Zondag 25/07/2021

Leterme wil geen vliegtuigen tussen middernacht en vier uur 's ochtends

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het plan van mobiliteitsminister Yves Leterme (CD&V) om alle vluchten op Zaventem te schrappen tussen middernacht en vier uur 's ochtends zorgt voor hoogspanning. Net als in 2004, toen de regering bijna viel, tekent zich een crisis af omtrent koerierbedrijf DHL.

Compleet onverwacht kondigde Leterme aan dat een oplossing voor Zaventem nabij was. Maar dat was zonder de liberale coalitiepartners gerekend, die krek dezelfde struikelblokken als in 2004 zien opdoemen: de tewerkstelling bij DHL en de onverzettelijkheid van het Brussels Gewest.

Leterme legde zijn luchthavenplan gisterochtend voor aan de kern en liet achteraf uitschijnen dat het positief onthaald was. "Het plan is tot stand gekomen na overleg met alle bewonersgroepen en de burgemeesters van de betrokken gemeenten", lichtte woordvoerder Peter Poulussen toe. "Ook de stakeholders van de luchthaven zijn gehoord." Het plan zou de economische belangen van de luchthaven verzoenen met de levenskwaliteit van de omwonenden en bood zowel een oplossing voor de nachtelijke geluidshinder als die in het weekend.

Een technische werkgroep zou gisteren de laatste onduidelijkheden ophelderen en vandaag of morgen zou het plan publiek gemaakt worden. Dat bleek een veeleer voluntaristische inschatting, want in werkelijkheid botste het plan meteen op felle tegenstand binnen de regering.

Hoewel er niet officieel werd gecommuniceerd over de inhoud lekte een aantal opvallende maatregelen uit. Naast enkele bijsturingen van het banengebruik mikt Leterme onder meer op een verbod op nachtvluchten tussen middernacht en vier uur 's ochtends. "Dat is inderdaad een element van het geheel", bevestigt Poulussen. Daarnaast stuurt de minister aan op een samenwerkingsakkkoord met de gewesten over de geluidsnormen. De strengere Brusselse normen hebben in het verleden immers tot rechterlijke uitspraken en dwangsommen geleid, die het spreidingsplan van gewezen minister van Mobiliteit Anciaux uiteindelijk onderuithaalden.

De ministers die er in 2004 al bij waren, toen DHL na een aanslepende crisis besliste zijn hoofdkwartier naar Leipzig te verhuizen, roken meteen onraad. "Een verbod op nachtvluchten betekent het definitieve einde van DHL op Zaventem", vrezen sommigen. Anderen hadden het over een regelrechte "raid op DHL".

Het koerierbedrijf, dat 2.500 mensen tewerkstelt, is in Zaventem in volle omschakeling. Na de verhuis naar Leipzig, volgende maand, blijft er in Zaventem een regionale hub over, goed voor twintig vluchten per nacht en 1.250 banen. "Maar als het klopt dat men de vluchten voor vier uur 's nachts wil verbieden, rijst er opnieuw een probleem", bevestigt woordvoerder Xavier De Buck. "Iedereen die iets van het luchthavendossier kent, weet dat de basisactiviteiten van ons bedrijf vereisen dat we ook vóór vier uur kunnen vliegen." DHL is ook zeer ontstemd over het feit dat het bedrijf pas gisteren werd ingelicht over Letermes plannen. "We kunnen de omwonenden geen nachtrust garanderen als niet iedereen een inspanning doet", reageert men bij Leterme.

Ook de harmonisering van de geluidsnormen stelt een probleem. Meer dan één minister beet zich de afgelopen jaren de tanden stuk op de strakke houding van het Brussels Gewest, dat niet wil afstappen van zijn geluidsnormen. Niemand ziet in waarom dat nu plots anders zou zijn. Dat sommige bronnen de liberalen ervan beschuldigen dat zij geen akkoord willen over de geluidsnormen typeert de gespannen sfeer binnen de regering.

Een akkoord zat er gisteren dan ook niet meer in. Vanochtend buigt het kernkabinet zich nog eens over de kwestie. "Maar na het lezen van de kranten zal men allicht beslissen dat het dossier nog niet rijp is." (Gorik Van Holen en Ruud Goossens)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234