Vrijdag 26/04/2019

Leuven

Leuven wil openluchtzwembad in Vaartkom tegen 2020

Een simulatie van het zwembad aan de Vaartkom in Leuven. Beeld Vertommen

Leuven wil tegen de zomer van 2020 een openluchtzwembad realiseren aan het uiteinde van de Vaartkom. Dat meldt ROBtv en het nieuws wordt bevestigd door burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a). 

Er zal een kuip geplaatst worden met zuiver zwemwater van ongeveer 25 op 25 meter groot met daarnaast nog een kinderbad. In de meerjarenbegroting heeft de stad darvoor 3 miljoen euro voorzien.

“Er is een politiek akkoord binnen de nieuwe bestuursmeerderheid om hier en ook elders in stad, zoals aan de Sportoase, projecten met belevingswater te realiseren”, zegt Ridouani. “Wat de Vaartkom betreft wordt momenteel het bestek opgemaakt waarmee we in eigen land maar ook daarbuiten partners en aannemers zullen zoeken voor de uitvoering van de werken en de exploitatie nadien. Het is overigens een project dat in Vlaanderen nog niet bestaat.” 

Heraanleg

Aanvankelijk mikte Ridouani op deze zomer om Leuven Bad klaar te hebben, maar dat blijkt niet haalbaar. “Het is een complexe operatie”, zegt de burgemeester aan Het Laatste Nieuws. “Het water moet bijvoorbeeld worden gezuiverd in de kuip die in het water komt te liggen. Het belangrijkste is dat Leuven Bad er komt en dat we in de zomer van 2020 kunnen zwemmen in openlucht.”

Om het project te realiseren moet de stad wel nog een akkoord sluiten met waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg.

Tegelijk met de werken voor het openluchtzwembad zal de onmiddellijke omgeving van de Vaartkom worden heraangelegd tot een plek waar het voor zwakke weggebruikers aangenaam vertoeven is. Het gaat hierbij niet alleen om het plein tussen de kop van de Vaartkom en het cultureel centrum OPEK. Eenmaal auto’s de brug over de Vaartkom even verderop ook kunnen gebruiken, wordt ook de hele noordoever van de Vaartkom autoluw heraangelegd met veel groen en bomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.