Dinsdag 11/08/2020

Leterme had verschillende nota's voor Vlaamse gezondheidszorg

Brussel l De communautaire hervormingen mogen dan allesbehalve opgeschoten zijn, premier Leterme loopt wel al enige tijd rond met een sliert teksten ter regionalisering van de gezondheidszorg. Die lekten gisteren uit in De Huisarts. 'Afgeschoten plannen hebben geen belang', is de reactie op de Wetstraat 16.

Desondanks verschaffen de drie nota's waar het over gaat, wel inzicht in de bedoelingen van de premier. De oudste plannen liet Leterme als Vlaams minister-president opstellen door de Vlaamse administratie. Het zijn de minst verregaande voorstellen van allemaal. De Vlaamse ambtenarij stelde de huidige premier voor om niet te raken aan het innen van de sociale bijdragen, dat bleef volgens de plannen een federale bevoegdheid. De gemeenschappen zouden dan een dotatie krijgen, die gebaseerd is op een aantal objectiveerbare criteria. Voorbeelden die gegeven worden zijn het bevolkingsaantal of de gemiddelde leeftijd.

Op deze manier hoopte de Vlaamse administratie een oplossing te vinden voor het verschillende uitgavenpatroon aan weerszijden van de taalgrens. Interessant hierbij is dat niet geraakt wordt aan de solidariteitsmechanismen. De zwakste gemeenschap zou op 10 of 15 procent extra kunnen blijven rekenen, ook al zou die toeslag beperkt zijn in de tijd.

Ook Carine Boonen, kabinetsmedewerker van Leterme toen die nog minister-president was, stelde een plan op, in juni 2007 al. Dat ging een stuk verder dan de voorstellen van de Vlaamse administratie. Zij stelde voor om een federale sokkel over te houden, maar de deelstaten wel in staat te stellen om elk hun eigen ziekteverzekering in te vullen. Zo zouden Vlamingen en Walen elk een aparte polis krijgen, met aparte bepalingen over pakweg de terugbetalingen. Brusselaars zouden kunnen kiezen. Boonen ging er daarbij vanuit dat de ziekenfondsen in deze de-factosplitsing zouden meestappen.

Uiteindelijk gebruikte Leterme geen van beide voorstellen. Tijdens de oranje-blauwe onderhandelingen hield hij het op het schema dat Riziv-topman Jo De Cock opstelde. De Cock, een man van uitgesproken CD&V-signatuur, wilde vooral een aantal bevoegdheden herschikken. Dat plan was minimaal opgevat: van het totale Riziv-budget van 20 miljard zou slechts 350 miljoen geregionaliseerd worden. Meer dan om een overdracht van geld gaat het hier om een herschikking van bevoegdheden. Zo zouden de gemeenschappen een plaats krijgen in een aantal federale organen, zoals het Kenniscentrum.

De Wetstraat 16 reageerde gisteren erg minimaal op het uitlekken van de plannen. "Er zijn plannen opgesteld. Maar nu die afgeschoten zijn, hebben ze geen enkel belang meer." (FL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234