Woensdag 05/08/2020

Update

"Leuvense studenten moeten konijn doden voor doop"

Beeld PHOTO_NEWS

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft een klacht ontvangen over een Leuvense studentenclub, Reuzegom, die haar nieuwe leden zou verplichten een semester lang een konijn te onderhouden om het nadien eigenhandig te doden en op te eten. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch noemt de inhoud van de melding weerzinwekkend en wil de bevoegde overheden inlichten.

De eerstejaarsleden van studentenclub Reuzegom, die Antwerpenaars in Leuven verenigt, zouden als deel van hun doop een semester lang een konijn moeten houden. Achteraf zouden de dopelingen in een gezamenlijke sessie hun konijn eigenhandig moeten doden om het nadien op te eten.

Michel Vandenbosch is niet te spreken over de feiten. "Als dit klopt, heeft dat niets te maken met studentikoos vertier, maar betreft het ernstige en strafbare feiten, die een inbreuk zijn op de dierenwelzijnswetgeving. Je mag een dier niet zonder noodzaak doen lijden of ombrengen, op welke manier dan ook. Je kan daar boetes tot 12.000 euro en verschillende maanden cel voor krijgen."

Vandenbosch noemt het verzinnen en verplichten van zo'n opdrachten psychopatisch en stelt dat niemand dat kan tolereren. "Hopelijk kunnen de scholen dit nog doen stoppen. Intussen lichten we ook de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid in." De club was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

KU Leuven keurt feiten af
De KU Leuven keurt mogelijke feiten van dierenmishandeling bij een studentenclub af en zal onderzoeken of eigen studenten betrokken zijn. Ook de Leuvense studentenraad LOKO reageert afkeurend. Vicerector Studentenbeleid Tine Baelmans benadrukt dat de universiteit met haar studentenkringen een charter heeft opgesteld dat onder meer het betrekken van dieren bij studentendopen verbiedt, maar stelt dat het in dit geval om een studentenclub gaat, en die vallen daar niet onder.

"Of de feiten kloppen, is nog niet geweten, maar we gaan dat na de melding van GAIA zeker nakijken", zegt Baelmans. "Maar we keuren het op zijn minst af." Of er KU Leuven-studenten zelf betrokken zijn, is volgens Baelmans evenmin geweten, "maar mocht dat zo zijn, dan zal er wellicht een gesprek volgen en - afhankelijk van de feiten - wordt eventueel ook een tuchtprocedure opgestart".

Ook de Leuvense studentenraad LOKO keurt dergelijke feiten af en verwijst eveneens naar de geldende afspraken. "Kringen schreven en volgen inderdaad het doopcharter. We zouden het leuk vinden mochten ook de clubs het onderschrijven", stelt voorzitter Ruben Bruynooghe. "Afhankelijk van het aantal konijnen, wil LOKO er overigens zeker een deel opvangen."

Ontkenning
In een e-mail aan persagentschap Belga wordt ontkend dat de studentenclub zich schuldig zou maken aan de mishandeling van konijnen in het kader van een studentendoop. De afzender, waarvan Belga de identiteit niet kon natrekken, stelt dat het bestuur van Reuzegom "zich wenst te distantiëren van de foute berichtgeving".

"De klacht is totaal uit de lucht gegrepen. Meer nog, wij vinden het een mooie zaak dat GAIA zich inzet voor dieren", klinkt het in de e-mail. "Indien zij zulk een klacht krijgen en effectief met het leed van dieren inzitten, mogen zij steeds bij ons komen vaststellen dat al onze dieren in perfecte staat zijn." Het bestuur van Reuzegom vraagt zich af "vanwaar de leugens komen" en heeft het over een "onterechte en zware beschuldiging" tegen de club.

Aan de afzender van de mail werd om bijkomende identificatiegegevens gevraagd, maar daarop kwam vooralsnog geen reactie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234