Donderdag 02/12/2021

Lelijk Vlaanderen (slot): de toptien van de lezers

Het laatste oordeel:

uw gruwellijst

Het is mooi geweest, die tien weken over lelijk Vlaanderen. De boze ogen hebben hun job gedaan, mogen weer in het glas water op het nachtkastje om te overwinteren. In deze slotbeschouwing becommentarieert Filip Canfyn uw toptien, zoals die naar voren kwam uit de reacties op www.demorgen.be. De teringtoptien van afbraakkandidaten volgens u, Frans Bauer en Bob de Bouwer.

In die reacties kun je twee soorten onderscheiden. De eerste soort noemen we voor de gelegenheid Frans Bauer. Deze volksjongen spuit eens goed zijn gal op de wangedrochten die hij elke dag moet bekijken en waarvan hij zich afvraagt wie dat spook daar eigenlijk zo gewild heeft. Frans ligt niet wakker van experimenten, houdt het graag gewoon en heeft last met alles wat té is. Te groot, te pompeus, te duur. Zo is Frans.

De tweede soort, alias Bob de Bouwer, de professioneel, bijna altijd architect, meldt eerst verbolgen dat hij op zijn pik getrapt is, maar zwijgt de laatste weken in alle talen. De misbaksels aan de kust, in Maasmechelen Village of op de Leuvense Bondgenotenlaan zijn immers volgens Bob geen architectuur (dat ze wel ontworpen zijn door architecten is een te vergeten detail), en dus blijft de pik onbetrapt. De Bouwer trekt zich terug in café Het Grote Gelijk en maakt iedereen wijs dat het glas halfvol en niet halfleeg is, of omgekeerd (naargelang het hem uitkomt).

Terug naar Frans Bauer, want die had wel even tijd voor mij. Hij stemde meestal in met de brede teneur van de afleveringen, maar in zijn suggesties bleef hij toch hangen bij de klassiekers van de lelijkheid. De resulterende toptien bevat dus weinig verassingen en veel voor de hand liggende kokhalsoefeningen.

Kustlijn ofte Atlantic Wall Vlaanderen

De ploeg van het jaar! Talloze e-mails hebben we moeten uitwringen om de geplengde tranen in de Zenne te krijgen en de redactielokalen droog te houden. Wat een ellende! Het is niet verwonderlijk dat de Atlantic Wall de oorzaak is van eb en vloed. De zee was zo geschrokken van de lelijkheid van de appartementenmuur dat ze zich onmiddellijk terugtrok en nog altijd twee keer per dag komt kijken of de monsters nog niet weg zijn.

Masttoren Ernest Feysplein, Oostende

De speler van het jaar! Onvoorstelbaar veel mensen geloven niet dat zoiets kan bestáán. Zelfs de fotograaf voor aflevering 7 moest ter plaatse gereanimeerd worden.

Markiesgebouw Brussel

De lezers huiveren hevig mee met deze scheet van pretentie en domheid uit aflevering 3. Er is nog gerechtigheid!

Belgacom-toren Gent

Het begin van alle kwaad (zie aflevering 1) heeft heldhaftig standgehouden en mag de zure druiven van de gramschap namens vele (ex-)overheidsgebouwen opeten.

Hof van beroep Waalse Kaai, Antwerpen

Dit is inderdaad een dikke lelijkerd, een stedelijke puist, en mag symbool staan voor alle justitie- koten te lande.

Antwerp Tower Antwerpen

Uiteraard, maar een beetje afgezaagd. Dat laatste wenst men letterlijk aan het gebouw toe.

Hst-overkapping langs de autosnelweg, Brasschaat

De beste tip, en weer een duivelse combinatie van betonboeren, ijzeren weg en wraakroepend gebrek aan beschaving. Aan poëzie, zoals architect Jo Crépain het treffend verwoordt. Hij moet er elke dag langsrijden en zijn mond snoeren.

Oudaan Antwerpen

Architect Braem, de uitvinder van Het lelijkste land ter wereld, zoals een boek van zijn hand heet, krijgt een koekje van eigen deeg. In het blauw, met strepen en sterren.

Marktplein, Harelbeke

Dit stukje Stalin aan de Leie hebben we al uitgeroepen tot relikwie van de kaalslag op de pleinen van onze dorpen en steden.

Stations Brussel-Zuid en -Noord

Zet betonboeren op de ijzeren weg en Brussel krijgt rake klappen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234