Maandag 16/05/2022

Update

Leterme roept morgen Laurent op het matje

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Een aantal activiteiten van Prins Laurent en de manier waarop ze plaatsvinden, zijn niet verenigbaar met het statuut dat hij geniet en de positie die hij bekleedt. Dat verklaarde premier Yves Leterme vandaag in de Kamer. Hij zal de prins morgennamiddag in naam van de regering nieuwe strikt na te komen regels en verbintenissen voorleggen die een herhaling van de "onaanvaardbare activiteiten" onmogelijk moeten maken.

Leterme heeft in de gezamenlijke Kamercommissie Defensie en Buitenlandse Zaken bevestigd dat prins Laurent een gesprek heeft gehad met "één persoon die werkt op de Libische ambassade". Volgens de eerste minister was het slechts een onderhoud van een uur en ging het in geen geval om diplomatiek overleg. Wel noemt hij de nieuwe frats van Laurent "zeer riskant en niet verstandig".

De premier werd tijdens het vragenuurtje door Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Theo Francken (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (LDD) aan de tand gevoeld over de nieuwe feiten die over prins Laurent aan het licht zijn gekomen en over de gevolgen die de premier eraan zou geven. Vorige week had de eerste minister tijdens de plenaire vergadering, toen naar aanleiding van de Congo-reis van Laurent, aangekondigd dat hij de prins voor de keuze zou stellen tussen zijn rechten en plichten naleven enerzijds en zijn dotatie anderzijds.

"Strikt na te komen regels"

De premier antwoordde dat hij sinds vorige donderdag verschillende gesprekken heeft gevoerd met de prins en zijn directe omgeving. Door die gesprekken kan Leterme "stap voor stap" een meer volledig beeld vormen van de activiteiten van de prins. "Het is voor mij nu reeds duidelijk dat een aantal van deze activiteiten en de wijze waarop ze plaatsvinden, niet verenigbaar zijn met het statuut dat de Prins van België geniet en de positie die hij bekleedt", zei Leterme.

Morgennamiddag zal de premier een ontmoeting hebben met de prins. "Naar aanleiding van deze ontmoeting zal ik de prins mededeling doen van de nieuwe, door hem strikt na te komen regels en verbintenissen die een voortzetting en herhaling van de bedoelde onaanvaardbare activiteiten en handelswijze op een sluitende manier onmogelijk moeten maken", ging de premier voort. Hij zal nadien contact opnemen met de voorzitters van Kamer en Senaat.

Leterme merkte nog op dat er elke dag nieuwe elementen opduiken. Het is volgens hem in ieders belang dat wanneer men een houding aanneemt, dit zou gebeuren op basis van een zo volledig mogelijk beeld. Leterme benadrukte ter beschikking te staan van het parlement en dat daarvoor niet hoefde te worden gewacht tot na de paasvakantie.

Na afloop van de stemmingen in de Kamer vergadert de Conferentie van de Voorzitters vanavond om zich daarover te beraden, in functie van het resultaat van het onderhoud met de prins.

Kamerlid Dedecker wilde van de premier weten wie Laurents reis naar Congo heeft betaald. Hij beweerde dat de stichting GRECT dat niet kan hebben betaald. Ze zou immers maar 1.001,93 euro in kas hebben, stelde Dedecker. (belga/adha)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234