Zondag 07/03/2021

Lelijk Vlaanderen deel 9 Kinepolis, Bondgenotenlaan, Leuven

Hier loopt geen kat en wie beweert in deze dodengang zijn brood te verdienen als pickpocket liegt dat hij zwart ziet. Er staan wel deuren naar filmzalen, maar nergens is er een link naar de buurt. Zelfs de horeca moet hier droog staan

Stedenbraak

Leuven is in twee decennia uitgegroeid van een stoffige provinciestulp waar de handel en wandel van de studenten tien maanden voor geld in het bakje en voor leven in de brouwerij zorgden, tot een vitaal broeinest waar de woonkwaliteit duur betaald wordt en iedereen elke dag de vruchten kan plukken van een beleid pro stad en stedelijk leven. Je zou voor minder socialist worden.

Ooit is het anders geweest. Leuven was toen een kieken zonder kop en liet zich in de doeken doen door de bende van Maurice 'Maurits' De Prins, alias Superclub. Maurice was een kampioen in het bakken: eerst frieten, dan video's, ten slotte lucht om helemaal te eindigen met 'het bruin bakken'. In zijn glorietijd, toen Superclub dingen deed die zelfs Lernout en Hauspie nooit gedurfd zouden hebben, was deze entertainmentkoning een fantast. Hij plande een piramidevormige hoofdzetel langs de expresweg in Puurs, een zwembad met hightech van Philips op de tiende verdieping van een flatgebouw in Knokke en een cinema in elke Vlaamse stad. Geen enkele van die drie dromen lukte. Toch werd in Leuven, tussen de Bondgenotenlaan en de Diestsestraat (een plek waarvoor niet alleen in Monopoly veel geld gegeven wordt), een Superclub-complex (nu overgenomen door Kinepolis) neergekwakt.

Met de megalomane pretentie van deze video(cow)boy werd niet aan stedenbouw gedaan, maar aan stedensloop, aan stedenkots, kortom, aan stedenbraak. Een lomp postmodern spektakel wordt opgevoerd en de protserigheid van de gevels slaat een dikke bres in het winkelritme van de twee straten. Tussen de decoratiefronten werd een treurige binnenstraat gepropt, vol nietszeggende shops. Geen kat loopt hier en wie beweert in deze dodengang zijn brood te verdienen als pickpocket liegt dat hij zwart ziet. Er staan wel deuren naar donkere kamers ofte filmzalen, maar nergens wordt een link gelegd naar het ware leven buiten, naar de buurt. Zelfs de horeca moet hier droog staan.

Dat levende lijk levert niks leuks op voor Leuven. De vroegere Vlaamse bouwmeester heeft meermaals gezegd dat elk gebouw geconcipieerd moet worden als een 'intelligente ruïne', zodat het makkelijk opnieuw gebruikt kan worden in de volgende vijfhonderd jaar, maar de Superclubbers hebben enkel het woord 'ruïne' onthouden. Hun filmpaleis bezit evenveel intelligentie als hun ex-gedelegeerd bestuurder cultuur.

Wat moet met deze ramp gebeuren als het gebouw zijn functie verliest, als Kinepolis de stad verlaat? Duizenden vierkante meters leegstand en leegte waren nochtans vermijdbaar als men jaren geleden begrepen had dat een binnenstad niet gebaat is met bioscoopmastodonten. Leuven kan in het centrum een kleine cinema verdragen (alhoewel het verhaal van Rastelli en de Studio's ook niet meer van vandaag is), maar geen avonturen op de schaal van verkeersknopen en expozones.

Ook deze catastrofe werd door een architect getekend, in alle betekenissen van het woord. Uit plaatsvervangende schaamte moet ik zijn naam niet weten. De architect zal wellicht beantwoorden aan volgende definitie die tot voor kort op www.ordevanarchitecten.be te lezen was: "man of vrouw van kunst en techniek, van creatie en praktijk, die een esthetisch streven combineert met technische noden en materiële opties; vakman; niet alleen creatief, coördinator en deskundige, maar ook raadgever, die aan zijn cliënt zijn ervaring en professionalisme van kunstenaar tot zijn beschikking stelt; humanist en technicus, beeldend kunstenaar en beheerder, contactpersoon en mens van de dialoog, tussenpersoon die moet luisteren naar de bewoners, hun omgeving, hun cultuur, die erover moet waken dat de kostprijs, de termijnen en de reglementen gerespecteerd worden." Leuven, sorry, maar Superclub is door Superman ontworpen.

Volgende week deel 10 (slot) het Provinciaal Hof in Brugge

Wat bazelt die man?

De Morgen-medewerker Filip Canfyn neemt geen blad voor de mond. Bent u het met hem eens? Weet hij volgens u niet waarover hij spreekt? Surf naar www.demorgen.be/lelijk en laat ons weten wat u vindt. Vertel ons ook wat volgens u het lelijkste gebouw van Vlaanderen is, maar doe het snel. Volgende week maken we ook een round-up van uw ideale lelijk Vlaanderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234