Zaterdag 08/05/2021

"Léopold Storme moet geïnterneerd worden"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Léopold Storme, beschuldigd van de moord op zijn ouders en zus, bevond zich op het moment van de feiten in een ernstige staat van geestelijk onevenwicht. Dat komt overeen met een psychose, concludeerde het college van psychiaters dat aangesteld werd door de onderzoeksrechter, vandaag voor het hof van assisen van Brussel.

Het college stelt dat de beschuldigde zich nog steeds in een staat van psychose en paranoia waant. Hij vormt een gevaar voor de samenleving. Vooral door zijn volledige weigering om zijn "gewelddadige en moorddadige" impulsen te erkennen. Het team van deskundigen vroeg de internering van de beschuldigde. Dit "indien de feiten worden vastgesteld", voegde assisenvoorzitster, Karin Gérard, daaraan toe.

Onrustwekkende elementen in verleden
De psychiaters beschouwen Léopold Storme als deels ongeloofwaardig omwille van de verschillende versies van de feiten die hij vertelde. Psychiater Van Acker noteerde meerdere verontrustende elementen in het verleden of het gedrag van de beschuldigde. Zo probeerde Léopold Storme tijdens zijn tienertijd zijn school in brand te steken. De verdachte zocht ook op het internet naar een manier om een persoon te doden die geld moest aan zijn "bende".

Léopold Storme was, nog steeds volgens het college, ook seksueel vroegrijp en ruimdenkend. De psychiater onderlijnde daarnaast zijn fascinatie voor messen. Hij illustreerde zijn gebrek aan empathie aan de hand van een "spel" met ratten die Storme liet verdrinken.

Volgens het college zijn zelfverminking en drugsgebruik door de beschuldigde tekenen van een gevoel van onbehagen. Psychiater Van Acker onderlijnde uiteindelijk het onvolwassen karakter van Storme.

Geconcentreerd op schuldelementen
Dokter Guillaume, tegenexpert in dienst van de verdediging, relativeerde de meeste van de door het college van psychiaters opgespelde elementen. Over de brandstichting zei de dokter dat de dader niet alleen was en dat jongeren de neiging hebben om zich te laten meeslepen door elkaar. De tegenexpert sprak zich niet uit over de seksualiteit van de beschuldigde, maar wees erop dat Storme een stabiele, liefdevolle relatie had.

Dokter Guillaume zei dat hij als hoofd van een instelling voor jongeren, regelmatig wordt geconfronteerd met jongeren die drugs verkopen of bedreigingen uiten tegen mensen die hen geld moeten. De tegenexpert is van mening dat het college van psychiaters zich meer interesseerde voor schuldelementen dan op eventuele mentale problemen.

Beperkte trekken van Borderline
Dokter Guillaume gelooft verder dat Léopold Storme zich op het moment van de feiten niet in een ernstige staat van krankzinnigheid, geestesgestoordheid of zwakzinnigheid bevond. Volgens de expert toont de persoonlijkheid van de beschuldigde enkele "beperkte trekken" van borderline die kunnen worden gerelateerd aan de periode na de adolescentie. Hij vond echter geen persoonlijkheidsstoornissen. "Er is geen bewijs dat Léopold Storme lijdt aan ernstige psychopathologie", concludeerde de tegenexpert. (belga/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234