Zaterdag 03/12/2022

Update

Lenen voor huis wordt moeilijker: minimum 20 procent zelf ophoesten

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Lenen voor een huis wordt binnenkort moeilijker, want de Nationale Bank legt de banken strengere regels op. Zo willen ze liever geen lening meer geven als je niet minstens twintig procent van het totale bedrag zelf kan ophoesten. Dat doet de Nationale Bank omdat steeds meer gezinnen schulden hebben. Het ging vorig jaar om een schuldenberg van zo'n 250 miljard euro, dat is vijf procent meer dan het jaar ervoor. Dat meldt VTM Nieuws.

De Belgische banken zijn de jongste jaren weer onvoorzichtiger geworden met het toekennen van woonleningen, zei gouverneur Jan Smets gisteren bij de voorstelling van het jaarverslag van de Nationale Bank. En dat wil hij een halt toeroepen met een nieuwe maatregel: geen lening meer als je niet minstens twintig procent zelf kan leggen. Zo kunnen de banken extra kapitaalreserve achter de hand houden.

Mocht een nieuwe economische crisis uitbreken met veel werkloosheid tot gevolg, dan dreigt een deel van de bevolking zijn woning niet te kunnen afbetalen. Als de bank die huizen moet verkopen, loopt ze het risico verlies te lijden. Daarom vraagt Smets een grote voorzichtigheid.

Gezonde vastgoedmarkt
De bankenfederatie Febelfin begrijpt dat de regels strenger moeten. "Het is een maatregel die in lijn ligt met wat in de rest van Europa gebeurt. Het is een evenwichtsoefening, maar we moeten samen met de toezichthouder ervoor zorgen dat de vastgoedmarkt gezond blijft."

De nieuwe regels zouden eind mei moeten ingaan. Vanaf dan zouden leningen van meer dan tachtig procent van de kostprijs nog slechts uitzonderlijk kunnen, en zouden die veel duurder worden.

Verzekeringsmakelaars waarschuwen voor wurgcontracten bij woonkrediet

Een week voor de start van bouwbeurs Batibouw waarschuwt de Federatie voor Nederlandstalige verzekeringsmakelaars (FVF) de consumenten voor 'wurgcontracten' bij het afsluiten van een woonkrediet. De gebundelde verkoop kan er voor zorgen dat (ver)bouwers op lange termijn gegijzeld worden, waarschuwt de organisatie.

"Bij het afsluiten van een woonkrediet krijgen consumenten van de bank vaak een lagere rentevoet op voorwaarde dat ze meerdere producten afnemen van dezelfde groep, bijvoorbeeld een schuldsaldo en/of brandverzekering vaak aan veel te hoge premies. De consument dient te beseffen dat hij hierdoor feitelijk verplicht is om de verzekeringen voor de volledige duurtijd van het woonkrediet aan te houden", aldus Kelly Schamphelaere, directeur van FVF.

Consumenten hangen daardoor gemiddeld 20 tot 30 jaar vast aan een voor hen vaak nadelig verzekeringscontract. "Het jaarlijkse opzegrecht voor verzekeringen, een belangrijk principe dat de wetgever inbouwde in het kader van de bescherming en de vrije keuze van de consument, wordt hierdoor overduidelijk beknot", aldus de federatie.

Bij het verhogen van het tarief van de brandverzekering staat de consument met zijn rug de tegen de muur: hij kan zijn verzekering niet opzeggen, anders wordt hij geconfronteerd met een hogere rentevoet.

Vanaf 1 april worden kredietgevers verplicht een nieuw standaardformulier (ESIS) voor te leggen waarin informatie staat over de kosten, de rentevoet, enz... "Dit formuliertje brengt jammer genoeg totaal geen soelaas voor deze problematiek. Het onevenwicht tussen rechten en plichten blijft bestaan. De feitelijke gijzeling van de consument voor zijn verzekeringen blijft een courante praktijk", besluit Kelly Schamphelaere.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234