Dinsdag 18/05/2021

Leuvenaars financieren zelf vluchtelingenhuis

Achter een onopvallende gevel op de Aarschotsesteenweg in Wilsele vangt pater Dirk De Vis sinds twee maanden vluchtelingen op die nergens anders terecht kunnen. 163 mensen ondersteunen het initiatief, hetzij financieel, hetzij in de vorm van vrijwilligerswerk.

et idee ontstond in de winter van 2010", vertelt De Vis op het zonovergoten terras van de ruime woning in Wilsele bij Leuven. "Het was bar koud en de opvangcentra zaten overvol. Het zou goed zijn als we zelf over een huis beschikten om mensen op te vangen, dachten we toen."

Een jaar later nam dat idee concrete vormen aan. De Leuvense organisatie Recht op Migratie (ROM) schreef vrienden, kennissen en contacten aan en verzamelde op die manier meer dan honderd sympathisanten, voornamelijk uit de buurt van Leuven, die het project financieel wilden steunen. Iedere maand storten zij een bijdrage op de rekening van ROM. "Voor de ene is dat 5 euro, voor de andere 20 of 50 euro", zegt De Vis. "Ik schat dat we op die manier maandelijks zo'n 1.600 euro ophalen." Tientallen andere vrijwilligers bieden dan weer bereid praktische hulp.

Privacy

"Een geschikte locatie vinden bleek nog de moeilijkste opdracht", vertelt De Vis. "De meeste verhuurders krabbelden terug als ze hoorden dat we vluchtelingen wilden opvangen in het huis. Maar bij dit huis had de eigenaar geen bezwaar. Het is een ideale locatie: een groot huis, met vier kamers voor gasten en een grote tuin voor de kinderen."

In het huis vangt Recht op Migratie maximaal acht vluchtelingen tegelijkertijd op. Pater Dirk De Vis begeleidt hen in hun zoektocht naar een andere verblijfplaats, een opleiding of eventueel werk. Van een strenge selectieprocedure is geen sprake, maar er is wel een belangrijke voorwaarde. "De mensen die hier aankloppen moeten bereid zijn om in een gemeenschap te leven, als een familie. We eten samen, we koken voor elkaar, we zitten in dezelfde leefruimte. Dat is niet voor iedereen evident. Sommige mensen hebben nood aan meer privacy." De tijdelijke bewoners krijgen voor de duur van hun verblijf een contract en zijn ook verzekerd.

Druppel

In Brussel ving De Vis eerder al vluchtelingen op in zijn eigen huis, maar dat was een privé-initiatief. "Nu gaat het echt om een groep mensen. Dat is uniek. Misschien is het een druppel op een hete plaat, maar voor de mensen die hier verblijven maakt het een groot verschil."

Het geld dat de organisatie maandelijks inzamelt volstaat om de huur en de vaste maandelijkse kosten te betalen. Voor huishoudelijke uitgaven als eten en vervoer staat De Vis zelf in. "Ik werk als priester in de naburige parochies. We proberen rond te komen met mijn inkomen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ik kom niets tekort."

Een dertigtal vrijwilligers zet zich regelmatig in voor het project. Ze helpen bij het poetsen, brengen meubels en kledij, gaan boodschappen doen of komen Nederlandse les geven tijdens de vakantie. "Mensen zonder papieren mogen geen taallessen meer volgen in het volwassenenonderwijs. Ze hebben trouwens weinig mogelijkheden om zich bezig te houden. Ze verblijven hier wel legaal, want de procedures zijn lopende, maar ze hebben geen recht op een arbeidskaart en mogen dus ook niet werken."

Het vijfjarige zoontje van de Russisch-Siberische Karina kijkt naar een aflevering van De Smurfen terwijl Visjnu uit Bhutan een dutje doet op de zetel. De Koerdische Serpil kwam in 2007 vanuit Turkije naar België en spreekt intussen vlot Nederlands. "Ik verloor op korte tijd zowel mijn vader als mijn moeder en ben daarna naar België gekomen", vertelt ze. Eenmaal in ons land werd de jonge vrouw ernstig depressief. "Hier raakte ze er weer bovenop."

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is enthousiast. Al blijft het de taak van de overheid om voldoende opvangplaatsen te voorzien. "Het kan niet de bedoeling zijn dat privé-initiatieven opgericht worden omdat de overheid tekortschiet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234