Zondag 28/02/2021

Leona & Ed Australiëreis werd wereldreis

Leona Borghijs (54) trok vorig jaar met haar man Ed Bruyninckx (65) op wereldreis. Ze lieten voor bijna drie maanden hun drie zonen en twee kleinkinderen thuis en ruilden hun huis in Zoersel voor de wijde wereld in.

De route

Brussel - Hongkong - Cairns - Sydney - Nieuw-Zeeland - Bora Bora - Los Angeles - Las Vegas - Lima - Cuzco - Brussel.

De aanleiding

"Onze bedoeling was oorspronkelijk om naar Australië te gaan en/of naar Nieuw-Zeeland en dan nog ergens te gaan uitrusten op één van de eilanden in Frans-Polynesië. Het was de reisagent die ons erop attent maakte dat een RTW-ticket wel eens interessant kon zijn en zo is onze wereldreis beginnen groeien."

Duur

"Van 16 januari 2008 tot en met 28 maart 2008. Bijna 80 dagen. Voor we vertrokken leek 75 dagen van huis wel heel lang, maar onze dagen waren zo gevuld en zo gevarieerd dat 'het feest' gerust nog langer had mogen duren."

Het budget

Het OneWorld-ticket in business kostte ons 5.899 euro per persoon, met taksen kwam dit op 6.577,25 euro per persoon. Voor ons dagelijks budget hadden we op voorhand een uitgebreide raming opgemaakt. De logies lagen op voorhand allemaal vast, huurauto in Nieuw-Zeeland en de VS waren ook op voorhand via internet geboekt en voor de maaltijden en drank hadden we een forfaitair bedrag vooropgesteld. Per dag hadden we een bedrag ingecalculeerd voor uitgaven zoals postkaarten, zegels, geschenkjes, toegangsgelden, uitstappen, kleding,..."

Het thuisfront

"Via onze BlackBerry konden we telefoneren, sms'en, e-mails lezen en versturen, foto's (snapshots) nemen en doorsturen naar de kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden. We stuurden regelmatig een verslag per e-mail op met onze laatste reiservaringen gedocumenteerd met enkele foto's. Via de BlackBerry was het ook mogelijk gecodeerde bankverrichtingen en uitgaven dagelijks op te volgen en te controleren."

De voor- en nadelen

"De grote plus is dat een RTW-ticket veel voordeliger is dan wanneer je al deze bestemmingen in meerdere keren zou bezoeken. Een ander voordeel is dat je bestemmingen en vluchten kunt wijzigen (zonder extra kosten) zolang je binnen eenzelfde cluster van vliegtuigmaatschappijen blijft en niet terugvliegt. Zo'n reis vraagt natuurlijk heel veel voorbereiding, in ons geval zijn we er zes maanden zoet mee geweest. Natuurlijk misten we ook het contact met onze kinderen en kleinkinderen."

De tegenvallers

"Snorkelen op het Grote Barrière Rif: massatoerisme en bijna geen vis. De steden in Nieuw-Zeeland stellen ook niet veel voor en de luchthaven van Los Angeles is absolute horror. De minst aangename vlucht was met Qantas, beter vermijden dus. De overige vluchten waren prima in orde."

De uitschieters

"Machu Picchu in Peru, de Siberia Experience in Nieuw-Zeeland, zwemmen tussen de roggen en de haaien in Bora Bora en Australia Day in Sydney."

Marc Mekki

Voor mijn job de wereld rond

Marc Mekki (32) is een jonge Vlaming die in Shanghai het bedrijf Mandarin Journey leidt, een touroperator specifiek voor de toerist die in China en Azië buiten de gebaande paden wil treden. Voor zijn job trekt hij momenteel de wereld rond en combineert zaken met vooral oude vrienden terugzien.

De route

Londen - New York - Los Angeles - Sydney - Shanghai - Frankfurt - Londen.

De aanleiding

"Gedurende de winter ligt het toerisme in China wat stil. De ideale tijd voor mij om onze zaak te gaan promoten in de belangrijkste afzetgebieden: Europa, de VS en Australië. Dat betekent heel wat vlieguren en normaal gezien een zware rekening. Zo'n RTW-ticket is voordeliger."

De trip

"Vertrek was midden december 2008 en ik verwacht tegen midden maart terug in Shanghai te zijn voor de start van het toeristische seizoen in China. Het laatste stuk, Shanghai-Londen, houd ik voor eind 2009, wanneer ik mijn familie in België ga opzoeken."

Het budget

"Ik heb ongeveer 1.800 euro betaald. Het ticket werd geboekt bij STA Travel in Londen, een paar weken voor mijn afreis. De rest van mijn budget is variabel en volledig afhankelijk van de bestemming en de stad. Gemiddeld probeer ik het voor de volledige drie maanden op ongeveer 60 euro of minder per dag te houden. In vele gevallen verblijf ik ook bij vrienden in de verschillende steden wat een enorm verschil maakt in budget."

Het thuisfront

"Tegenwoordig is WiFi-internet overal aanwezig en vele landen hebben ook een goed ontwikkeld mobiel netwerk voor internet en telefoon. Vooral Skype is zeer handig omdat ik er ook vaste lijnen en mobieltjes mee kan bereiken mits een relatief lage kost."

Voor- en nadelen

"Meer voordelen dan nadelen. Met een kleine meerkost (40 tot 120 euro) kunnen mijn afreisdata veranderen en kan ik dus optimaal gebruik maken van onverwachte zakelijke opportuniteiten in de verschillende landen. Het combinatieticket is een jaar geldig en ik kan dus zo lang op een plaats blijven als ik nodig acht. Je kan ook delen van het traject overslaan als je bijvoorbeeld een stuk over land wil reizen om vanuit een andere luchthaven verder te vliegen. In mijn geval kom ik eerst aan in New York, ga ik over land richting Los Angeles om van daar naar Australië te vliegen. Ik ben dus niet verplicht om van New York naar LA te vliegen. Nadelen zijn dat je geen airmiles verzamelt en dat je ook geen upgrades kunt boeken. Vanaf het moment dat je beslist om een van je trajecten te wijzigen ben je ook volledig afhankelijk van beschikbaarheid en loop je dus het risico om niet op je nieuwe gewenste datum te kunnen afreizen. Annulering is ook zo goed als onmogelijk en je verliest zowat je hele investering."

De tegenvallers

"Ik had gehoopt en verwacht prachtige natuur te zien tussen Chicago en Seattle op de Amtrak-trein maar helaas viel dat tegen. Daarenboven was de rit vijftig uur lang wat toch een beetje te veel van het goede was."

De uitschieters

"Het overland-traject in de VS gebeurt per Amtrak (30-dagen railpass voor plusminus 440 euro), zo ziet men een heel deel van wat men meestal mist door rond te vliegen. Chicago is een fantastische stad met veel diversiteit en een heel open cultuur. Vancouver en Seattle zijn een perfecte combinatie; Seattle heeft een levendige muziek- en kunstscene en Vancouver heeft prachtige natuur met veel sport en recreatie zoals skiën, kajak en hiking." n

Volgende week: volledig verslag van de eerste stop, het ijskoude Finland.

Debbie Pappyn is vertrokken voor de reis rond de wereld in 70 dagen. Eerste halte Finland. Op de blog (zie www.demorgen.be) was meteen al de eerste hindernis te lezen: koffer kwijt. Leuke verrassing: overnachten in een glazen iglo. Ondertussen: portretten van mensen die onder het principe 'one ticket, one world' al een wereldreis hebben gemaakt.

n Leona Borghijs en Ed Bruyninckx op een van dé hoogtepunten van hun reis: Machu Picchu.

n Nieuw-Zeeland, één van de vooropgestelde bestemmingen.

n Als touroperator is wereldreizen voor Marc Mekki ook een beetje werken.

n De rit met de Amtrak-trein duurde maar liefst 50 uur.

n Zonsondergang aan de Californische kust.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234