Maandag 09/12/2019

Les 3 Fourquets

de roerstok en de vork

Het succesverhaal van Achouffe is voldoende gekend: wat begonnen is

als een hobbyproject van twee zwagers is ondertussen uitgegroeid tot een

gerenommeerde brouwerij

die een respectabele omzet neerzet. Beide heren blijven echter rasechte

bierliefhebbers en zo viel

te verwachten dat ze vroeg

of laat met iets nieuws

zouden starten.

Het verhaal van restaurant, bistro en brouwerij Les 3 Fourquets begint als Pierre Gobron en zwager Chris Bauweraerts in 2002 in het dorpje Courtil een oude hoeve te koop zien staan. Courtil (een gehucht in Bovigny, deelgemeente van Gouvy) is slechts enkele boogscheuten verwijderd van Achouffe. Beiden zien meteen een kans om hun bierpassie extra te voeden en dromen hardop van een nieuwe microbrouwerij.

De koop zal worden gesloten met een etentje in La Pomme Cannelle. De jonge chef Gilles Poncin heeft er al een stevige reputatie opgebouwd met een eerlijke maar fijne keuken, vaak verrijkt met bier. Het restaurant in Houffalize blijkt gesloten, maar speciaal voor het gezelschap doet de chef toch open. Aan tafel ontwikkelt zich een geanimeerd gesprek waarin Pierre en Chris hun project enthousiast beschrijven: ze denken aan een restaurant op topniveau, evenals een bistro, een kaart met vele biergerechten en verder uiteraard de bieren van Achouffe maar ook enkele huisgebrouwen specialiteiten. Ze zoeken alleen nog een geschikte chef, mocht Gilles iemand kunnen aanraden... Uiteindelijk zet hij zelf de stap en stelt zich voor als de derde vennoot. Vandaar de naam Les 3 Fourquets: 'Fourquet' betekent 'roerstok' en verwijst verder naar een vork en dus lekker tafelen, en er zijn drie vennoten. De koksmuts in het embleem was het logo van Gilles' zaak.

Eind oktober 2003 opent het restaurant. De indrukwekkende toegangspoort (vroeger ook duiventil) zet de toon: het geheel is piekfijn gerestaureerd. Binnenin zorgen enkele modernere accenten voor een levendige sfeer. Het restaurant biedt plaats aan 50 personen, op de eerste verdieping kunnen in de bistro 80 hongerigen of dorstigen aanschuiven. Een ruim balkon kijkt uit op een nog ruimer terras en de bijna 2 ha grote biertuin. De ambitie is duidelijk: een Michelinster is misschien iets te hoog gegrepen, een eervolle vermelding moet zeker haalbaar zijn.

De brouwerij huist in een bijgebouw. Technisch gesproken is de computergestuurde installatie (1.000 liter per brouwsel, theoretische capaciteit op jaarbasis 800 hl) het neusje van de zalm. Zo lagert het bier tot twee maanden lang in vaten én wordt het verpakt in zakken om zo elk contact met lucht (oorzaak van oxidatie) te vermijden. Om de installatie te testen brouwt Fooding eerst een tarwebier in Duitse stijl, een Weissen. Niet alleen de installatie, maar ook het bier voldoet prima: na een aanpassing aan de gistcultuur wordt La Fourquette het doorlopend leverbare huisbier. Gebrouwen met half gerst, half tarwe, smaakt het voor een bier met slechts 4,5 vol.% alcohol bijzonder vol en rond. Het geurt ook sterk maar evenwichtig kruidig.

Naast La Fourquette staat steeds een Bière du Moment op de kaart. Het zijn stuk voor stuk experimentele brouwsels waarmee Chris en vooral Pierre zich kunnen uitleven. Tot nu toe verschenen de Bocquette (een zwaar roodbruin herfstbier), Jeannette (lage gisting, in Courtil gebrouwen door een Deense huisbrouwer en genoemd naar de pasgeboren dochter Jeanne van de chef), Pâquerette (paasbier 2005), Celisette, Bleuette (op basis van de Fourquette, met bosbessen) en de ook laag vergiste Pilsette. Omdat de Bocquette mooi wildschotels vergezelt, is dit nu opnieuw verkrijgbaar. De Celisette werd ter plaatse gebrouwen door Pierre Celis, de man die in 1965 het Hoegaards bier terug lanceerde. Bedoeling is dat later nog andere brouwmonumenten eenmalig aan de slag mogen gaan in Les 3 Fourquets. Wordt dus vervolgd...

INFO

Les 3 Fourquets

Courtil 50

6670 Gouvy

tel. 080/64.38.39

fax 080/64.38.80

www.les3fourquets.be

De Amsterdamse drankenhandel Bier & Co verdeelt het Bière du Moment van Les 3 Fourquets in een 30-tal Nederlandse cafés. Vandaag 5 (van 14 tot 01 uur) en morgen 6 november (van 14 tot 22 uur) houden De Limburgse Biervrienden in zaal De Schakel, Rechterstraat 43 te Hasselt hun 12de Weekend der Belgische Bieren. De Bocquette is er een van de 120 te proeven (meestal minder bekende) bieren. Zie ook www.limburgse-biervrienden.be.

Ook in Courtil biedt hotel-restaurant St-Martin nog tot eind 2005 een arrangement aan waarbij u kennis maakt met vijf interessante brouwerijen. U komt aan op maandagmiddag en bezoekt er 's avonds Les 3 Fourquets. Nadien volgt een viergangenmenu. Op dinsdag en woensdag bezoekt u met eigen vervoer de brouwerijen van Achouffe, St-Monon, Rulles en Orval (alleen de ruïnes). 's Avonds gebruikt u een uitgebreide maaltijd in het hotel. Het programma biedt nog volop ruimte om de mooie streek naar eigen inzicht verder te verkennen. Prijs 240,00 euro per persoon.

Hôtel-restaurant St-Martin, Courtil 5, 6671 Gouvy, tel. 080/21.55.42, hotelsaintmartin@skynet.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234