Vrijdag 10/07/2020

Leuvens parket graaft in huis en tuin pedofiel uit Geldenaken

Mogelijk verband met verdwijning van destijds dichtbij wonende Nathalie Geijsbregts

GELDENAKEN / LEUVEN.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

'Het lijkt wel of dat één grote familie is. Vanbinnen ziet het er daar helemaal hetzelfde uit als in de huizen van Marc Dutroux, beter kan ik het echt niet beschrijven. Rommel, rommel, rommel. Niets dan rommel. Die lui houden echt álles bij.'

De woorden waarmee Erik Geijsbregts zich na een rondleiding bij de graafwerken tot een groep journalisten richt, zijn amper koud of er gaan plots opvallend veel gsm's rinkelen. "Marc Dutroux is ontsnapt." In enkele minuten heeft de meute perslui en ramptoeristen Geldenaken verlaten. De graafwerken in het huis van de pedofiel Bernard Van Meerbeke gaan de komende dagen onder minimale belangstelling verder, zo lijkt het. In het huis wordt gezocht - en gegraven - naar sporen van een eventueel verblijf van Nathalie Geijsbregts, het elfjarige meisje uit Leefdaal dat in februari 1991 op een ochtend verdween.

De gecoördineerde actie begon woensdag al, met een reeks van vijftien huiszoekingen op verschillende plaatsen in België en ook één in Zwitserland. Aanleiding daartoe zijn de notities die in de cel van de Nederlandse kinderontvoerder Van Dokem werden aangetroffen. De man overleed op 3 september 1997 in de gevangenis van Scheveningen, waar hij een zware celstraf uitzat. Op de documenten van Van Dokem kwamen namen voor waarvan de Nederlandse justitie vermoedde dat zij verwezen naar klanten en/of medeplichtigen.

De documenten vermeldden de namen van een tiental Belgen. De informatie werd doorgespeeld aan de bevoegde parketten in België. Hun gerechtelijke verledens werden onderzocht. Zo bleek dat Van Dokem al in 1991 een van de eerste verdachten was na de verdwijning van Nathalie Geijsbregts. Hij werd toen ondervraagd, maar een bewijs tegen hem werd niet gevonden. Wel valt op dat Van Meerbeke niet zo ver van Leefdaal woont. "En er zit een logica in", zei vader Eric Geijsbregts gisteren. "De ochtend van de verdwijning van Nathalie was de E40-autosnelweg onderbroken. Als hij de rijksweg naar Tienen heeft genomen, waar zijn huis staat, kan niemand hem opgemerkt hebben."

De nu 39-jarige Van Meerbeke werd al tweemaal veroordeeld wegens aanranding van de eerbaarheid van minderjarige jongens. In 1989 kende het hof van beroep van Brussel hem een voorwaardelijke straf toe. In 1991 werd de man door de Nijvelse correctionele rechtbank veroordeeld tot 3 maanden cel, gekoppeld aan een voorwaardelijke straf. In Geldenaken betrekt de man een oude hoeve die hij erfde van zijn grootmoeder, die enkele straten verderop woont.

Van Meerbeke werd woensdag al aangehouden, in de marge van de huiszoeking die toen door het parket van Nijvel bij hem werd verricht. Tegen Van Meerbeke liep blijkbaar in Nijvel een nieuw onderzoek. "De tijdens de huiszoeking gevonden voorwerpen bevestigen in elk geval de verdenkingen van onze collega's in Nijvel", zei de Leuvense persmagistraat Théo Jacobs gisteren tijdens een persconferentie. Het ging meer bepaald om foto's en videobanden waarop onder meer naakte kinderen te zien zijn. Het betrof materiaal dat gekocht was of zelf aangemaakt werd. In de hoeve werd tevens een studio ontdekt waarin een zwart doek, een bed en eigen videomateriaal stonden. Er werd ook kinderspeelgoed aangetroffen. Nathalie Geijsbregts viel op het in beslag genomen beeldmateriaal niet te speuren, maar dat betekent niet dat de speurders daarmee dit spoor al verlaten zouden hebben. Van Meerbeke zal in de komende dagen verhoord worden door de Leuvense onderzoeksrechter Decoux, op wiens initiatief de zoekacties gisterochtend van start gingen.

De vervallen hoeve te Geldenaken werd uitgekamd door de BOB van Leuven, de civiele bescherming en het DVI-team van de rijkswacht. In de ochtend waren ook lijkenhonden te zien, maar die vonden geen enkel spoor van wat dan ook. In de voormiddag werd een waterput leeggemaakt. De speurders willen nog verder graven in en rond het huis, in de schuur en in de tuin. (DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234