Donderdag 15/04/2021

Lenen aan een vriend: winst voor beiden

Ook bij het lenen aan vrienden zet u best alles goed op papier. Beeld Shutterstock
Ook bij het lenen aan vrienden zet u best alles goed op papier.Beeld Shutterstock

Geld brengt bijna niets meer op bij de bank. Waarom zouden we het dan niet tegen een bescheiden rente lenen aan een vriend. Op die manier doen toch zowel de spaarder als de kredietnemer een voordeel? Of niet?

Zorg voor goede omschrijving

Niets belet u te lenen aan een familielid, een vriend of een buur. Toch houdt u best enkele zaken in het oog.

U kunt de lening laten opnemen in een akte bij een notaris of u kunt ze vermelden in een onderhandse akte tussen kredietgever en kredietnemer. In dat laatste geval doet u er toch goed aan om de akte ook officieel te laten registreren op het Registratiekantoor. Die registratie zorgt ervoor dat de overeenkomst later niet kan worden betwist. Bovendien heeft ze dan een zogenaamde vaste datum. Dat betekent dat de datum van de overeenkomst officieel vastligt.

In de overeenkomst zorgt u best voor een nauwkeurige beschrijving van het geleende bedrag, alsook van de wijze van terugbetalen. Verder identificeert u best zo goed mogelijk kredietgever en kredietnemer. Vergeet ook niet de akte te dateren. Dit om te kunnen bewijzen dat u handelde met mensen die de meerderjarigheid hebben bereikt.

Er moeten van de overeenkomst evenveel exemplaren worden gemaakt als er partijen zijn. U kunt vervolgens ook de geldbewegingen via een rekening laten lopen. Op die manier heeft toch een bewijs in handen.

U kunt ook uw toevlucht nemen tot een eenzijdige schuldbekentenis waarbij de kredietnemer bevestigt dat hij een som heeft ontvangen en hij er zich toe verbindt om die volgens bepaalde modaliteiten terug te betalen. Bij een dergelijke formulering moet de schuldenaar duidelijk schrijven 'goedgekeurd voor xxxx', waarbij de som voluit in letters wordt vermeld.

Roerende voorheffing

Wil u vergelijken wat de normale markttarieven voor een lening zijn, dan kunt u op Spaargids.be terecht voor onder meer autofinancieringen, persoonlijke leningen en woonleningen.

Let wel: aan het leven aan een vriend zit wel een fiscale angel. Als u een intrest vraagt, dan moet de vriend bij de betaling ervan roerende voorheffing inhouden en die doorstorten naar de fiscus. De ingehouden belasting is dan meteen bevrijdend. Doet hij dat niet, dan moet u de ontvangen intresten opnemen in uw belastingaangifte.

Lening voor beroepsdoeleinden

Als u aan een familielid, een vriend of een buur geld wilt lenen dat hij volledig gebruikt voor beroepsdoeleinden kunt u ook gebruik maken van een zogenaamde winwinlening. Dat is een achtergesteld krediet met een vaste looptijd van acht jaar. Dat betekent dat de kredietgever bij een eventueel faillissement maar zal worden terugbetaald nadat eerst alle andere schuldeisers volledig vergoed worden.

Aan deze winwinlening zijn fiscale voordelen verbonden. Zo heeft de kredietgever jaarlijks recht op een belastingvermindering met 2,5% van het kapitaal dat nog openstaat. En als de kredietnemer niet kan terugbetalen, kan hij een eenmalige bijkomende belastingvermindering krijgen ten belope van 30% van het uitstaande bedrag.

Om van deze maatregelen te kunnen genieten, moet de lening wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag elke kredietgever maximum maar 50.000 euro uitlenen. Aan de andere kant mag de kredietnemer maar voor 200.000 euro aan winwinleningen aangaan.

De rentevoet voor 2016 bedraagt minimum 1,125% en maximum 2,25% als u wil dat de lening in aanmerking komt voor de winwinregeling.

Lees op Spaargids.be ook:

- Belg verzuipt stilaan in de schulden
- Lening wordt 1.000 euro goedkoper met een hypothecair mandaat
- Waarop u moet letten bij het afsluiten van een woonlening

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234