Zaterdag 07/12/2019

Leuvens eredoctoraat voor Jean-Pierre Hansen

'Dit moet elektriciteitssector eens in positief daglicht stellen'

De KU Leuven zal een eredoctoraat uitreiken aan Jean-Pierre Hansen. De 56-jarige Belg, die vanaf volgend jaar topman wordt van de Belgische energiereus Electrabel, wordt met de eretitel beloond voor zijn rol als docent en onderzoeker in de elektriciteitssector. "Hij heeft er onder meer voor gezorgd dat tal van jonge en getalenteerde mensen een kans kregen een baan te vinden in de sector", zegt professor Ronnie Belmans van de KU Leuven, die Hansen op 23 november zal lauweren tijdens een academische zitting.

Hansen heeft er een lange carrière op zitten in de energiesector. Hij studeerde in 1971 af als burgerlijk ingenieur elektriciteit aan de universiteit van Luik. Niet lang daarna ging hij aan de slag bij het kabinet van toenmalig minister van Economische Zaken André Oleffe (PSC). In 1975 kwam hij terecht bij energiebedrijf Unerg, dat in de jaren negentig fuseerde met Electrabel. Hij vervulde er diverse functies.

Hansen maakte gestaag promotie bij Electrabel. In 1991 werd hij er al gedelegeerd bestuurder. Hij mag zich intussen ook operationeel directeur van Suez noemen, het Franse moederbedrijf van Electrabel.

In 1999 volgde Willy Bosmans hem op als topman van Electrabel en werd hij voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf. Hij bleef al die tijd actief als docent en onderzoeker aan de Luikse universiteit UCL. "Hansen staat vooral bekend om zijn specialisme in de economische aspecten van de elektriciteitsmarkt", zegt Belmans.

Toch heeft Hansen geen smetteloze reputatie. Eerder dit jaar kwam hij in opspraak toen hij enkele informatici binnenliet op de hoofdzetel van Electrabel in Brussel, voor nachtelijke 'controles' van het informaticanetwerk. Volgens Hansen waren de controles nodig om een dreigend overnamebod van het Spaanse Iberdrola op Electrabel af te wenden.

Analisten zeggen echter dat het incident meer te maken heeft met een mogelijk volledige overname van Electrabel door Suez. Het Franse bedrijf heeft op dit moment iets meer dan 50 procent van de aandelen van Electrabel in handen, maar het zou azen op een volledige overname om zo toegang te krijgen tot de kasstromen van de energiereus.

Willy Bosmans verzette zich tegen een te grote invloed van de Fransen bij Electrabel. Hij werd enkele weken geleden opzijgeschoven als topman. Hansen kondigde meteen daarna aan dat hij Bosmans zou opvolgen, en dat Suez-topman Gérard Mestrallet voorzitter van de raad van bestuur zou worden. Waarnemers stelden zich openlijk de vraag of Hansen zo geen loopje nam met de regels voor goed bestuur van bedrijven.

De machtsspelletjes deden ook de reputatie van Electrabel geen goed. Het bedrijf krijgt bovendien met de regelmaat van de klok het verwijt dat het zijn dominante positie om de vrijgemaakte energiemarkt misbruikt. "De hele elektriciteitssector kampt eigenlijk met een imagoprobleem", zegt professor Belmans. "Maar dat is onterecht. Met dit eredoctoraat willen we een keer het posititieve verhaal vertellen."

Belmans wijst erop dat het Belgische elektriciteitsnet als sinds 1982 geen grote pannes gekend heeft. "Dat is uniek in Europa, en dat kun je alleen maar terugbrengen op het goede technische beleid in de hele sector. Dat mag ook wel eens belicht worden." (FSm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234