Maandag 06/12/2021

Leterme blijft lief voor de Franstaligen

Yves Leterme vindt dat zijn regering goed bezig is. Dat meldde hij in zijn septemberverklaring, waarmee traditioneel het politieke jaar wordt afgetrapt. Opmerkelijk was Letermes vriendelijke toon tegenover de Franstaligen. Dat ging zo: een verdere staatshervorming is in het belang van ons beiden.

Door Fabian Lefevere

BRUSSEL l Aan deze septemberverklaring gingen geen heroïsche discussies binnen de Vlaamse regering vooraf. Vrij snel werd een overeenkomst gevonden over de krachtlijnen, en die zijn vooral economisch van aard. Alleen de socialisten pruttelden wat tegen, omdat bij de opmaak van de tekst het luik duurzaamheid vergeten was.

Marleen Vanderpoorten mocht gisterochtend de activiteiten op gang trekken. De eerste vrouwelijke parlementsvoorzitter deed dat met een speech over de werking van het parlement en legde de vinger op een aantal pijnpunten. Zoals daar zijn: het weinig begeesterende debat in het Vlaams Parlement. Volgens Vanderpoorten is het hoog tijd voor een herwaardering van de plenaire vergadering of voor meer actualiteitsdebatten. Want: "We moeten durven te zeggen dat deze wetgevende vergadering te veel kampt met een saai imago."

Wie ook kampt met een saai imago is Yves Leterme. De schampere opmerkingen over een al te saaie minister-president gonsden gisteren - alweer - door het Vlaamse huis. En daarbij werd graag het bon mot van Mieke Vogels opgerakeld van vorig jaar, die de septemberverklaring toen omschreef als een catalogus van Trois Suisses.

Het is maar de vraag of Leterme erom maalt: de peilingen bewijzen zijn gelijk en hij noemt saai hoe dan ook liever degelijk, of hij zet zijn nieuwe zakelijkheid in de verf. Zo ook gisteren, toen hij de verdiensten van zijn regering op een rijtje zette. "We zijn goed bezig", was de teneur. Dat de Vlaamse regering in deze legislatuur zes miljard zal investeren - de inbreng van de privé bijgeteld - noemde hij "nooit gezien": "Onze ambities zijn geen holle slogans." Hij verwees naar de bouw of renovatie van 10.599 sociale woningen, naar 250 miljoen innovatiekredieten, naar de gedaalde werkloosheid, naar het meerbanenplan of de lastenverlagingen van de Vlaamse regering.

Naast een verwachte opsomming van een aantal maatregelen (zie kader) werd gisteren ook en vooral uitgekeken naar wat Leterme te bieden had op communautair vlak. Alles en niets, zo bleek. Leterme eiste weliswaar een verdere staatshervorming, op nagenoeg alle denkbare vlakken, maar kwam niet met een precieze eis. Wel opmerkelijk: Leterme bleef de hele tijd poeslief voor de Franstaligen. Een verdere staatshervorming omschreef hij als een "win-winsituatie". "Met meer financiële en fiscale autonomie, erbij komende en homogene bevoegdheden kan Vlaanderen zijn economie versterken en kan ook Wallonië zijn ambities ten volle waarmaken." Een boodschap die N-VA-voorzitter Bart De Wever "inhoudelijk oké" noemde.

Met deze insteek - zo anders van toon dan zijn aanval op de linguïstische talenten van de Franstaligen - wil Leterme olie op de golven gooien en de verstoorde banden met de overkant van de taalgrens herstellen. Volgens sommigen deed hij dat ook uit eigenbelang: Leterme zou zichzelf zo in positie brengen voor de volgende federale regeringsonderhandelingen. Dat was althans de mening van Groen!, dat het communautaire luikje als Letermes "persoonlijke carrièreplanning" omschreef.

De groenen, nog altijd de enige democratische oppositiepartij, waren gisteren over de hele lijn niet mals voor Leterme. Zegt die zelf dat de septemberverklaring drijft op economie, de aanpak van samenlevingsproblemen en duurzaamheid, dan ging ze volgens de groenen te veel over dat eerste, de economie. Fractieleider Jos Stassen: "Leterme is nog te veel de CEO van de nv Vlaanderen. Hij geeft geen antwoord op de problemen die de mensen bezighouden - en dat zijn leefbaarheid of het verkeer. Geen woord ook over de leerachterstand van allochtonen, de grootstedelijke problemen of het milieu".

Voor een stuk kon Groen! met die stelling zelfs rekenen op instemming van de socialistische coalitiepartner. Fractieleider Caroline Gennez meende dat er iets meer evenwicht in de tekst zat dan vorig jaar, toen nog veel meer op de economie gefocust werd. Maar tegelijkertijd betreurde ze toch dat er weinig aandacht was voor een Vlaams woonbeleid. Dat in een eerste versie van de tekst het luikje duurzaamheid vergeten werd, maakt voor socialisten nog altijd duidelijk dat economie de eerste en misschien wel enige bekommernis is van Yves Leterme en de zijnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234