Maandag 29/05/2023

IslamUpdate

Leuvense Al Ihsaan-moskee behoudt erkenning: onvoldoende aanwijzingen voor salafisme

De Al Ihsaan-moskee in Leuven. Beeld PATRICK VERTOMMEN
De Al Ihsaan-moskee in Leuven.Beeld PATRICK VERTOMMEN

Er is onvoldoende reden om de erkenning van de Al Ihsaan-moskee in Leuven op te heffen, maar de moskee wordt wel onder verhoogd toezicht geplaatst. Dat meldt minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) in een persbericht. De moskee lag onder vuur omdat er salafisme, een extremistische strekking binnen de islam, zou worden onderwezen.

Redactie

Voormalig Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) startte in juli de procedure om de erkenning van de moskee in te trekken. Dat gebeurde op basis van informatie van de Staatsveiligheid.

Er was onder meer sprake van een in opspraak gekomen hulpimam. Hij werd in 2017 door de Moslimexecutieve geschorst nadat hij tijdens een preek had gesuggereerd vrouwen “die zich misdragen” een “lichte tik te geven met een miswak” (een soort dunne houten tandenborstel, red.).

Somers verduidelijkte in oktober dat er sprake was van twee omstreden figuren. Ten eerste de vernoemde hulpimam, die een tijdlang geschorst was en intussen een verklaring heeft ondertekend dat hij onze wetten en waarden zal respecteren. Daarnaast was er ook een salafistische vertaler, die intussen uit de raad van bestuur is gezet en niet meer actief is in de moskee.

Nieuwe erkenningscriteria

“Ik zie op dit moment geen elementen meer die aanleiding kunnen geven tot een opheffing van de erkenning, maar het bestuur van de lokale geloofsgemeenschap had meer transparantie en voorzichtigheid aan de dag moeten leggen in haar communicatie aan de administratie”, zegt Somers donderdag. Het bestuur van de moskee had duidelijkheid moeten verschaffen over de rol van vertaler. De moskee moet daarom voortaan elk incident onmiddellijk rapporteren aan het Agentschap Binnenlands Bestuur. De stad Leuven en de Moslimexecutieve moeten een halfjaarlijkse rapportering maken en tussentijds melding maken van alle relevante ontwikkelingen.

Somers laat voorts weten dat hij aan een nieuwe kader werkt voor de erkenningscriteria. Daarin moet onder meer een uitgebreidere sanctieregeling worden opgenomen. Momenteel is er als sanctie enkel de mogelijkheid om een erkenning op te heffen. Er komt ook een bestuurlijke informatiedienst, die voor betere info over de moskeeën moet zorgen.

Leuven tevreden

Het Leuvense stadsbestuur reageert tevreden op Somers’ beslissing. “Het is een correct oordeel, dat ons advies bevestigt waaruit, na een uitvoering onderzoek door de veiligheidsdiensten, duidelijk bleek dat er in deze moskee geen veiligheidsprobleem is en geen reden voor intrekking van de erkenning. Dit werd ook bevestigd door Justitieminister Koen Geens in de Kamercommissie Justitie op 18 september 2019", aldus Carl Devlies (CD&V), als Leuvens schepen bevoegd voor erediensten.

“Het is duidelijk dat er over dit dossier veel heisa voor niets gemaakt is en we betreuren de voorgaande polarisering. Dat het verzoek tot intrekking tot erkenning via de media werd bekendgemaakt zonder voorafgaande info, laat staan overleg met het Leuvens stadsbestuur, blijft vragen oproepen”, aldus Devlies. Hij bevestigt nog eens dat Leuven in samenwerking met alle betrokkenen “alle vormen van extremisme wil tegengaan”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234