Zondag 29/05/2022

Lerarenopleiding start straks met een examen

Toekomstige leerkrachten zullen vanaf het schooljaar 2017-2018 verplicht een toelatingsproef moeten afleggen voor ze aan hun lerarenopleiding beginnen. Daarmee worden ze getest op hun kennis en motivatie. Het examen is niet bindend, maar wie niet slaagt, moet een bijkomend traject volgen.

De kwestie rond de verplichte instapproef lag al een jaar op tafel bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die streeft naar een betere kwaliteit van de lerarenopleiding in de hogescholen. De lat moest hoger en de opleiding aantrekkelijker, want tegen 2020 komt Vlaanderen ongeveer 17.000 leerkrachten tekort. Door leerkrachten in spe te testen op startcompetenties, hoopt Crevits de studenten te confronteren met hun eigen talenten en werkpunten.

De toelatingsproef komt er voor studenten in de opleiding kleuter-, lager en secundair onderwijs. Het examen zal bestaan uit een mengelmoes van bestaande instrumenten, die testen op studievaardigheden, motivatie en kennis van het Nederlands. Daarvoor wordt de zogenaamde Lemo-test gebruikt, een bestaande vragenlijst die peilt naar leercompetenties en motivatiekenmerken. Studenten lager onderwijs moeten daarbovenop nog een examen Frans en wiskunde ondergaan. Op pedagogische competenties zal niét getest worden. "Studenten bij aanvang testen op competenties die ze pas op het einde van de opleiding verworven moeten hebben, lijkt me niet zo zinvol", zegt Crevits daarover.

Na de paasvakantie zullen al zo'n 300 eerstejaarsstudenten van de lerarenopleidingen kleuter-, lager en secundair onderwijs een proeftest afleggen, en bij de start van het academiejaar 2016-2017 wordt een eerste instapproef afgenomen om de test te kunnen evalueren. Afhankelijk van de resultaten staat het eerste, echt verplichte examen gepland voor wie met een lerarenopleiding wil starten in het academiejaar 2017-2018.

Bezinning

Alle lerarenopleidingen van de Vlaamse hogescholen werken mee aan de ontwikkeling van de proef. Toch zal de proef niet bindend zijn: de test is eerder bedoeld als 'bezinningsinstrument' om de studenten te doen nadenken of ze de keuze voor het lerarenberoep willen maken of niet. "Dat betekent dat je de lat gerust hoog mag leggen", zegt Crevits. "Als je niet slaagt voor de test maar toch wilt starten, kun je een gepaste remediëring vragen. Die lat moet dus hoog liggen. Als iedereen zo over de lat komt, wordt de test een beetje waardeloos en dat is zeker niet de bedoeling."

Volgens Open Vld is zo'n remediëring enkel mogelijk wanneer de tekorten niet te groot zijn, en moet de hogeschool een eerlijk gesprek voeren met de student over diens toekomstmogelijkheden, ook al is de test niet bindend. Ook N-VA waarschuwt dat jongeren niet koste wat het kost moeten beginnen. "We moeten natuurlijk ook realistisch zijn", zegt onderwijsspecialist Koen Daniëls. "Het is niet de bedoeling dat die proef iets is dat je doet en dat je vervolgens gewoon aan het traject begint. Want dat zou neerkomen op tijd- en geldverlies."

Volwassenenonderwijs

Wat dat remediëringstraject precies zal inhouden, is nog niet duidelijk. Maar de bedoeling is dat wie er voor bepaalde delen niet door was, zich naast de gewone opleiding op die vlakken zal moeten bijschaven. Hogescholen hebben beloofd werk te maken van de trajecten. Zij zullen overigens, samen met de universiteiten, vanaf september 2019 als enige de eindverantwoordelijkheid hebben over de lerarenopleidingen. De Centra voor Volwassenenonderwijs zullen vanaf eind augustus 2019 moeten stoppen met hun lerarenopleiding.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234