Zaterdag 28/01/2023

Leuven verkoopt historische gebouwen aan Cera

Leuven verkoopt drie historische gebouwen in het stadscentrum aan de coöperatieve holding Cera voor 5,5 miljoen euro. In de gebouwen werkten tot voor kort stedelijke ambtenaren. Door de verhuis eind 2008 naar het nieuwe stadskantoor aan het station kwamen de panden leeg te staan. Cera wil hier op termijn haar zetel en kantoren vestigen.

Muntstraat
Het gaat om het Helleputtegebouw in de Muntstraat, dat in 1912 gebouwd werd als hoofdgebouw voor de Volksbank en in verbinding stond met het voormalige Hotel d'Eynatten in de Eikstraat. Dat laatste gebouw was al in 1400 bewoond en deed jaren lang dienst als directeurswoning van de Volksbank. Het derde gebouw werd in 1948 opgetrokken op de hoek van de Munt- en Boekhandelstraat en bood onder meer onderdak aan het Huis der Vlaamse Leergangen.

Eén geheel
Leuven besliste in juni 2007 om de drie gebouwen die een aansluitbaar geheel vormen met een totale grondoppervlakte van 1,6 are publiek en zich vlakbij het historische stadhuis en Grote Markt bevinden, te verkopen via één procedure. In februari 2008 werden de vijf beste voorstellen geselecteerd. Een onafhankelijke beoordelingscomissie koos op basis van de stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit van de ingediende projecten, de financiële opbrengst en de haalbaarheid uiteindelijk voor Cera.

Restaureren en afbreken
Cera zal het Helleputtegebouw en het pand in de Eikstraat restaureren. Het derde gebouw wordt vervangen door een nieuwbouw dat ontworpen wordt door de architecten Robbrecht en Daem. De gelijkvloerse verdieping krijgt een semi-publiek karakter met een transparante gevel en plaats voor de maatschappelijke werking van Cera, een tentoonstellingsruimte en vergaderfaciliteiten. Over de toegankelijkheid van deze ruimten maken stad en Cera nog concrete afspraken.

Cera is een coöperatieve financiële groep die op het einde van de negentiende eeuw werd opgericht en haar oorsprong vindt in het ideeëngoed van Friedrich Wilhelm Raffeisen, die armoedebestrijding en zelfhulp via samenwerking nastreefde. In 1998 fusioneerde Cera Bank met Kredietbank en ABB Verzekeringen tot KBC. (belga/ep)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234