Woensdag 21/10/2020

Leuven tekent beroep aan tegen bescherming Bondgenotenlaan

Beeld PHOTO_NEWS

De stad Leuven tekent beroep aan tegen de voorlopige bescherming van de Bondgenotenlaan als stadsgezicht waartoe Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, eind vorig jaar besliste. Bourgeois ondertekende ook de voorlopige bescherming van zeven panden en daar gaat het Leuvense stadsbestuur wel mee akkoord. De circa 1 km lange Bondgenotenlaan, die het station met de Grote Markt verbindt, is de voornaamste straat in Leuven.

"We vrezen dat deze bescherming een zware hypotheek zal leggen op de handel in de Bondgenotenlaan terwijl deze straat voor Leuven het hart van het handelsgebeuren is. Een bescherming als stadsgezicht maakt het immers moeilijker om aanpassingen aan te doen aan de panden want Onroerend Erfgoed brengt bij elke bouwvergunningsaanvraag een bindend advies uit", aldus schepen van Onroerend Erfgoed Dirk Vansina (CD&V). Leuven vreest dat een bescherming als stadsgezicht ook haar eigen beleid zal dwarsbomen inzake het stimuleren van bovenwinkelwonen, toegankelijkheid en duurzaamheid.

Vansina is er niet over te spreken dat deze plannen de ontvoogding van Leuven op vlak van ruimtelijke ordening voor een deel terug te niet doen. "Wij hebben veel inspanningen gedaan om aan alle voorwaarden die Vlaanderen oplegde voor ontvoogding tegemoet te komen. Nu trekt Onroerend Erfgoed terug een aantal dossiers naar zich toe. We weten ook niet welke voorwaarden dit agentschap zal opleggen. We zijn steeds zeer zorgzaam omgesprongen met ons erfgoed met een prachtige Bondgenotenlaan als bewijs maar streven steeds naar een evenwicht tussen respect voor erfgoed en handel. Wij vragen ons af waarom de volledige straat moet beschermd worden en pleiten voor een selectievere aanpak", aldus Vansina.

"Vreemde demarche"
Volgens minister Bourgeois betekent de bescherming als stadsgezicht enkel dat de gevels en de daken, de buitenkant dus, wordt beschermd. "Handelszaken die binnen in het gebouw iets willen veranderen of willen uitbreiden, zullen dat kunnen blijven doen, behalve in de zeven panden die als monument worden geklasseerd", zegt de woordvoerder van Bourgeois. "Bovendien worden de positieve zaken van zo'n bescherming vaak vergeten. Eigenaars kunnen bijvoorbeeld aanspraak maken op onderhoudspremies", luidt het bij het kabinet-Bourgeois.

De minister vindt de demarche van de stad Leuven ook vreemd omdat de stad al lang van de beschermingsplannen op de hoogte was en bij het overleg betrokken was. "Dit komt helemaal niet uit de lucht vallen", luidt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234