Donderdag 30/06/2022

Leuven

Leuvens beruchtste kotbazen Appeltans in de cel voor huisjesmelkerij

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

De 67-jarige Arnold Appeltans en zijn 37-jarige zoon Manu zijn door een Leuvense onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers.

Kim Aerts en Andreas De Prycker

Op donderdag 5 december kwam de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven tussen in een gerechtelijk onderzoek naar huisjesmelkerij in panden in Leuven. De actie gebeurde in samenwerking met PZ Leuven, PZ Bilzen-Hoeselt-Riemst, PZ Brussel-Hoofdstad-Elsene en de Vlaamse Wooninspectie. De politie voerde op zeven plaatsen huiszoekingen uit in Hoeselt, Leuven en Brussel. De actie was gericht op het doorzoeken van de privéwoningen en de vennootschapszetels van de familie die verdacht wordt van de huisjesmelkerij en op technische vaststellingen door de wooninspectie om de leefomstandigheden in de verhuurde panden in kaart te brengen.

Een van de panden die de familie Appeltans verhuurt. Dat gebeurde in dit geval via Julie W. Beeld ADPW
Een van de panden die de familie Appeltans verhuurt. Dat gebeurde in dit geval via Julie W.Beeld ADPW

“Tijdens de huiszoekingen in Hoeselt arresteerde de politie een 37-jarige man en zijn 67-jarige vader en 69-jarige moeder. In Leuven pakte de politie een 50-jarige man op. Ze worden verdacht van huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers. De vier verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De 50-jarige man, die als klusjesman wordt beschouwd, werd vrijgelaten onder voorwaarden. De 69-jarige moeder van de familie werd eveneens vrijgelaten onder voorwaarden. De zoon en vader werden door de onderzoeksrechter aangehouden”, zo klinkt het bij het Leuvense parket.

De actie van donderdag 5 december is een beslissende fase in een strafrechtelijk onderzoek dat werd gestart in oktober 2018. De lokale politie van Leuven en FGP Leuven verenigden hun krachten om de wanpraktijken te onderzoeken die kwamen bovendrijven in het Leuvense huurdersmilieu sinds 2010. “Met de regelmaat van de klok doken er klachten op over slechte huisvesting van studenten en later van illegalen, in kamers die werden verhuurd door leden van een familie uit Limburg. Uit het onderzoek bleek onder andere dat panden die onbewoonbaar of ongeschikt werden verklaard, toch werden doorverhuurd. In sommige wooneenheden zou geen warm water, verwarming of elektriciteit zijn”, aldus nog het Leuvense parket. Het onderzoek verliep in samenwerking met de Vlaamse Wooninspectie. Verantwoordelijken van de Stad Leuven, OCMW Leuven en de huurdersbond werden als getuigen verhoord en deelden de informatie die zich in hun dossiers bevindt met de onderzoekers.

Burgemeester Mohamed Ridouani reageert tevreden. “We hebben hier hard aan gewerkt. Het aanpakken van huisjesmelkerij is voor mij en het stadsbestuur een prioriteit. Aan dit complexe dossier en de bewijslast is lang en hard gewerkt door heel veel mensen en diensten. Zowel door het parket en de federale politie als door de stadsdiensten en de lokale politie. Ik wil iedereen daarvoor bedanken. Het is dankzij deze intense samenwerking tussen vele partners dat er nu aanhoudingen verricht zijn. We hopen dat deze wanpraktijken definitief een halt toegeroepen worden. We moeten nu justitie haar werk laten doen. Het mag duidelijk zijn dat we in Leuven ook in de toekomst verder inzetten op kwaliteitsvolle huisvesting, samen met alle betrokken partners.”

Vanuit dit pand in de Blijde Inkomststraat zou een drugsnetwerk georganiseerd zijn. Ook dit is een pand van de beruchte kotbaas Appeltans. Beeld Vertommen
Vanuit dit pand in de Blijde Inkomststraat zou een drugsnetwerk georganiseerd zijn. Ook dit is een pand van de beruchte kotbaas Appeltans.Beeld Vertommen
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234