Woensdag 21/04/2021

Onderwijs

‘Lerarentekort doet druk op stagiairs toenemen’

Het lerarentekort kan ook een probleem vormen voor de stagiairs in de onderwijsopleidingen.  Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken
Het lerarentekort kan ook een probleem vormen voor de stagiairs in de onderwijsopleidingen.Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken

De Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) trekt aan de alarmbel bij het nakende begin van het nieuwe schooljaar. Door het lerarentekort vragen steeds meer secundaire scholen om stagiairs uit de lerarenopleiding al zelfstandig voor de klas te laten staan. ‘Het evenwicht tussen werk en studie komt in het gedrang’, zegt de Kdg.

De hogeschool stelt dat de laatste jaren al vanaf januari de vraag komt vanuit secundaire scholen om derdejaarsstagiairs uit de lerarenopleiding te sturen om voor de klas te staan. KdG laat het zelfstandig voor de klas staan enkel toe tijdens het laatste trimester, wanneer het grootste accent sowieso op stages ligt.

“Derdejaarsstudenten zijn hier op zich wel op voorbereid”, zegt opleidingshoofd Tinne Auwerkerken. “Na twee jaar zijn onze studenten vakexperts en is de basis voor stevig leraarschap gelegd.”

Burn-out

Toch maakt de school zich zorgen, want de lesopdrachten vallen soms samen met contactmomenten binnen de lerarenopleiding waarin bijvoorbeeld de aanzet wordt gegeven om een professioneel netwerk op te bouwen. Een ander risico is dat er voor studenten die ergens last minute moeten inspringen geen georganiseerde aanvangsbegeleiding is. “Die vroege begeleiding is belangrijk om bijvoorbeeld burn-out en vroegtijdige uitstroom uit het lerarenberoep te vermijden”, stelt Auwerkerken.

“Omdat studenten pendelen tussen hun leven in de school en hun opleiding die nog voltooid moet worden, is er minder tijd beschikbaar. KdG vraagt dan ook expliciet dat de school waar de student stage loopt, blijft ondersteunen en een collega aanstelt waarbij de student terechtkan met vragen en bekommernissen over zijn schooltaak.”

De Antwerpse school werkt intussen ook aan enkele nieuwe lerarenopleidingen om het lerarentekort te helpen bestrijden. Het gaat om flexibele of verkorte formules voor wie al een diploma of werkervaring heeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234