Zondag 18/04/2021

Leuven geeft met Het Grote Kinderboekenfeest aftrap voor Jeugdboekenweek

Thijs (11): 'Ik ben een boekenwurm. Mijn kamer staat vol boeken'

'Ik lees 'Harry Potter' niet, mijn mama wel'

Afgelopen weekend werd het startschot gegeven voor de nationale Jeugdboekenweek. Het thema van de 35ste editie luidt 'Mijn familie'. De Leuvense jeugdbibliotheek werd onder de voet(jes) gelopen door kinderen en hun familie, terwijl enkele BV's voorlazen in Leuvense huiskamers. Organisator Stichting Lezen kan op beide oren slapen: kinderen vinden lezen leuk.

Leuven

Van onze verslaggeefster

Nica Broucke

'Ik lees geen Harry Potter. Mijn mama wel", zegt Luka (7), die samen met haar vriendin Gitte met viltstiften in de weer is. "Het paard van Sinterklaas, dát is mijn lievelingsboek." "Het mijne is Vos en haas", zegt Gitte. De twee meisjes nemen, met een twintigtal andere kinderen, deel aan een workshop van illustrator Leen Van Durme in een gezellig ingericht hoekje van de Leuvense jeugdbibliotheek, waar ballonnen en de dampende geur van hotdogs voor een feestelijke sfeer zorgen. Van Durme kopieerde enkele auto's uit het boek Alle auto's staan stil en die mag de groep bijwerken met een tekening van papa, mama, broers en zussen. Het thema van de Jeugdboekenweek is immers 'Mijn familie'.

Even verderop, in de Vaartstraat, zet de familie De Ryck haar woonkamer open voor een voorleessessie met Adriaan Van den Hoof. De eerste lezing zit erop en de acteur en zoon van Annemie Leysen, jeugdboekenrecensente van De Morgen, staat de televisieploeg van De rode loper te woord. "Ik was heel zenuwachtig", zegt Van den Hoof. "Voor het voorlezen, bedoel ik. Je ziet die kinderen nogal sceptisch naar je kijken. Ja, thuis hadden we veel kinderboeken en ook platen met sprookjes, die vond ik fantastisch. (Met Hollands accent) 'Errr was eens...' Toen ik klein was, was Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt veruit mijn favoriet. Nu ben ik een grote fan van Toon Tellegen. Ik lees fragmenten voor en dat is niet zo simpel. Maar het hele boek lezen zou te lang duren."

"Adriaan heeft voorgelezen uit Teunis", licht Marie (13) toe. "Het boek gaat over een olifant die graag een gewone jongen wil zijn. Hij zou graag voetballen, maar zijn poten zijn te dik en hij past in geen enkele winterjas." Marie houdt van boeken. "Valt wel mee", zegt ze. "Ik vind de boeken van de serie Hoe overleef ik... van Francine Oome het beste. In mijn klas wordt niet zo veel gelezen, alleen als het moet voor een boekbespreking of zo. Mijn laatste boekbespreking ging over Hoe overleef ik een gebroken hart. Daarin staan heel interessante tips. Je moet bijvoorbeeld alle slechte dingen opschrijven over diegene die je hart heeft gebroken, dat helpt."

Haar broer Thijs (11) noemt zichzelf zonder schroom een boekenwurm. "Vergeleken met mijn vrienden lees ik graag en veel, in mijn kamer heb ik veel boeken. Nu en dan ga ik naar de bibliotheek." Geen Harry Potter voor Thijs. "Ik heb de film wel gezien, maar ik hou meer van sciencefiction."

In het huis van Hanna (5) en Maarten (bijna 4) leest acteur Robby Cleiren voor uit Mijn vader van - alweer - Toon Tellegen. "Mijn vader is heel lang en ik ben heel kort", reciteert Cleiren gedreven. "Ik kom ongeveer aan zijn knieën." De kleine kinderen luisteren aandachtig. Twee tienerjongens hebben meer oog voor de camera van De rode loper, want ook hier wordt een BV ingeschakeld om cultuur in de Vlaamse huiskamers te brengen. Na afloop komt Maarten aandraven met zijn lievelingsboekje, Ridder Roderik van Saskia Smit. "Ik heb zelf een ridderpak en een houten zwaard", mompelt hij verlegen.

Wanneer Cleiren vertelt over het boek dat hij in zijn jeugd het liefste las, De brief voor de koning van Tonke Dragt, vallen enkele ouders van het literaire salon hem enthousiast bij. "Ongelooflijk spannend" en "Een soort queeste in de geest van In de ban van de ring", klinkt het. "Ik ben zelf heel laat beginnen lezen", zegt Cleiren. "Pas in het vijfde middelbaar, onder invloed van een begeesterde leraar. Ik speelde liever in de garage, waar ik allerlei dingen in elkaar knutselde en verschillende clubs oprichtte - met mij als baas, dat spreekt."

Nu leest hij zelf voor aan zijn dochtertje van twee. Cleiren: "Uit De mol die wil weten wie er op zijn hoofd heeft gepoept. Ik verander 'poepen' in 'kaka doen', anders weet Rosa niet waarover het gaat. We lachen nogal wat af!"

Terug naar de Tweebronnen. De Jenny's, verzamelnaam voor de twee zotte theaterdozen Gerda Dendooven en Mieke Versyp, hangen aan de lijn voor 'televerhalen'. Verhalen op bestelling. "Wil je dat ik iets vertel over Winnie de Pooh?", vraagt 'Jenny' Dendooven met zwarte krullenpruik. "Wel, wist je dat Winnie de Pooh vooraleer hij bekend werd Willy Remmerie heette? Hij had een zusje, Francine Remmerie..."

Majo de Saedeleer, directeur van Stichting Lezen, lacht. Het Grote Kinderboekenfeest is een succes. "Er waren bijna tweeduizend mensen vooraf ingeschreven", zegt ze tevreden. "Ik merk wel dat hier vooral families met heel jonge kinderen zijn, die krijg je nog makkelijk mee." Jong gelezen is oud gedaan.

De Jeugdboekenweek loopt tot 26 maart, www.jeugdboekenweek.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234