Maandag 25/05/2020

Leterme: "Enkel duurzame welvaart met het Rijnlandmodel"

Beeld UNKNOWN

Het Rijnlandmodel is de beste garantie om op een duurzame manier zoveel mogelijk welvaart te creëren voor zoveel mogelijk mensen en met een zo groot mogelijke rechtvaardigheid. Dat stelt Yves letereme in zijn jongste boek "Het Rijnlandmodel. Voor een duurzame en sociale welvaart", dat hij vandaag voorstelde in Living Tomorrow in Vilvoorde.

"Niet het zoveelste campagneboek"

De inleiding werd verzorgd door partijgenoot en collega-ex-premier Jean-Luc Dehaene. Die benadrukte dat het niet om het zoveelste campagneboek gaat en men dus niet op zoek moet gaan naar kiesbeloftes. Ook gewezen NBB-gouverneur Fons Verplaetse, NBB-directeur Marcia De Wachter, ACW-voorzitter Jan Renders en een aantal (gewezen) CD&V-ministers waren van de partij.

Het Rijnlandmodel is volgens Yves Leterme superieur ten opzichte van onder meer het Angelsaksische model, maar moet de komende tijd aangepast worden om de vraagstukken van de globalisering, vergrijzing en opwarming doeltreffend aan te pakken. De financieel-economische crisis en het aantreden van de Amerikaanse president Obama creëren een momentum om dat te realiseren, luidt het. Maar hij waarschuwt meteen ook dat er daarbij ook inspanningen zullen gevraagd worden van de bevolking.

Rijnlandmodel vs. het Angelsaksische model

In zijn boek vergelijkt Leterme het Rijnlandmodel met het Angelsaksische model, waarbij hij met cijfers aantoont dat het eerste minstens zo sterk is als het tweede. "Het opfrissen van deze basisideeën komt op zijn tijd omdat het Rijnlandmodel door het succes van het Angelsaksische model onder druk is gekomen", stelde Dehaene. Voor hem vereist een goede markteconomie sociale en ecologische correcties.

Voor Yves Leterme kan de crisis een positieve aanleiding zijn om een aantal dingen te veranderen. Maar eerst dient het vertouwen in de banken en financiële instellingen hersteld te worden. Dat kan door de voorstellen van Alexandre Lamfalussy tot versterkt financieel toezicht toe te passen in Europese Unie of als dat niet lukt de eurozone.

Daarnaast is er nood aan een Europees of internationaal fonds dat banken kan redden. Dat fonds kan worden ondergebracht bij de Europese Investeringsbank.

Vergrijzing

Eén van de grote uitdagingen voor het Rijnlandmodel is de vergrijzing, aldus Leterme. Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd vermindert volgens de ex-premier de pensioenuitgaven en verhoogt tegelijkertijd de ontvangsten van de overheid en de sociale zekerheid.

Daarnaast dient de financieringsbasis van de sociale zekerheid verbreed te worden, door meer mensen langer aan de slag te houden. Dat vereist een aanpassing van de loonstructuur, waarbij de lonen hun maximum bereiken op een gegeven ogenblik en daarna trager aangroeien dan de gemiddelde lonen. Voor de financiering van de sociale zekerheid moet uit meer dan alleen arbeid geput worden, waarbij fiscaliteit moet verlegd worden naar activiteiten die men wil ontmoedigen zoals de vervuiling.

Het Rijnlandmodel staat ook onder druk door de globalisering en de ICT-revolutie. Yves Leterme kijkt voor oplossingen naar het Scandinavisch model en de "flexicurity", waarbij de banen niet beschermd worden, maar de mensen die een job willen. Wat de Belgische economie betreft, is het voor hem van essentieel belang dat de loonkost niet sneller stijgt dan die van de belangrijkste concurrenten. Leterme waarschuwt dat lastenverlagingen om een IPA met koopkrachtverhoging mogelijk te maken niet zonder meer voor herhaling vatbaar is.

Wereldomvattende aanpak inzake milieu

Inzake milieu pleit de CD&V'er voor een Europese en zelfs wereldomvattende aanpak. In plaats van milieutaksen, zou de Europese Unie meer EU-markten moeten inrichten waar het recht op het gebruik van schaarse milieugoederen, het "recht om te vervuilen", wordt uitgewisseld tegen een correcte prijs. Indien er geen internationale overeenkomsten zoals het Kyoto-akkoord kan de EU onder meer importtaksen opleggen. (belga/mvdb)

Yves Leterme, Het Rijnlandmodel. Voor een duurzame en sociale welvaart, is uitgeven door Uitgeverij Van Halewyck, telt 104 pagina's en kost 9,95 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234