfde kwaliteiten beschikken als een goede bedrijfs-CEO, zoals management- en communicatievaardigheden, duidelijke leiderschap en een maatschappelijk draagvlak."

Het is de eerste keer dat de Inrichtende Overheid over de aanduiding van de rector beslist. Tot 2004 werd de rector van de KU Leuven verkozen voor een periode van vier jaar. Volgens de nieuwe regeling, naar Nederlands voorbeeld, wordt de zittende rector geëvalueerd door de Bijzondere Universiteitsraad die daarvoor een speciale commissie afvaardigt. Die evaluatieprocedure van rector Vervenne nam ruim drie maanden in beslag. Uiteindelijk werd een negatief rapport aan de Inrichtende Overheid voorgelegd.

'Niemand is perfect'

Ken Lambeets, hoofdredacteur van het studentenweekblad Veto, had de bui al zien hangen. De voorbije weken vroeg het blad verschillende professoren, decanen en andere rectoren naar hun mening over Vervenne. Uit die informele evaluatie bleek al dat veel collega's twijfels hadden bij de leiderscapaciteiten van de zittende rector. 'Goed mens, geen goede rector', was de algemene teneur. "Volgens insiders presenteert Vervenne zich erg zwak op externe vergaderingen. Hij zou nooit het hoge woord voeren", vertelt Lambeets. "Eén ondervraagde op het kabinet zei onder meer dat 'de KUL haar moreel gezag op het universiteitslandschap was verloren onder Vervenne'. Andere pijnpunten die vaak aan bod kwamen, waren zijn 'gebrekkig leiderschap en communicatievaardigheden'.

Marc Vervenne vindt het naar eigen zeggen erg jammer dat er "zo'n eenzijdig beeld" van hem wordt opgehangen. "Niemand is perfect. Elke rector heeft zijn plus- en minpunten", aldus Vervenne. "Ik heb mijn eigen stijl, waarvoor ik ook drie jaar geleden ben verkozen. Ik ga misschien wat langzamer tewerk, maar mijn beslissingen zijn als gevolg overdacht en gefundeerd. Ik heb met mijn team heel wat kunnen realiseren tijdens mijn mandaat en had gehoopt mijn werk de komende vier jaar verder te zetten. Spijtig genoeg heeft men daar anders over beslist."

Vervenne is sinds 1994 gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en komt uit de Humane Wetenschappen. Hij is onder meer een specialist op het gebied van het Oude Testament. In augustus 2005 volgde hij André Oosterlinck op als rector. Hij haalde het toen nipt van hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs. In het voorjaar van volgend jaar zullen er nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. De nieuwe rector zal in functie treden op 1 augustus 2009.

'Goed mens, geen goede rector' was teneur. Pijnpunten waren 'gebrekkig leiderschap en communicatievaardigheden'

n Rector Marc Vervenne (m.) met onder meer kardinaal Godfried Danneels (l.) op de openingsceremonie van het academiejaar 2008-09 in Leuven op 22 september.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234