Woensdag 20/10/2021

Letterenhuis toont topstukken van literaire kopstukken

literatuur

permanente tentoonstelling over vlaamse literatuur in de maak

In het AMVC-Letterenhuis in Antwerpen zijn gisteren de plannen ontvouwd voor een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Vlaamse letterkunde. De tentoonstelling, die op 16 oktober aanstaande geopend wordt, moet de literatuurgeschiedenis van Conscience tot Olyslaegers aanschouwelijk maken.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Met het AMVC-Letterenhuis heeft de stad Antwerpen een onvervalste schatkamer binnen haar muren. Een verborgen schatkamer helaas, want topstukken als bijvoorbeeld de handschriften van Consciences De leeuw van Vlaanderen, Willem Elsschots Kaas en Louis Paul Boons De kapellekensbaan of - voor de liefhebbers - de dodenmaskers en borstbeelden van onder anderen Cyriel Verschaeve, Guido Gezelle en Karel van de Woestijne, rusten er in de depots en krijg je alleen bij hoge uitzondering te zien.

Het Letterenhuis, voorheen Archief en Museum van het Vlaams Cultuurleven geheten, heeft de jongste zestig jaar dan ook meer als archief dan als een museum gefunctioneerd. Goede wil was er genoeg, geld helaas niet. Tot voor kort althans. Mede dankzij de erkenning als Antwerps museum kan het Letterenhuis zeker tot eind 2007 op een jaarlijkse subsidie van meer dan tweehonderdduizend euro rekenen.

Een wezenlijk deel van die subsidie wil het Letterenhuis aanwenden om nieuwe archiefmedewerkers aan te werven. De instroom van nieuw archiefmateriaal, zoals onlangs de archieven van de uitgeverijen Manteau en Standaard Uitgeverij, is immers nog altijd zo groot dat niet alles verwerkt kan worden. Een even belangrijke en voor het grote publiek veel meer zichtbare investering is bestemd voor de tentoonstellingsfunctie. Het pand aan de Minderbroedersstraat moet vanaf 16 oktober plaats bieden aan een grote, permanente expositie waarin een overzicht wordt geboden van circa twee eeuwen Vlaamse letteren.

Vast staat nu al dat de opstelling van de tentoonstelling chronologisch en rond drie grote tijdsblokken wordt opgebouwd: de 19de eeuw, het interbellum en de periode na 1950. Binnen die periodes willen de tentoonstellingmakers de nadruk leggen op de grote contrasten. Zo zullen bijvoorbeeld de heroïsch-idealiserende romans van Conscience tegenover het naturalisme van Buysse worden geplaatst. Het zwaartepunt van de tentoonstelling zal evenwel liggen op de periode na 1950 en de spanning tussen vormexperimenten en inhoudelijk engagement. Voor de hedendaagse auteurs komt er op de binnenplaats van het Letterenhuis een laboratorium.

Meer nog dan de inhoud zal allicht de vorm van deze tentoonstelling nogal wat creativiteit vereisen. Het Letterenhuis wil het verhaal van de Vlaamse literatuur vertellen met niet zo veel meer dan manuscripten en typoscripten, materiaal dat niet meteen garant staat voor een indrukwekkende visuele sensatie. Om er voor te zorgen dat de tentoonstelling ook een fraai kijkstuk wordt, nam het Letterenhuis de ervaren tentoonstellingmakers van Monkey Business onder de arm.

De expositie opent haar deuren op 16 oktober. De opening markeert het begin van het historische luik van Antwerpen Wereldboekenstad. Zo is er later dit jaar onder meer nog een grote tentoonstelling in het Museum Plantin Moretus gepland.

Topstukken literair archief uit Antwerpse depots gehaald

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234