Vrijdag 26/02/2021

Leterme en CD&V kop van jut op Vlaams Nationaal Zangfeest

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Ruim 5.000 Vlaamsgezinden hebben deze namiddag de Antwerpse Lotto Arena tot de nok gevuld op het 73e Vlaams Nationaal Zangfeest. In zijn toespraak had voorzitter Erik Stoffelen geen goed woord over voor CD&V. Belgisch premier Yves Leterme en koninklijke opdrachthouder in het B-H-V-dossier Jean Luc Dehaene waren de kop van jut. Stoffelen opperde verder dat Vlaanderen het heft in eigen handen moet nemen.

"De traditionele politieke partijen trommelen enkel de Vlaamse trom als ze in de oppositie zitten of in verkiezingsstrijd, om zieltjes te winnen. Eens ze aan de macht zijn, kunnen ze die trom niet snel genoeg wegbergen. Kijk maar naar Leterme, die zijn verkiezingsbeloften schaamteloos inslikte. Vlaamsgezinden verwijt hij plots vechtfederalisme. Is men nu al een fundamentalist en extremist als men de toepassing van de grondwet eist? Als men de uitvoering van een arrest van een grondwettelijk hof nastreeft? Als men democratisch stelt dat een meerderheid beslist tegen een minderheid? Blijkbaar gelden in België andere spelregels", zegt Stoffelen.

Ook Jean-Luc Dehaene kreeg een niet mis te verstane veeg uit de pan. "We leven in een land waar onderhandeld wordt over de toepassing van de grondwet. Wij willen geen uitbreiding van Brussel, geen nieuwe faciliteiten en geen B-H-V in het groot door middel van een federale kieskring. Wij zullen nooit aanvaarden dat Dehaene aan de grenzen gaat morrelen. De partij die dat via een congres laat passeren, verdient het om electoraal afgeslacht te worden", besluit Stoffelen.

Koning schaakmat
Volgens Stoffelen moet Vlaanderen het heft in eigen handen nemen. "Vandaag achten meer Vlamingen dan we durven vermoeden het idee van een splitsing mogelijk en wenselijk. Het Belgisch immobilisme was nog nooit zo overduidelijk. Het wordt tijd dat Vlaanderen België en zijn koning schaakmat zet. Alleen zijn de voorstanders van meer Vlaamse autonomie het niet eens over welke manier de beste is. Iedereen die een vreedzame strategie uitwerkt om de Belgische constructie verder af te bouwen, verdient onze steun."

Stoffelen benadrukt het belang van Vlaams-nationalisten, zowel binnen als buiten de Vlaamse regering. "Binnen de regering om onheil te voorkomen rond BHV en om Vlaanderen assertiever te maken. Buiten de Vlaamse regering om kritisch toe te kijken op de resultaten van die assertieve koers en om erover te waken dat er Vlaamse belangenconflicten worden ingeroepen waar nodig. Vlaamsgezinden uit meerderheid en oppositie, van de linker- en de rechterzijde, moeten elkaar kunnen vinden rond concrete dossiers die Vlaanderen ten goede komen. Als het om Vlaanderen gaat, moeten we één zijn."

Brussel wil Stoffelen welkom heten in een onafhankelijk Vlaanderen. Al benadrukt hij dat bij aanvang van het ultieme schaakspel om de scheiding er geen garanties zijn op de uitkomst. "Het Brusselse vraagstuk mag ons niet weerhouden om dit schaakspel te spelen." (belga/sps)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234