Vrijdag 19/04/2019

Binnenland

Leuvense agenten organiseren steakbenefiet voor collega’s die 16-jarige toetakelden

Beeld Photo News

Enkele Leuvense politieagenten organiseren komend weekend een benefiet om de boete voor hun veroordeelde collega’s te betalen. Die twee collega’s zijn veroordeeld omdat ze een 16-jarige jongen zwaar toetakelden tijdens een verhoor. Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) kan de actie niet “appreciëren”.

Een rechter veroordeelde de twee agenten van het Leuvense politiekorps recent tot 10 maanden met uitstel in beroep. Aanleiding was een uit de hand gelopen politieverhoor in de zomer van 2014, waarop ze een 16-jarige dronken jongen zwaar toetakelden. Naast de straf kregen ze ook een boete van 600 euro opgelegd en moeten ze het slachtoffer 2.250 euro betalen.

Om de twee een hart onder de riem te steken en de boete deels te betalen, organiseren enkele van hun collega’s komende zaterdag een benefiet, in de vorm van een steakdag. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Een kleine 400 mensen zouden zich al ingeschreven hebben.

Volgens de lokale politie gaat het om een privé-initiatief van enkele agenten. Dat erkent ook Leuvens burgemeester Louis Tobback. “Dit is een privé-initiatief en iedereen heeft de vrijheid om zijn buurman of collega te helpen om zijn schulden te betalen.” Al maakt Tobback meteen ook duidelijk dat hij niet gediend is met het initiatief: “Als men hierover mijn mening vraagt dan zeg ik dat ik het niet apprecieer en niet vind dat dit navolging moet kennen. Volgens mij is het een gevolg van de onbegrijpelijke rechterlijke beslissing tot vroegtijdige vrijlating van die moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen.”

“Dat agenten van oordeel zijn dat de rechtbank hen niet respecteert maakt het voor hen moeilijker om andere rechterlijke beslissingen te accepteren die hen treffen, wat ik zeer ongezond vind. Ik betreur ook dat het nieuws van de benefiet in de pers verschijnt want dat geeft het gebeuren het karakter van een betoging”, aldus Tobback.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.