Woensdag 01/02/2023

Leo Goovaerts dient alsnog klacht in tegen Guido Tastenhoye

Gewezen VLD-senator Leo Goovaerts heeft vorige maand een klacht ingediend bij de Raad voor Deontologie van de Algemene Vereniging voor Belgische Beroepsjournalisten (AVBB) tegen Guido Tastenhoye, vroeger journalist bij de Gazet van Antwerpen, nu kamerlid voor het Vlaams Blok. Een interview met Tastenhoye kostte Goovaerts eind '98 zijn verkiesbare plaats op de VLD-senaatslijst, terwijl de journalist enkele weken nadien zijn overstap naar de racistische partij bekendmaakte.

"De klacht komt later dan we verwacht hadden", reageert AVBB-algemeen secretaris Pol Deltour. De feiten dateren immers al van ruim twee jaar geleden. Op woensdag 26 april behandelt de Raad voor Deontologie de klacht van Goovaerts, waarover De Standaard gisteren berichtte. Over drie à vier maanden wordt er een uitspraak verwacht. De aanleiding voor de klacht was een interview dat gewezen journalist Tastenhoye eind '98 afnam van Goovaerts. Volgens Goovaerts, die in het interview toenmalig voorzitter Guy Verhofstadt op de korrel nam, ging het om een politiek manoeuvre. Enkele dagen na publicatie werd hij door de partij van de senaatslijst geschrapt. Hiermee lag de rechterzijde van de VLD in Brussel lam, waardoor er ruimte ontstond voor het Vlaams Blok. Tastenhoye stapte op 11 januari '99 over naar die partij.

Tastenhoye heeft de titel van beroepsjournalist niet meer, aangezien dat niet combineerbaar is met een andere betrekking of een politiek mandaat. Maar volgens Pol Deltour belet dat niet dat de Raad kan onderzoeken of Tastenhoye destijds als beroepsjournalist over de schreef is gegaan en zich schuldig heeft gemaakt aan belangenvermenging. De Raad kan bekijken of Tastenhoye toen, als journalist maar ook als kandidaat-politicus, de journalistieke deontologie met de voeten heeft getreden. "Dat Tastenhoye alsnog een blaam krijgt van de Raad, is niet uitgesloten", zegt Deltour.

Leo Goovaerts dagvaardde in mei '99 Tastenhoye voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg en eiste een schadevergoeding. Tastenhoye op zijn beurt diende klacht in tegen Goovaerts wegens laster en eerroof.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234