Woensdag 08/12/2021

onderwijs

Lesgeven over de taalgrens? Non merci

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Zo goed als geen enkele leerkracht zet de stap naar de andere kant van de taalgrens, hoewel een speciale regeling dat stimuleert. In twee jaar zijn slechts twee Vlaamse leerkrachten gaan werken in een Franstalige immersieschool, de omgekeerde beweging werd niet gemaakt.

Slechts twee Vlaamse leerkrachten hebben in de voorbije twee jaar de stap gezet over de taalgrens richting het Franstalig immersieonderwijs, waar vakken als biologie of geschiedenis in bijvoorbeeld het Nederlands worden gedoceerd. Omgekeerd heeft geen enkele Franstalige leerkracht beslist om te gaan werken in een Vlaamse (immersie-)school. Dat meldt Le Soir en wordt door het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bevestigd aan deze krant. Na een akkoord met haar Frans- en Duitstalige collega's maakte Crevits het begin 2015 mogelijk om leerkrachten, die officieel wel aan hun oorspronkelijke Vlaamse, Frans- of Duitstalige school verbonden zouden blijven, uit te wisselen.

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en Katholiek Onderwijs Vlaanderen menen nu dat die regeling bij veel leerkrachten onbekend is. "Het is goedgekeurd, maar er is nooit echt op ingezet", zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Ik vind het nog altijd een goede maatregel, maar hij zal niet uit zichzelf een succes worden. Het wordt voor leerkrachten niet bepaald aantrekkelijker om de oversteek te maken als er geen flankerende maatregelen zijn getroffen."

Verhuizen is niet eenvoudig

Het totale gebrek aan enthousiasme bij leraren heeft volgens Le Soir aan Franstalige kant ook een financiële reden. Een Franstalige leerkracht die in het verleden koos voor het Vlaamse onderwijs kon rekenen op een hoger loon. In verhouding verdienen de Vlaamse leerkrachten zowat tien procent meer dan hun collega's aan de andere kant van de taalgrens. Dat voordeel viel door het akkoord tussen Crevits en haar toenmalige Franstalige collega Joëlle Milquet (cdH) weg: voortaan zouden leerkrachten het salaris en de rechten uit hun gemeenschap behouden, ook als ze in een andere gemeenschap zouden gaan lesgeven.

In theorie zou die maatregel vooral Vlaamse leerkrachten moeten aanmoedigen om de stap te zetten. Zij zouden nu immers geen loon meer verliezen als zij in een Franstalige school wilden gaan werken. Maar in de praktijk heeft dit dus geen enkele impact gehad. En dat is niet verwonderlijk, zo meent taalkundige en immersievoorvechter Piet Van De Craen (VUB). "Je ziet, en dat is logisch, dat het niet gemakkelijk is om te verhuizen, bijvoorbeeld omwille van de kinderen of het werk van de partner. Bovendien wordt de andere gemeenschap steeds vreemder en vreemder. Wallonië ligt steeds verder weg voor de Vlaming, net zoals Vlaanderen verder af komt te staan voor de Franstalige."

Van De Craen meent dat native speakers niet noodzakelijk zijn om het immersieonderwijs te doen slagen. Wel draagt zo'n uitwisseling bij tot de talenkennis van de leerkracht en biedt het hen een andere kijk op de werkelijkheid. "Zulke ervaringen zijn ontzettend belangrijk. Daarom meen ik dat er in de lerarenopleiding een bijkomende stage over de taalgrens zou kunnen komen. Daarnaast moeten de gemeenschappen zelf voor sterke leerkrachten zorgen, die bijvoorbeeld zowel in biologie als in Frans uitblinken. Maar vandaag kunnen bijvoorbeeld universitair opgeleide leerkrachten die koppeling niet maken."

Minister Crevits wijst erop dat de overheid informatie heeft samengebracht op de website teachersmobility.be. Ook wil ze nagaan of stages over de taalgrens in het kader van het Erasmus-programma in de lerarenopleiding kunnen worden opgenomen. "Ik vind het geen goede zaak dat er zo weinig uitgewisseld wordt. Om de interesse aan te wakkeren, zullen alle scholen na de kerstvakantie een brief krijgen om dit initiatief beter kenbaar te maken. Binnenkort ontmoet ik ook mijn Franstalige en Duitstalige collega's en dit thema komt mee op de agenda."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234