Zaterdag 10/06/2023

Update

Leko blijft in de cel; "iedereen is als verdachte verhoord”

Mogi Bayat en Ivan Leko. Beeld Photo News
Mogi Bayat en Ivan Leko.Beeld Photo News

Er is een flinke bom onder het Belgisch voetbal ontploft. Het federale parket voerde bij heel wat Belgische clubs huiszoekingen uitgevoerd waarbij iedereen als verdachte verhoord is. Onder andere voetbalmakelaar Mogi Bayat, voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière en Club Brugge-trainer Ivan Leko werden opgepakt voor verhoor. Laatstgenoemde blijft in de cel, Van Holsbeeck mag terug naar huis.

Redactie

De federale politie is op verschillende plaatsen binnengevallen in een onderzoek naar financiële fraude en witwassen in het voetbalmilieu. Bij 10 van de 16 clubs in de Jupiler League werden huiszoekingen uitgevoerd: onder andere Club Brugge, RSC Anderlecht, Racing Genk, AA Gent, Standard, KV Mechelen en KV Oostende kregen onderzoekers over de vloer. Daarbij werden verschillende documenten en dossiers in beslag genomen, zo laat het federaal parket weten in een persbericht.

Lees ook: Misschien wordt het nu dan stilaan toch tijd voor moedige wetgevers om de stal uit te mesten

Het parket meldt ook dat alle personen die verhoord zijn in het dossier, als verdachte werden verhoord. "Alle personen die vandaag door de politie werden meegenomen, werden van hun vrijheid beroofd. Ze gingen niet vrijwillig mee als getuige", stelt het nog. Het parket verwacht donderdag pas te weten of er personen in verdenking gesteld worden door de onderzoeksrechter.

Huiszoekingen

Er zijn verscheidene huiszoekingen verricht bij bestuursleden van voetbalclubs, spelersmakelaars, scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, journalisten en enkele mogelijke medeplichtigen. In totaal gaat het om 44 huiszoekingen in ons land.

Daarnaast zijn er ook 13 huiszoekingen in het buitenland, met name in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië. Die vinden voornamelijk plaats op de zetels en bij de zaakvoerders van buitenlandse rechtspersonen die gebruikt zouden zijn bij het opzetten van verdachte financiële verrichtingen. Hierbij werden documenten en tegoeden op bankrekeningen en in kluizen in beslag genomen.

Volgens bronnen van Het Nieuwsblad vonden er vandaag 6 huiszoekingen plaats in Servië, meer bepaald in Belgrado en Nis. Daarbij zou 800.000 euro in beslag zijn genomen. Volgens Servische media gaat het ook in dat geval om witwaspraktijken.

Lees ook: Alles wat u moet weten over het onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal

Verschillende mensen opgepakt

Volgens het parket werd in ons land "een groot aantal personen" van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor grondig verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen over of een aantal personen zal worden voorgeleid dan wel wordt aangehouden.

Vanmorgen werd al bevestigd dat spelersmakelaar Mogi Bayat werd opgepakt. Hij is als spelersmakelaar geen onbekende in het Belgische voetbalmilieu. De 44-jarige zakenman heeft een grote invloed in transfers in de Jupiler Pro League en doet er zaken met alle grote clubs.

Lees verder onder de foto.

Mogi Bayat en Herman Van Holsbeeck. Beeld Photo News
Mogi Bayat en Herman Van Holsbeeck.Beeld Photo News

Meer namen worden niet genoemd, maar aan onze redactie is bevestigd dat naast Bayat ook Ivan Leko, Herman Van Holsbeeck en de topscheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière werden meegenomen voor verhoor. Leko is vandaag verhoord en blijft in de cel. Dat bevestigt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge aan VTM Nieuws. Nog volgens Van Steenbrugghe is het verhoor door de politie zeer correct gelopen, maar over de inhoud kon of wilde hij niets kwijt.

Ook zouden zeker een journalist van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad worden ondervraagd en worden vastgehouden. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ). Ze zouden allebei voetbalclub KV Mechelen volgen.

Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen, heeft ondertussen bevestigd dat drie mensen betrokken bij de club zijn meegenomen voor verhoor, vermoedelijk naar Leuven. Het gaat om Olivier Somers (hoofdaandeelhouder), Thierry Steemans (financieel directeur) en Stefaan Vanroy (sportief directeur).

Bayat, de spilfiguur in het fraudeonderzoek, zou nog niet ondervraagd zijn. Dat heeft zijn advocaat aan Belga verklaard. Volgens de VRT werd ook makelaar Dejan Veljkovic opgepakt. Ook hij is nog niet ondervraagd. Het parket heeft 48 uur de tijd om de 48-jarige Serviër te verhoren. Het verhoor kan dus ook morgen plaatsvinden.

Veljkovic staat minder in de belangstelling dan Bayat maar is ook een grote makelaar, die de jongste jaren vooral actief was bij KV Mechelen en Lokeren. Ook ex-Anderlecht-advocaat Laurent Denis wordt genoemd. Hij is een oude bekende: hij werd ook al veroordeeld in de zaak-Ye.

Er zou ook een 52-jarige buitenlander, waar een Europees aanhoudingsbevel was tegen uitgevaardigd, opgepakt zijn. Dat schrijft de Cypriotische krant Financial Mirror. De 52-jarige zou gezocht worden voor onder meer belastingontwijking en witwaspraktijken in België maar ook op Cyprus en in andere Europese landen, en dat tussen 2012 en 2018. Momenteel loopt de procedure om de man aan België uit te leveren.

Matchfixing

Het federaal onderzoek is eind 2017 opgestart naar aanleiding van een verslag van de Cel Sportfraude van de federale politie, die aanwijzingen had van verdachte financiële verrichtingen in het Profvoetbal 1A. Verschillende spelersmakelaars zouden, onafhankelijk van elkaar, constructies hebben opgezet om verloningen en andere betalingen verborgen te houden voor de overheid.

Tijdens het onderzoek doken ook aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018. Het onderzoek werd uitgebreid met deze feiten. Het gerechtelijk onderzoek heeft betrekking op activiteiten in het kader van een criminele organisatie, witwas en private corruptie.

Letterlijk: het persbericht van het federaal parket

In het kader van een onderzoek van het federaal parket, gevoerd door de onderzoeksrechter te Limburg, worden vanochtend over het hele land 44 huiszoekingen verricht. Deze huiszoekingen worden uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie Limburg, met steun van de FGP’s van Antwerpen, Leuven, Waals-Brabant, Brussel, Halle-Vilvoorde, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Bergen en Luik, en met steun van de Wegpolitie en van het Interventiekorps van de geïntegreerde politie.

Tegelijk worden op verzoek van de onderzoeksrechter ook 13 huiszoekingen verricht in het buitenland, met name in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië. De simultane tussenkomsten in het buitenland werden gecoördineerd via Eurojust.

In totaal nemen aan deze actie in België 184 politiemensen en in het buitenland 36 politiemensen deel.

Het federaal onderzoek is eind 2017 opgestart naar aanleiding van een verslag van de Cel Sportfraude van de federale politie, met aanwijzingen van verdachte financiële verrichtingen in het Profvoetbal 1A. Sommige spelersmakelaars zouden – onafhankelijk van mekaar – deze verrichtingen opgezet hebben waardoor commissies bij spelerstransfers, verloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen worden voor de Belgische overheid en voor andere betrokkenen bij de transacties.

Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018. Het federaal parket vorderde hierop de onderzoeksrechter om zijn onderzoek uit te breiden met deze feiten. Het gerechtelijk onderzoek heeft betrekking op activiteiten in het kader van een criminele organisatie, witwas en private corruptie.

De huiszoekingen van vanochtend worden onder meer uitgevoerd op de zetel van meerdere voetbalclubs actief binnen de Jupiler pro League. Hierbij werden verschillende documenten en dossiers in beslag genomen. Tevens worden huiszoekingen verricht bij bestuursleden van voetbalclubs, spelersmakelaars, scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, journalisten en enkele mogelijke medeplichtigen.

Een groot aantal personen werd van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor grondig verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen over een eventuele voorleiding of aanhouding.

De huiszoekingen in het buitenland vinden voornamelijk plaats op de zetels en bij de zaakvoerders van buitenlandse rechtspersonen die gebruikt zouden zijn bij het opzetten van de verdachte financiële verrichtingen. Hierbij werden documenten en tegoeden op bankrekeningen en in kluizen in beslag genomen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234